EM-y zrewolucjonizują rolnictwo i gospodarkę odpadami: artykuł nr 5796
2008-06-13 10:54:10 Biotechnologia
Efektywne Organizmy zastosowane po klęsce tsunami w Azji - lotnictwo Tajlandii spryskało EM-ami cały obszar objęty kataklizmem - zatrzymały infekcję. W Nowym Orleanie, w Luizjanie EM-ami zlikwidowano atak pleśni na zalanych terenach po przejściu tornado. Także polskie doświadczenia zapowiadają rewolucję w rolnictwie i w gospodarce odpadami.
O praktycznym wykorzystaniu EM-ów będzie można się dowiedzieć podczas
międzynarodowej konferencji „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie”,
zorganizowanej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
EM-y to m.in. bakterie kwasu mlekowego czyli naturalne sterylizatory oraz
promieniowce czyli naturalne antybiotyki. Jako pierwszy badania zapoczątkował
Japończyk, prof. Teruo Higa. Wpływ EM-ów na przywracanie równowagi w środowisku
i wzrost plonów w produkcji roślinnej jest cały czas badany. W Polsce praktyczne
badania prowadzone są od 7 lat. Efekty są rewelacyjne. Prof. dr hab. Zenon
Schneider, niekwestionowany autorytet i prekursor zastosowania tej technologii w
Polsce, przeprowadził pierwsze doświadczenie z zastosowaniem EM-ów. Oczyścił
ścieki w zbiorniku z gnojowicą, z którego pompy nie były w stanie usunąć
nagromadzonego osadu grubości prawie 1 m. Po wprowadzeniu do zbiornika EM-ów
osad uległ całkowitemu rozkładowi.
Z badań prof. Z. Schneidera wynika też, że gleba nasycona EM-ami chroni rzepak
przed niskimi temperaturami. Laboratoryjne doświadczenia prof. Schneidera
dowiodły, że rośliny chronione tymi bakteriami mogą przetrwać nawet cztery lata.
W wyniku oddziaływania EM-ów, w rzepaku zostaje wytworzony specjalny cukier -
trechaloza, który działa jak antyfreeze, czyli środek chroniący komórki roślin
przed przechłodzeniem.
Polskie konopie w wyniku zastosowania EM-ów w 4 miesiące mogą wyrosnąć na
wysokość czterech metrów. Taki przyrost masy wynika z wchłaniania olbrzymich
ilości dwutlenku węgla, niezbędnego roślinom w procesie fotosyntezy, a
jednocześnie zabójczego dla ludzi. Wykorzystanie praktyczne tego zjawiska to
sianie konopi na podłożu zasilanym EM-ami w strefach o dużych emisjach dwutlenku
węgla (CO2). To zjawisko można wykorzystać do zmniejszania efektu
cieplarnianego, na który wpływ ma zwiększona emisja CO2 do atmosfery.
Profesor Schneider dowiódł, że EM-y immunizują rośliny, czyli szczepią je,
czyniąc odpornymi na działania czynników niekorzystnych, np. patogenów. Po
zastosowaniu EM-ów wzrasta na przykład odporność roślin na mszyce.
Stosowana dotychczas biotechnologia EM-FarmingTM skutecznie usuwa
zapachy gnojówki, obornika i ścieków bytowych w gospodarce komunalnej oraz
rewitalizuje wodę. Tworzy to warunki do optymalnego wykorzystania zasobów
wodnych, a przez to ograniczania potrzeby nawadniania. Dowiedziono, że po
zastosowaniu biotechnologii EM-Farming nastąpiła poprawa bilansu wodnego i
materii organicznej w glebie. Technologia ta z powodzeniem jest wykorzystywana
także w niektórych gospodarstwach rolnych SGGW, np. w Rolniczym Zakładzie
Doświadczalnym Wilanów-Obory.
Międzynarodowa konferencji „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie”, odbędzie
się 19 czerwca 2008 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
przy ul. Nowoursynowskiej 166, w Sali Senatu Pałacu Rektorskiego. Rozpoczęcie
konferencji o godz. 10.00 (wstęp wolny, bez wcześniejszej rejestracji).
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Adamed inwestuje w kardiologię eksperymentalną
- Myszy poczęte z plemników utworzonych z komórek macierzystych
- Województwo zachodniopomorskie wolne od GMO
- Śląskie Centrum Biotechnologii, Bioinżynierii i Bioinformatyki
- Kalifornia rozważa zakaz sprzedaży sklonowanych zwierząt
- Specjaliści Europejskiego Urzędu Patentowego gościnnie w Krakowie
- Hiszpania odrzuca klauzulę ochronną