Uniwersytet Rolniczy na Festiwalu Nauki w Krakowie


Uniwersytet Rolniczy na Festiwalu Nauki w Krakowie: artykuł nr 6256

2009-05-13 23:06:29 Ciekawostki

Od czwartku, tj. 14 maja do soboty, tj. 16 maja, w godzinach od 11.00 do 18.00 w ramach Festiwalu Nauki w Krakowie, Uniwersytet Rolniczy przygotował liczne prezentacje, które odbywać się będą na Rynku Głównym w Krakowie oraz dodatkowo w piątek przy Budynku Jubileuszowym UR, mieszczącym się przy Al. Mickiewicza 24/28.

Już po raz 9 w Krakowie podczas kilku majowych dni będziemy mieli okazję podziwiać dorobek naukowy oraz ciekawostki przygotowane przez poszczególne jednostki edukacyjne z Krakowa i nie tyko.
W dniach 13 - 16 maja organizowany jest Festiwal Nauki czyli impreza popularnonaukowa przy udziale krakowskich szkół wyższych oraz innych instytucji naukowych. Charakterystyczne „miasteczko namiotowe”, które co roku przyciąga tysiące odwiedzających ustawione zostanie w dniach 14, 15, 16 maja. Hasłem tegorocznego Festiwalu jest Człowiek – Przestrzeń - Energia. Z tej okazji zorganizowane są także panele dyskusyjne, odnoszące się do poszczególnych haseł festiwalowych. W tym roku panele będą miały miejsce w Domu Polonii w dniach 14  i 15 maja. Poza częścią stricte naukową będzie szansa na prezentację działalności artystycznej środowiska studenckiego. Tworzy ona swoistą oprawę Festynu odbywającego się na płycie Rynku, umilającą czas zarówno wystawcom jak przede wszystkim odwiedzającym.

Festiwal Nauki poza imprezą na Rynku Głównym jest również okazją do przygotowania programu indywidualnie przygotowanego przez konkretną instytucję naukową. Przykładem tego jest inicjatywa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który poza prezentacją na Rynku organizuje Festiwal Nauki na terenie jednego ze swoich Wydziałów. Już 15 maja (piątek) przez cały dzień począwszy od godziny 10.00 przy Aleji Mickiewicza 24/28, a więc siedzibie Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt odbywać się będzie ekspozycja Uczelni. Poszczególne Wydziały w namiotach przed budynkiem oraz wewnątrz zaprezentują swoją działalność naukową. Będzie to doskonała okazja by obejrzeć ciekawe okazy zwierząt domowych i gospodarskich, ryb, zaobserwować ciekawe procesy dostępne tylko w warunkach laboratoryjnych, poznać tajniki produkcji piwa, poznać ciekawostki pracy leśnika czy powstawania biopaliwa, izolacji DNA, obejrzeć roślinne kultur invitro, zasięgnąć porad hodowlanych i weterynaryjnych, zaobserwować działanie oczyszczalni ścieków, przeprowadzić test sensoryczny i wiele, wiele innych.   

Dla ciekawych świata przygotowano również cykl wykładów, które odbędą się w budynku Wydziału w godzinach 10.30 - 16.00. Tematyka wykładów to m.in. feromony, katastrofy klimatyczne, nawigacja satelitarna, szkodliwość żywności, możliwości zagospodarowania przestrzennego, projektowanie ogrodów i inne.

Uniwersytet Rolniczy, dawniej Akademia Rolnicza uczestniczy w krakowskich festiwalach nauki od samego początku jego istnienia. Prezentowany przez nas program zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem zwiedzających.

