Wieprzowina z laboratorium: artykuł nr 4667
2007-06-09 20:25:47 Biotechnologia
Holenderscy naukowcy próbują wyhodować mięso wieprzowe w laboratorium, celem nakarmienia milionów ludzi na całym świecie bez potrzeby zabijania zwierząt. Mięso z probówki pozwoliłoby skrócić cały proces przetwórczy, który nie jest obojętny dla środowiska. W laboratorium pomija się okres kosztownej hodowli zwierząt. Nie trzeba inwestować w paszę. Nie ma też problemu z metanem powstającym w podczas fermentacji jelitowej i z odchodów zwierzęcych. Autorzy projektu wierzą, że nowy produkt znajdzie nabywców.
Jak powstaje mięso z probówki?
Naukowcy dysponuje wyizolowanymi komórkami macierzystymi, które mają zdolność przeobrażania się w komórki mięśniowe. Aby pobudzić komórki do rozwoju stymuluje się je prądem elektrycznym i podaje substancje odżywcze. W ten sposób powstają cienkie warstwy komórek mięśniowych.
Kiedy kupimy "sztuczne mięso"?
Minie wiele lat zanim uda się stworzyć gotowy produkt do sprzedaży. Wyhodowane warstwy komórek są zbyt cienkie i nie przypominają jeszcze mięsa z hipermarketu.
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- XII Letnia Szkoła Biotechnologii
- Zaawansowane technologie przyszłością Polski w Unii Europejskiej. Wirtualna konferencja dla studentów i doktorantów
- Nielagalny ryż zmodyfikowany genetycznie rozprzestrzenia się w Chinach
- Biotechnologia medyczna
- PRZYSZŁOŚĆ POLSKIEJ BIOTECHNOLOGII
- Bezpieczna żywność ze sklonowanych zwierząt
- Selvita opracowała polską wersję systemu zarządzania informacją laboratoryjną STARLIMS