Morski Instytut Rybacki zaprzecza doniesieniom WWF: artykuł nr 293
2005-01-27 18:15:51 Ochrona środowiska
Morski Instytut Rybacki (MIR) w Gdyni zaprzecza doniesieniom Światowego Funduszu na rzecz Przyrody (WWF), że z Bałtyku wyławiane są toksyczne ryby, które zagrażają zdrowiu. Według badań prowadzonych w instytucie, ilość zanieczyszczeń w morzu nie przekracza dopuszczalnych norm i w ostatnich latach maleje.
RYBY SĄ CZYSTE
Z raportu, który we wtorek opublikował WWF wynika m.in., że ryby z Morza Bałtyckiego są silnie skażone produkowanymi przez przemysł związkami chemicznymi, które mogą m.in. wywoływać raka, zaburzać pracę mózgu, serca czy nerek; co więcej - skażenie bałtyckich śledzi jest 50 razy większe niż tych z Oceanu Atlantyckiego.
Jak informuje gdyński instytut, Akredytowane Laboratorium MIR prowadziło monitoring zanieczyszczeń ryb z polskiej strefy połowowej Bałtyku od 1995 roku. Badane były m.in. zawartości metali toksycznych - jak rtęć, kadm, arsen i ołów - oraz pestycydów chloroorganicznych.
"Na podstawie prowadzonych badań możemy stwierdzić, że zawartość zanieczyszczeń w rybach z polskiej strefy połowowej Bałtyku nie przekraczała dopuszczalnych norm i w ostatnich latach maleje" - zwraca uwagę instytut w oświadczeniu.
MIR podkreśla, że w latach 2001-2003 przebadano 550 próbek ryb bałtyckich i w żadnej z nich nie stwierdzono przekroczeń dopuszczalnych zawartości metali toksycznych, PCB - czyli toksycznego środka używanego m.in. do produkcji kondensatorów - ani pestycydów chloroorganicznych.
Natomiast w latach 2002-2004, we współpracy z Akredytowanym Laboratorium Instytutu Żywności i Badań Żywności Pochodzenia Morskiego w Bergen (Norwegia) oraz Laboratorium Instytutu Zdrowia Publicznego w Ostrawie (Czechy), oznaczana była zawartość dioksyn w rybach bałtyckich z polskiej strefy połowowej. Badano śledzie, szproty i łososie.
Na 61 przebadanych dotychczas próbek przekroczenie wartości dopuszczalnej określonej w uregulowaniach unijnych stwierdzono w sześciu próbkach, a więc w niespełna 10 proc. badanych.
NORMY I WYNIKI
Według MIR, zawarte w raporcie dane na temat toksyczności ryb bałtyckich są nieuzasadnione, bowiem przy dzisiejszych zaawansowanych metodach analitycznych można określić zupełnie śladowe ilości bardzo skomplikowanych związków chemicznych praktycznie w każdym produkcie spożywczym.
"Ważne jest jednak, aby uzyskane wyniki odnosić do ustalonych i obowiązujących norm określających wielkości dopuszczalne tych związków. W przypadku ryb bałtyckich normy te nie są przekraczane" - podkreślono w oświadczeniu. JS
Dzięki uprzejmości PAP - Nauka w Polsce 27 stycznia 2005
http://www.naukawpolsce.pap.pl/
mba