W poprzednich latach uczelnia również przygotowywała cykl wykładów, na które licznie przybywała młodzież oraz dorośli. Różnorodność tematyczna przygotowywanej prezentacji zapewni coś ciekawego nawet dla najbardziej wybrednych gości. Inicjatywa uczelni ma na celu przede wszystkim przybliżenie swojej działalności, ale również rozbudzenie w młodych ludziach zainteresowań naukowych, pobudzenie ciekawości świata, zwrócenie uwagi na współczesne problemy jak np. zmiany klimatyczne, nowe technologie i możliwości, działaniem niezbędnych we współczesnym świecie urządzeń, z którymi na co dzień nie mamy kontaktu. To również doskonała okazja dla osób zainteresowanych ciekawymi studiami, którzy nie mieli okazji gościć na organizowanym w marcu Dniu Otwartym, będzie to doskonała szansa dla maturzystów przed tegorocznymi egzaminami na studia na poznanie Uczelni „od kuchni”. Uniwersytet pokaże naukę w różnych obliczach, niech to będzie hasłem zachęcającym do odwiedzenia nas 15 maja na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt przy Al. Mickiewicza 24/28.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY !!!

Więcej informacji na naszych stronach: http://festiwalenauki.biolog.pl/festiwal,nauki,w,krakowie,fn.html


WYKŁADY, PANELE, SPOTKANIA

Piątek, 15 maja

Godzina

 

Miejsce 

10.00-18.00

PREZENTACJE NA WYDZIAŁACH UNIWERSYTETU ROLNICZEGO

Prezentacja Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego 
- demonstracje dotyczące ochrony przyrody
- fauna glebowa – obserwacja skoczogonków- demonstracja łowu i preparowania motyli
- obserwacja grzybów pasożytujących na owadach
- pokaz izolacji roślinnego DNA
- obserwacja mikroskopowa chromosomów roślinnych 
- prezentacja roślinnych kultur in vitro 

Prezentacja Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt 
- wystawa zwierząt domowych i gospodarskich,
- pokaz dogoterapii  i tresury psów 
- uprzęże, ogłowia końskie; pasy do hipoterapii
- doradztwo hodowlane i weterynaryjne
- ryby słodkowodne
- rozwój zarodkowy ptaków
- pasożyty 

Prezentacja Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji 
- prezentacja modelu poglądowego oczyszczalni ścieków – laboratorium A
- prezentacja modelu poglądowego do pomiaru parametrów ruchu wody – laboratorium B
- zbadaj wodę którą pijesz - analiza chemiczna wody pitnej  

Prezentacja Wydziału Leśnego 
- praca leśnika – historia, a teraźniejszość 
- Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard” - sygnały myśliwskie  

Prezentacja Wydziału Ogrodniczego 
- przetwory z owoców roślin sadowniczych
- rośliny w kolbach (in vitro)
- pszczelnicze produkty: miody, woski 

Prezentacja Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki 
- prezentacja biopaliw
- prezentacja reaktora do produkcji biopaliwa i ogniwa paliwowego
- zastosowanie kamery termowizyjnej
- wykorzystanie systemów informacji przestrzennej i technologii GIS
- przykład geokodowania ciągu komunikacyjnego – przejście w terenie z ręcznym odbiornikiem GPS
- wizualizacja zebranych informacji z wykorzystaniem programów GIS
- obliczanie powierzchni przykładowych działek

Namioty wydziałowe 
przed budynkiem 
Wydziału Hodowli 
i Biologii Zwierząt 
al. Mickiewicza 24/28 oraz hall, 
I piętro,
laboratoria wewnątrz 
budynku (A, B, C, D)

 

Prezentacja Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki

- prezentacje Kół Naukowych: Sekcja Agrofizyki, Biopaliw, Informatyki, Zarządzania, Infrastruktury

Prezentacja Wydziału Technologii Żywności
godz. 10.00-14.30

- aktywność enzymatyczna materiału biologicznego, izolacja DNA metodą domową, hodowle komórkowe – obserwacja mikroskopowa.

godz. 14.30-18.00 
- określanie składu ciała – ocena ilości wody, masy mięśni i kości. 
- szacowanie idealnej masy ciała oraz rzeczywistego wieku organizmu na podstawie pomiarów BMI.

