Barszcz Sosnowskiego – Heracleum sosnowskyi
Barszcz Sosnowskiego nie tylko wywołuje trudno gojące się poparzenia, gdy się go dotknie. Może okazać się groźny nawet dla życia alergików, również wtedy gdy tylko przebywali w pobliżu liści rośliny – ostrzega Gazeta Krakowska. Mimo wieloletniej walki z tą rośliną barszczu jest w Zakopanem coraz więcej. Nad potokami pojawiają się mutanty, niektóre sięgają nawet kilku metrów . Co roku dochodzi do kilku wypadków poparzeń.
Barszcz Sosnowskiego trafił do Polski w latach 50. jako dar radzieckich uczonych z Wszechzwiązkowego Instytutu Uprawy Roślin w Leningradzie. Zaczęto go uprawiać jako roślinę paszową na skalę przemysłową w Małopolsce w latach 70. Jego uprawa szybko wymknęła się spod kontroli i rozprzestrzenił się samorzutnie w niektórych regionach Polski. Okazał się rośliną szkodliwą dla zdrowia ludzi i zwierząt. U zwierząt powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunkę, nudności, krwotoki wewnętrzne. U ludzi – zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy, zapalenie spojówek. Włoski na łodygach i liściach wydzielają parzącą substancję, która zawiera furokumaryny. Te szkodliwe właściwości ujawniają się w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności powietrza.
Źródło: PAP/interia.pl/wikipedia