W Kawiarni Naukowej BiotechCafe o klonowaniu zwierząt: artykuł nr 49046
2011-02-23 13:26:14 Biotechnologia
O klonowaniu zwierząt, a w szczególności o technicznych możliwościach przywrócenia do życia wymarłych gatunków takich jak mamuty oraz o polskim projekcie restytucji tura - przodka bydła domowego - opowie 28 lutego w warszawskiej kawiarni naukowej BiotechCafe prof. Jacek Modliński z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN.
Jak i po co klonuje się zwierzęta? Czy dysponując dzisiejszymi
technikami biotechnolodzy już wkrótce sklonują dawno wymarłego mamuta?
Czy dzięki pracom polskich biotechnologów tury znów opanują puszcze?
Czy klonowanie to dobry sposób na zachowanie ginących gatunków
zwierząt? Czy można zamówić sobie klonowanie domowego ulubieńca? W jaki
sposób klonowanie zwierząt może pomóc ludziom oczekującym na
transplantację narządów?
Na te i podobne pytania postara się odpowiedzieć prof. Jacek Modliński,
kierownik Zakładu Embriologii Doświadczalnej Instytutu Genetyki i
Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu. Prof. Modliński
od lat siedemdziesiątych zajmuje się problemami związanymi z
klonowaniem ssaków i embriologią eksperymentalną ssaków. Jest również
m. in. członkiem Komitetu Biotechnologii Rozrodu Zwierząt PAN oraz
przewodniczącym Rady Naukowej Polskiej Fundacji Odtworzenia Tura.
Początek spotkania o godz. 18.00 w
kawiarni Francuska30,
ul. Francuska 30, Saska Kępa,Warszawa.
Więcej informacji: http://www.biotechcafe.pl

BiotechCafe to kawiarnia naukowa poświęcona dyskusjom o biotechnologii i jej znaczeniu w naszym życiu.
Celem BiotechCafe jest popularyzacja biotechnologii, biochemii, biomedycyny i bionauk . Działa ona non-profit jako inicjatywa doktorantów z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN. Poprzez cykl wykładów i dyskusji prowadzonych przez zaproszonych prelegentów można zaznajomić się z osiągnięciami biotechnologii, dzięki którym nasze życie zmieniło się na lepsze.
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Selvita powołała dr Nicolasa D. Beuzena na stanowisko Dyrektora ds. Naukowych i Wiceprezesa Zarządu
- RGŻ za stosowaniem GMO w paszach
- Nowy wynalazek chemików z UJ pomoże chirurgom i pacjentom
- Dzień informacyjny poświęcony naukom przyrodniczym, genomice i biotechnologii
- Rumunia ma problem z żywnością transgeniczną
- Bioinformatyk - zawód przyszłości
- Granty Polskiego Towarzystwa Genetycznego