Ryż z ludzkim genem na naszych talerzach ???: artykuł nr 747
2005-05-30 14:43:23 Biotechnologia
Jak donosi The Telegraph japońskim badaczom udało się wbudować ludzki gen w materiał genetyczny ryżu. Zmodyfikowany genetycznie ryż ma być odporny na toksyny i chemiczne środki ochrony roślin. U człowieka wspomniany gen odpowiedzialny jest za produkcję w wątrobie enzymu CYP2B6, który niszczy m.in. toksyny oraz szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. To właśnie tę właściwość niszczenia niechcianych związków, według doniesienia angielskiego The Telegraph, chcieli wykorzystać japońscy naukowcy wprowadzając gen do komórek ryżu.
Tak wyprodukowany ryż ma być odporny nie tylko na herbicydy (tyle że nie na
pojedyńczy herbicyd; jak spodziewają się badacze na około 13 różnych herbicydów
na raz), ale także na inne substancje chemiczne zanieczyszczające środowisko
naturalne.
Jeśli rzeczywiście eksperyment się powiedzie, naukowcy mają nadzieję, że w
przyszłości pola ryżowe będzie można wykorzystywać do oczyszczania skażonych
gruntów.
Źródło:
www.telegraph.co.uk
Streszczenie: Anna Zalas Linkowska dla Pierwszego Portalu Rolnego
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Jubileuszowa V edycja konkursu prac doktorskich i magisterskich rozpoczęta
- Akademicki Inkubator Innowacyjności dofinansuje najciekawsze pomysły łączące w sobie informatykę i medycynę
- Naukowcy nie chcą zniszczyć wirusa ospy
- Punktowa mutacja kwasu dezoksyrybonukleinowego
- Adamed wykorzysta narzędzia bioinformatyczne do badań nad nowymi lekami
- Biblioteka białek
- Biotechnologia wczoraj, dziś i jutro