Chemia na śniadanie, obiad i kolację: artykuł nr 4401
2007-04-03 04:49:03 Medycyna
W suszonych śliwkach z Argentyny i polskiej sałatce jajecznej był nadmiar kwasu sorbinowego, w suszonych morelach sprowadzanych z Turcji i rodzimych pieczarkach marynowanych za dużo było dwutlenku siarki, w krajowym majonezie kwasu benzoesowego, a w koreczkach śledziowych - sacharyny - informuje Dziennik Łódzki.
Specjaliści z łódzkiego sanepidu alarmują, że dostępna na polskim rynku żywność jest faszerowana konserwantami szkodliwymi dla zdrowia. Następstwem spożywania zbyt dużej ilości konserwantów i substancji słodzących są: alergie, wymioty, a nawet nowotwory - czytamy w Dzienniku Łódzkim.
Źródło: Dziennik Łódzki
Wybrane wiadomości z medycyny
- Interferencja RNA w terapii nowotworowej
- Cervarix - długi czas utrzymywania się przeciwciał przeciwko HPV 16 i 18
- Zaszczytna nominacja dla polskiego profesora
- Medyczne środy: Postawa ciała - potrzeba czy konieczność
- Konferencja: Kliniczne zastosowania preparatu grasiczopochodnego TFX
- Data pierwszej miesiączki uwarunkowana genetycznie
- Rakotwórczy azbest