Borówka amerykańska dobra na pamięć


Borówka amerykańska dobra na pamięć: artykuł nr 5631

2008-04-17 01:18:07 Medycyna

Badacze z University of Reading i Penninsula Medical School odkryli, że jedzenie borówek, które są bogatym źródłem flawonoidów, odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci.

Naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie na okres 12 tygodni. Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.

"Uszkodzenie czy utrata pamięci jest jedną z największych niedogodności związanych z wiekiem. Świat nauki od lat zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi dieta bogata w świeże owoce. Nasze poprzednie badania wskazywały na to, że flawonoidy mają pewien wpływ na pamięć, ale dopiero dziś wiemy, jak to wyjaśnić" - powiedział dr Jeremy Spencer z University of Reading, który poprowadził badanie.

Badacze zapowiadają, że teraz przyjrzą się temu, jak dieta bogata we flawonoidy może wpływać na osoby chore na alzheimera.

Wyniki badań opublikowano w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine".

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z medycyny