 - przeprowadzenie testów sensorycznych (wrażliwość smakowo – zapachowa)

Prezentacja Biotechnologia - Studia Międzywydziałowe
- pokaz produkcji piwa

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28 hall budynku, parter

10.30

Feromony – chemia miłości – wykład dr Marii Miki

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

11.00

Człowiek i zwierzęta – obcy czy znajomi? – wykład dr. Krzysztofa Adamczyka

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

11.00

Czy Polsce zagrażają katastrofy klimatyczne? - wykład prof. dr hab. Janusz Miczyński

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

11.30

Duże ssaki w polskich parkach narodowych – wykład prof. dr. hab. Grzegorza Jamrozego

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

11.30

Rzeki i potoki górskie – dobra, które musimy chronić – wykład prof. dr. hab. Artura Radeckiego-Pawlika

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

12.00

Systemy nawigacji satelitarnej – wykład dr. inż. Zbigniewa Siejki

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

12.30

Zmiany klimatu w Polsce – wykład dr. inż. Agnieszki Ziernickiej-Wojtaszek

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

13.00

Prezentacja projektów zagospodarowania przestrzennego na przykładzie gminy. Mściwojów w woj. dolnośląskim – prowadzenie: dr inż. Stanisław Bacior

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

13.00

Żywność szkodzi – medialne rewelacje – wykład prof. dr. hab. inż. Władysława Migdała

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

13.30

Techniczne i przyrodnicze aspekty rolnictwa precyzyjnego – wykład prof. dr. hab. Marii Walczyk

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

13.30

Napoje energetyzujące – korzyści i zagrożenia – wykład prof. dr. hab. inż. Elżbiety Sikory

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

14.00

Biopaliwa: plusy i minusy – wykład prof. dr. hab. Tadeusza Juliszewskiego

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 120

14.00

Ogród biblijny – nowoczesna forma ogrodu tematycznego – wykład dr inż. Zofii Włodarczyk

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

14.30

Przestrzeń – badania na pograniczu dziedziny – wykład dr inż. arch. Tatiany Tokarczuk

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

15.00

Zioła odkrywane na nowo – wykład prof. dr hab. inż. Elżbiety Pisulewskiej

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

15.30

Zmysły roślin – wykład prof. dr. hab. inż. Marcina Rapacza

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

al. Mickiewicza 24/28, sala 125

 

FESTYN NAUKI – RYNEK GŁÓWNY

 CZWARTEK, 14 maja

Godzina

 

Organizator

11.00-14.00

Nowe i tradycyjne produkty spożywcze

- prezentacja produktów owocowo-warzywnych wytworzonych w warunkach laboratoryjnych oraz w zakładach przemysłowych - oferta zakładu „Prospona” 

Wydział Technologii Żywności

11.00-18.00

Małe ssaki laboratoryjne i zwierzęta - świnki morskie, króliki, fretki, chomiki szczury, węże, pająki

Prezentacja mikroskopowych preparatów histologicznych oraz gamet i zarodków ssaków podczas wczesnych faz embriogenezy

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-18.00

Biopaliwa

- prezentacja biopaliw z olejów oraz tłuszczów zwierzęcych

- prezentacja zastosowania kamery termowizyjnej

- wykorzystanie systemów informacji przestrzennej i technologii GIS

- przykład geokodowania ciągu komunikacyjnego – przejście w terenie z ręcznym odbiornikiem GPS

- wizualizacja zebranych informacji z wykorzystaniem programów GIS

- obliczanie powierzchni przykładowych działek

- rośliny energetyczne

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

11.00-18.00

Prezentacja fotogrametrycznej stacji cyfrowej „DELTA” - komputer wraz z oprogramowaniem dotyczącym wizualizacji i opracowania fotogrametrycznego zdjęć na przykładzie obrazów krakowskiego Rynku wykonanych z pułapu lotniczego

Wizualizacja modelu przestrzennego dinozaura – prezentacja komputerowa

Konkursy geodezyjne

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-18.00

Krakowska dżungla  czyli na tropie nowych sąsiadów

- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki, jajka, gniazda itp.)

- pokaz wabienia zwierząt

- nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

- jak właściwie dokarmiać ptaki?

