Ciekawostki

Wszędobylskie drożdże i bakterie

Mikroorganizmy takie jak drożdże lub bakterie na dobre wpisały się w naszą kulturę – przypominają organizatorzy spotkania Drożdże nie tylko do ciasta, które 22 września odbędzie się w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. Któż nie jadł chleba, nie pił kefiru, nie rozkoszował się smakiem wina lub nie gasił pragnienia piwem w upalny dzień? Za tymi codziennymi produktami kryje się tajemnica, która tkwi w wykorzystywaniu mikroorganizmów.

Spotkanie na ten temat odbędzie się w ramach europejskiego projektu „Noc
Badaczy”. Celem projektu jest pokazanie społeczeństwu, kim są naukowcy i na czym
polega ich praca. Imprezy w ramach „Nocy Badaczy” będą odbywały się w nocy z 22
na 23 września, jednocześnie w wielu europejskich miastach.

Podczas spotkania w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN uczestnicy będą mogli
m.in. dowiedzieć się, jak wielką rolę w życiu człowieka odgrywają drożdże,
zobaczyć, jakie badania prowadzą naukowcy z wykorzystaniem tych mikroorganizmów,
a nawet popatrzeć lub pomóc przy produkcji chleba, wina, kefiru i zsiadłego
mleka.

Jak zapowiadają organizatorzy imprezy, uczestnicy będą mieli okazję
porozmawiania z naukowcami o pracy naukowej wykorzystującej drożdże i bakterie,
którymi posługuje się współczesna biologia molekularna i biotechnologia.

Początek spotkania o godzinie 18.00 w siedzibie Instytutu Biochemii i Biofizyki
PAN, ul. Pawińskiego 5A

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce