Ziemniaki z probówki


Ziemniaki z probówki: artykuł nr 4130

2007-02-02 13:57:21 Biotechnologia

Dzięki modyfikacjom genetycznym ziemniaki, kapusta i rzepak staną się odporne na susze, a jęczmień na szkodnika - mączniaka prawdziwego - zapowiada Głos Wielkopolski. Mamy już pierwsze zmutowane ziemniaki, które są mniej wrażliwe na niedobory wody niż ich odpowiedniki rosnące w glebie - powiedział gazecie dr Artur Jarmołowski z Instytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza.

Wyjaśnił, że aby uzyskać efekt odporności na suszę, naukowcy wyłączają gen odpowiedzialny za wrażliwość rośliny na niedobór wody. W taki sposób uzyskują mutanta. Potem obserwują jak się on zachowuje, jak reaguje na warunki stresowe, czyli brak wody albo brak odpowiednich pierwiastków w glebie.

Naukowcy wyhodowali już pierwsze ziemniaki, które dzięki modyfikacjom genetycznym mają większą tolerancję na suszę. "Na razie rośliny te są jeszcze w probówkach, ale już wkrótce trafią do gleby" - zapowiada dr Jarmołowski.

Testy na transgenicznych ziemniakach w warunkach naturalnych prowadzone będą wspólnie z Zakładem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Młochowie pod Warszawą oraz z Instytutem Biochemii i Biofizyki PAN.

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z bitechnologii