- ekspozycja plastrów drewna z analizą klimatyczną

- stanowisko „pokarm ptaków” (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)

Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”

- sygnały myśliwskie

Konkurs wiedzy leśnej – godz. 12.00 i 15.00

Wydział Leśny

11.00-18.00

Warzywa i zioła – atrakcja ogrodów i  ich wartość pro zdrowotna

- ciekawe gatunki warzyw i ziół w fazie rozsady, ich cześć użytkowa oraz forma syntetyczna dostępna w aptekach i sklepach zielarskich jako suplement diety

- charakterystyka właściwości prezentowanych gatunków warzyw i ziół

- prezentacja działania i właściwości wybranych gatunków warzyw i ziół

- przetwory z owoców roślin sadowniczych

- rośliny w kolbach (in vitro)

- pszczelnicze produkty: miody, woski

- „żywy” prezent

- ocena żywotności pyłku roślin warzywnych

- izolacja DNA metodami domowymi

- czysta genetyka - muszki mutanty czyli materiał, nad którym pracował Thomas Morgan

Wydział Ogrodniczy

11.00-18.00

Zioła i nie tylko

- zioła przyprawowe i lecznicze - pokaz roślin

- demonstracja prozdrowotnych właściwości in vitro

- prezentacja roślin energetycznych

- konkurs wiedzy o roślinach

Wydział Rolno - Ekonomiczny

11.00-18.00

Mikroorganizmy w służbie człowieka

- mikroorganizmy wykorzystywane w praktyce

- prezentacja mikroorganizmów

- doglądanie wzrostu grzybni

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

14.00-18.00

Prezentacja tradycyjnych i nowoczesnych wytwarzania wędlin z zastosowaniem klasycznych i nowatorskich dodatków przyprawowych

Wydział Technologii Żywności

 PIĄTEK, 15 maja

11.00-14.00

Trwałość żywności gwarantem bezpieczeństwa zdrowotnego

- możliwości analityczne, oferta, zakres działań Małopolskiego Centrum Atestacji Żywności, przedstawienie nowoczesnych technik utrwalania żywności

- prezentacja własnych wyrobów liofilizowanych

Wydział Technologii Żywności

11.00-18.00

Małe ssaki laboratoryjne i zwierzęta - świnki morskie, króliki, fretki, chomiki szczury, węże, pająki

Prezentacja mikroskopowych preparatów histologicznych oraz gamet i zarodków ssaków podczas wczesnych faz embriogenezy

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-18.00

Rośliny energetyczne

- prezentacja pędów roślin energetycznych

- biomasa wstępnie przetworzona (zrębki)

- pelety (4 rodzaje)

- brykiety (4 rodzaje)

- sadzonki roślin energetycznych

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

11.00-18.00

Prezentacja fotogrametrycznej stacji cyfrowej „DELTA” - komputer wraz z oprogramowaniem dotyczącym wizualizacji i opracowania fotogrametrycznego zdjęć na przykładzie obrazów krakowskiego Rynku wykonanych z pułapu lotniczego

Wizualizacja modelu przestrzennego dinozaura – prezentacja komputerowa

Konkursy geodezyjne

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-18.00

Krakowska dżungla  czyli na tropie nowych sąsiadów

- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki, jajka, gniazda itp.)

- pokaz wabienia zwierząt

- nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

- jak właściwie dokarmiać ptaki?

- ekspozycja plastrów drewna z analizą klimatyczną

- stanowisko „pokarm ptaków” (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)

Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”

- sygnały myśliwskie

Konkurs wiedzy leśnej – godz. 12.00 i 15.00

Wydział Leśny

11.00-18.00

Warzywa i zioła – atrakcje ogrodów i ich wartość zdrowotna

- ciekawe gatunki warzyw i ziół w fazie rozsady, których cześć użytkowa oraz forma syntetyczna dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich jako suplement diety

- charakterystyka właściwości prezentowanych gatunków warzyw i ziół

- prezentacja działania i właściwości wybranych gatunków warzyw i ziół

- przetwory z owoców roślin sadowniczych

- rośliny w kolbach (in vitro)

- pszczelnicze produkty: miody, woski

Wydział Ogrodniczy

11.00-18.00

Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

- wykrywanie substancji konserwujących (kwasu benzoesowego i związków siarkowych) w żywności (majonez, musztarda, suszone owoce)

