Groźne połączenie soku grapefruitowego i leków: artykuł nr 2445
2006-05-09 20:09:11 Medycyna
Lekarze od lat ostrzegają pacjentów biorących pewne rodzaje leków, że mieszanie ich z sokiem grapefruitowym może mieć groźne skutki. Dziś wiemy dlaczego. Substancje zawarte w soku grapefruitowym powodują, że leki znacznie łatwiej się wchłaniają i nie sposób dokładnie kontrolować dawki. Chodzi tu szczególnie o leki obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu. Od pewnego czasu przypuszczano, że za te właściwości soku grapefruitowego odpowiadają flawonoidy, których gorzki smak jest charakterystyczny dla grapefruita. Teraz ogłoszono, że winne są tak zwane furanokumaryny. Jeśli usunie się je z soku grapefruitowego, efekt nie występuje.
To odkrycie może mieć dwie ważne konsekwencje. Po pierwsze, można rozpocząć produkcję takiego bezpiecznego soku grapefruitowego. Po drugie, być może uda się wykorzystać furanokumaryny przy produkcji skuteczniejszych leków. I jedno i drugie się przyda.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Funkcjonalny rezonans magnetyczny przełomem w badaniach mózgu
- Choroba meningokokowa - program edukacyjny
- Bakteria coli w warszawskiej wodzie
- Odkryto gen, który mógł napędzać ewolucję ludzkiego mózgu
- Antymon, rakotwórczy pierwiastek chemiczny
- Skutki promieniowania w organizmach żywych
- W Rumunii drób choruje na ptasią grypę, w Polsce ma być pod kluczem