Na Ziemi jest 400 tysięcy gatunków jadalnych roślin: artykuł nr 482
2005-03-30 18:06:45 Botanika
Francuski botanik Francois Couplan spędził pół wieku podróżując po całym świecie w poszukiwaniu zaginionych sekretów kulinarnych, oczywiście koncentrując się na produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Naśladowanie zachodniego stylu życia, rozpowszechniające się na wszystkich kontynentach, powoduje ogromne i bezpowrotne straty - ginie wiedza o walorach i zastosowaniach wielu gatunków roślin. Do miejsc wyjątkowych, gdzie wciąż jeszcze w kuchni spotyka się wielką różnorodność roślin należy południowo-wschodnia Azja.
Couplan, który wydał już ponad 30 książek o jadalnych roślinach, ocenia że na
świecie występuje ich aż 400 tysięcy. Wiele z nich o ogromnych, choć słabo
znanych lub zapomnianych walorach kulinarnych.
>>
Frenchman combs the globe for edible greens (IOL). >>
www.lonicera.hg.pl
Wybrane wiadomości z botaniki
- W Ogrodzie Botanicznym zakwitły grzybienie
- Egzamin z bukietów w łódzkim Ogrodzie Botanicznym
- Wiosna w stołecznym Ogrodzie Botanicznym
- Ferie w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie
- Kraków: Dąb przy pl. Św. Idziego
- Szkolne ogrody – zielone pracownie - konkurs dla nauczycieli
- Drzewa zanieczyszczają powietrze w miastach