- oznaczanie azotanów (V) w wodzie i warzywach

- ocena toksyczności gleb

Wydział Rolno - Ekonomiczny

11.00-18.00

 Mikroorganizmy w służbie człowieka

- mikroorganizmy wykorzystywane w praktyce

- prezentacja mikroorganizmów

- doglądanie wzrostu grzybni

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

11.00-18.00

Zboża – źródło różnorodnych produktów spożywczych

- prezentacja różnych gatunków zbóż oraz i produktów z nich uzyskanych

- pieczywa (wyroby własne), miody i słodkie sosy

Wydział Technologii Żywności

 SOBOTA, 16 maja

11.00-15.00

Małe ssaki laboratoryjne i zwierzęta - świnki morskie, króliki, fretki, chomiki szczury, węże, pająki

Prezentacja mikroskopowych preparatów histologicznych oraz gamet i zarodków ssaków podczas wczesnych faz embriogenezy

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-15.00

Biopaliwa

- prezentacja biopaliw z olejów oraz tłuszczów zwierzęcych

- prezentacja zastosowania kamery termowizyjnej

- wykorzystanie systemów informacji przestrzennej i technologii GIS

- przykład geokodowania ciągu komunikacyjnego – przejście w terenie z ręcznym odbiornikiem GPS

- wizualizacja zebranych informacji z wykorzystaniem programów GIS

- obliczanie powierzchni przykładowych działek

- rośliny energetyczne

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

11.00-15.00

Meteorologia

- pomiary elementów meteorologicznych

- pomiary zapylenia atmosfery

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-15.00

Krakowska dżungla  czyli na tropie nowych sąsiadów

- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki, jajka, gniazda itp.)

- pokaz wabienia zwierząt

- nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

- jak właściwie dokarmiać ptaki?

- ekspozycja plastrów drewna z analizą klimatyczną

- stanowisko „pokarm ptaków” (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)

Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”

- sygnały myśliwskie

Konkurs wiedzy leśnej – godz. 12.00 i 15.00

Wydział Leśny

11.00-15.00

Warzywa i zioła – atrakcja ogrodów i  ich wartość pro zdrowotna

- ciekawe gatunki warzyw i ziół w fazie rozsady, ich cześć użytkowa oraz forma syntetyczna dostępna w aptekach i sklepach zielarskich jako suplement diety

- charakterystyka właściwości prezentowanych gatunków warzyw i ziół

- prezentacja działania i właściwości wybranych gatunków warzyw i ziół

- przetwory z owoców roślin sadowniczych

- rośliny w kolbach (in vitro)

- pszczelnicze produkty: miody, woski

- „żywy” prezent

- ocena żywotności pyłku roślin warzywnych

- izolacja DNA metodami domowymi

- czysta genetyka - muszki mutanty czyli materiał, nad którym pracował Thomas Morgan

Wydział Ogrodniczy

11.00-15.00

Żywy trawnik

- prezentacja zielonego - żywego trawnika

a. z dominacja kostrzewy czerwonej
b. z dominacją wiechliny łąkowej
c. z dominacją życicy trwałej
d. z dominacją mietlicy pospolitej 

- prezentacja zasuszonych kwiatostanów traw

a. kwiatostany traw o znaczeniu paszowym
b. kwiatostany traw o znaczeniu krajobrazowym
c. kwiatostany traw o znaczeniu darniotwórczym 

- prezentacja ziarniaków traw

Wydział Rolno - Ekonomiczny

11.00-15.00

Świat w skali mikro

- mikroskopowa prezentacja mikroorganizmów wykorzystywanych w technologii żywności

- soki i napoje – różnice jakościowe i zdrowotne, metody oceny jakościowej

Wydział Technologii Żywności

11.00-15.00

Mikroorganizmy w służbie człowieka

- mikroorganizmy wykorzystywane w praktyce

- prezentacja mikroorganizmów

- doglądanie wzrostu grzybni

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

 

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z ciekawostek