Kolorowo i zdrowo: artykuł nr 132
2004-11-26 18:17:50 Nauka w Polsce i na świecie
Naukowcy z Agricultural Research Service (USA) chcą zachęcić konsumentów do spożywania warzyw, zaskakując ich marchewkami w kolorach tęczy. Wyhodowane odmiany poza zwyczajowymi kolorami mają także barwę białą, żółtą, ciemnopomarańczową, ciemnopurpurową. Barwy są zasługą ksantofili (kolor żółty) i karotenów (kolor pomarańczowy - związki ważne dla zdrowia oczu).
Odmiany wyhodowane przez ARS zawierają także antocyjany będące antyutleniaczami i nadające barwę purpurową. Przed chorobami serca i nowotworami chroni lycopen dotychczas znany z pomidorów. Wszystkie substancje okazały się dobrze wchłanialne przez organizm ludzki. Wyniki projektu opublikowane zostały w listopadowym numerze Agricultural Research. lonicera.hg.pl
Wybrane wiadomości z nauki w Polsce i na świecie
- Muchy, pająki i dżdżownice wykrywają skażenie środowiska
- BAKTERIE POMOGĄ W OCZYSZCZANIU JEZIOR
- Pogórze Przemyskie obszarem specjalnej ochrony ptaków
- Eseje o ssakach Puszczy Białowieskiej
- Pół miliona gatunków na liście w internecie
- Orzeł olbrzym z Nowej Zelandii bliskim krewnym orła-karzełka
- NOWOCZESNA METODA PRZETWARZANIA ODPADÓW Z TWORZYW SZTUCZNYCH