Ryż z ludzkim genem na naszych talerzach ???: artykuł nr 747
2005-05-30 14:43:23 Biotechnologia
Jak donosi The Telegraph japońskim badaczom udało się wbudować ludzki gen w materiał genetyczny ryżu. Zmodyfikowany genetycznie ryż ma być odporny na toksyny i chemiczne środki ochrony roślin. U człowieka wspomniany gen odpowiedzialny jest za produkcję w wątrobie enzymu CYP2B6, który niszczy m.in. toksyny oraz szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. To właśnie tę właściwość niszczenia niechcianych związków, według doniesienia angielskiego The Telegraph, chcieli wykorzystać japońscy naukowcy wprowadzając gen do komórek ryżu.
Tak wyprodukowany ryż ma być odporny nie tylko na herbicydy (tyle że nie na
pojedyńczy herbicyd; jak spodziewają się badacze na około 13 różnych herbicydów
na raz), ale także na inne substancje chemiczne zanieczyszczające środowisko
naturalne.
Jeśli rzeczywiście eksperyment się powiedzie, naukowcy mają nadzieję, że w
przyszłości pola ryżowe będzie można wykorzystywać do oczyszczania skażonych
gruntów.
Źródło:
www.telegraph.co.uk
Streszczenie: Anna Zalas Linkowska dla Pierwszego Portalu Rolnego
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Abp Życiński: nie należy bać się GMO
- Pierwsze warsztaty laboratoryjne dla studentów farmacji
- Sklonowane dzikie koty mają dzieci
- Popularność roślin zmodyfikowanych genetycznie w Chinach
- Czy GMO to zło? - Ty zdecyduj!
- Hybryda siwej klaczy i samca zebry
- VIII Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii