Upał nie odbiera apetytu lokatorom ogrodu zoologicznego: artykuł nr 3006
2006-07-25 13:47:19 Ciekawostki
Makaron z dżemem, groch w postaci purée, ziemniaki (ale koniecznie gotowane w łupinach), bułki z twarogiem, jajka na twardo w skorupkach, bułki moczone w kawie z mlekiem, a na podwieczorek owoce i warzywa oraz ziarna słonecznika i pestki dyni - to menu pawianów, gibonów i kapucynek. Pawiom i gwarkom nie wystarcza samo ziarno. Ptaki wprost rzucają się na sałatę, marchew, jabłka, czereśnie i ogórki. Choć świnie karłowate hołdują zasadzie: wszystko, i byle dużo, też mają swą kulinarną słabość, czyli wysuszone kromki chleba. Papuga popielata połyka fistaszki i kostki białego sera, a dopiero potem pałaszuje arbuza, kiwi i mango.
Apetyt kinkażu, niewielkiego drapieżnika z szopowatych, wzrasta, kiedy do owoców doda się trochę miodu. - To nie żadna fanaberia - tłumaczy Renata Witczak z miejskiego zoo. - Żyjące w naturze zwierzę uwielbia wybierać miód z barci albo nektar z kwiatów. Do tego celu ma język długości aż dwunastu centymetrów.
Źródło: Dziennik Łódzki
Wybrane wiadomości z ciekawostek
- Poznajmy tajemnice ekologii molekularnej
- Nago na lodowcu Aletsch w Szwajcarii
- Kanadyjski sposób na kłopotliwych gości. Łowca z dziczy w grudniu na Animal Planet
- XVIII edycja Międzynarodowej Wystawy: Zieleń to życie
- II Medyczny Dzień Nauki
- 20 psów i 15 kotów zginęło w pożarze domu
- Noc Badaczy w Warszawie - Noc Naukowców w stolicy