Woda dla zdrowia: artykuł nr 2440
2006-05-09 13:14:20 Medycyna
Woda to główny składnik zarówno naszego ciała, jak i pożywienia. Dostarcza niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu makro- i mikroelementy. O jej znaczeniu będą rozmawiali uczestnicy konferencji naukowej Woda dla zdrowia 12 i 13 maja w Krakowie. Będą oni dyskutować o uwarunkowaniach zdrowotnych dotyczących różnego rodzaju wód, o możliwościach i warunkach ich pozyskiwania, a także o znaczeniu dla zdrowia podstawowych biopierwiastków i sposobach uzupełniania potrzeb organizmu dzięki wodom mineralnym.
"Celem konferencji jest uzyskanie materiałów i opinii o znaczeniu wody jako
podstawowego środka spożywczego dostarczającego organizmowi niezbędnych do jego
funkcjonowania składników mineralnych, których niedobór występuje w przeciętnej
diecie naszej populacji" - informują organizatorzy konferencji.
Konferencję organizuje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana
Aleksandrowicza wraz z Wydziałem Ochrony Zdrowia Collegium Medicum Uniwersytetu
Jagiellońskiego, Wydziałem Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie,
Katedrą Towaroznawstwa Żywności Akademii Ekonomicznej w Krakowie oraz Zakładem
Hydrogeologii i Ochrony Wód Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, przy
współudziale Polskiej Izby Gospodarczej "Przemysł Spożywczy".
Wystąpienia zaprezentują m.in.:
* mgr Tadeusz Wojtaszek, Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. J.
Aleksandrowicza Oddział w Krakowie - Woda mineralna jako czynnik ekologicznej
profilaktyki zdrowotnej;
* prof. Alfreda Graczyk, Instytut Optoelektroniki, Pracownia Biochemii i
Spektroskopii Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie - Rola biopierwiastków
w wodach mineralnych oraz zawartość metali ciężkich w wodach do picia;
* prof. Zofia Zachwieja, Zakład Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu
Jagiellońskiego w Krakowie - Magnez i wapń w wodach mineralnych i wodach
wodociągowych a zapotrzebowanie na nie organizmu człowieka;
* prof. Maria Krełowska-Kułas, Katedra Towaroznawstwa Żywności Akademii
Ekonomicznej w Krakowie - Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem wód
butelkowanych;
* prof. Lech Walasek, Zakład Promocji Zdrowia Collegium Medicum Uniwersytetu
Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy - Walory polskich naturalnych wód mineralnych;
* prof. Andrzej Lewenstam, Wydział Inżynierii Chemicznej, Uniwersytet Abo
Akademi, Abo-Turku, Finlandia i Wydział Inżynierii Materialowej i Ceramiki
Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - Doświadczenia Finlandii w profilaktyce
zdrowotnej z użyciem twardej wody;
* dr inż. Lucyna Rajchel, Wydział Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska
Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - Wykorzystanie szczaw karpackich w
profilaktyce zdrowotnej;
* dr Ewa Gulczyńska, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi - Wpływ
magnezu na zdrowie kobiet w ciąży i noworodków;
* dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Wydział Ochrony Zdrowia Collegium
Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie - Woda–normy i zalecenia
żywieniowe.
Szczegóły dotyczące konferencji można znaleźć na stronie www.wodadlazdrowia.pl
Nauka w Polsce, Bogusława Szumiec-Presch
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z medycyny
- Leki homeopatyczne to oszustwo...
- Europa zagrożona gruźlicą
- Bush prosi o szczepionki na ptasią grypę
- Bakterie żyjące w jelitach mogą przyczyniać się do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów
- Nowy program terapii redukuje stres i poprawia jakość życia osób cierpiących na schizofrenię
- Bakterie Salmonella mogą w przyszłości pomóc chorym na nowotwory
- Dzień Chorych na Padaczkę