Super żywność
Re: Super żywność
Więcej niż połowa z tej listy jest nieuzasadnionym hajpem.
Są jagody goji, mleko migdałowe, oliwa z oliwek, rodzynki (! omg, bardzo szkodliwy produkt), bataty.
Nie ma za to wątróbki, podrobów, roślin strączkowych, ziemniaków. Gdzie masa przypraw jak pieprz cayenne, zioła prowansalskie, czarnuszka, kminek? Suszona marchewka ma większą gęstość odżywczą na gram niż jagody goji.
Są jagody goji, mleko migdałowe, oliwa z oliwek, rodzynki (! omg, bardzo szkodliwy produkt), bataty.
Nie ma za to wątróbki, podrobów, roślin strączkowych, ziemniaków. Gdzie masa przypraw jak pieprz cayenne, zioła prowansalskie, czarnuszka, kminek? Suszona marchewka ma większą gęstość odżywczą na gram niż jagody goji.
"Peanut butter"
Jasne, prażone orzeszki bogate w prozapalne omega 6, które pod wpływem temperatury ulegają dodatkowo oksydacji termicznej, a dodatkowo są najbogatszym w aflatoksyny produktem. ~100 zgonów rocznie w USA z powodu zatrucia aflatoksynami z orzeszków ziemnych. Superfood jak ch*lera.
Jasne, prażone orzeszki bogate w prozapalne omega 6, które pod wpływem temperatury ulegają dodatkowo oksydacji termicznej, a dodatkowo są najbogatszym w aflatoksyny produktem. ~100 zgonów rocznie w USA z powodu zatrucia aflatoksynami z orzeszków ziemnych. Superfood jak ch*lera.
surowe mleko - na pewno? coś mi się nie wydaje. o super foods świetnie opowiada książka Jak nie umrzeć przedwcześnie". Polecam.
Trochę to naciągane. Ale jest faktem, że ludzie często jedzą byle co i nie zwracają uwagi na skład. Co z glutenem? Wg mnie jeśli się go toleruje, nie powinno się go odstawiać. To jakaś dziwna moda?
- violetrose
Olej kokosowy - hmmm nie była bym taka pewna.
Słyszałam, że olej kokosowy bardziej nadaje się do smarowania skóry niż do jedzenia, składa się on z tłuszczów nasyconych (więcej niż w maśle, wołowinie czy smalcu). Zamiast tego lepiej usmażyć sobie coś na naszym polskim masełku
Słyszałam, że olej kokosowy bardziej nadaje się do smarowania skóry niż do jedzenia, składa się on z tłuszczów nasyconych (więcej niż w maśle, wołowinie czy smalcu). Zamiast tego lepiej usmażyć sobie coś na naszym polskim masełku
Nie, nie ma potrzeby go odstawiać. Inna sprawa, że produkty bogate w gluten są zwykle niezdrowe z innych powodów np. zawartości tłuszczów trans w wypiekach.
Co złego jest w tłuszczach nasyconych? Wiele z nich ma właściwości lecznicze, a nawet terapeutycznie jak kwas CLA nad którym prowadzi się badania kliniczne w celu stosowania w lecznictwie zamkniętym. Posiada bardzo wysoki potencjał przeciwnowotworowy.violetrose pisze: ↑21 mar 2018, o 13:28Olej kokosowy - hmmm nie była bym taka pewna.
Poza tym, kwestia nasyconych kwasów tłuszczowych o średnim łańcuchu węglowym ( MCT ), obecnych w oleju kokosowym. Nie wspominając o kwasie laurynowym ( C12 ), który ma mocne właściwości przeciwbakteryjne i pomaga utrzymać właściwy skład flory bakteryjnej jelit.
Olej kokosowy idealnie nadaje się do jedzenia.
Niestety, wiele głupot można usłyszeć", niekoniecznie jednak trzeba w nie wierzyć i je powtarzać.
Dziwię się, że na tej liście nie ma mięsa i innych białek pochodzenia zwierzęcego. Przecież jajka to jedyne porządne źródło choliny. Oba produkty zawierają witaminę b-12. Czy dieta wegańska to spisek wymyślony przez producentów suplementów?
Mięso aka mięśnie szkieletowe to moim zdaniem nie jest jakiś szczególnie superfoods. Co innego podroby, które są nieporównywalnie gęstsze odżywczo niż mięśnie szkieletowe - niestety w obecnych czasach zanika tradycja spożywania podrobów, bo nie - nie wiadomo dlaczego - uważane jest za gorszej jakości produkt. W rzeczywistości, bije mięso szkieletowe pod każdym względem. Zawiera kilka razy więcej witaminy B12. Wiele witamin, nawet C. Są też świetnymi źródłami wspomnianej choliny - np. wątróbka. Wątróbka to chyba najbardziej kompletne źródło witamin i minerałów w przyrodzie. Oczywiście, należy ją spożywać z umiarem, bo można zatruć się retinolem ( aktywna forma witaminy A ).
Wiele osób szuka sposobu na długowieczność w zdrowym odżywianiu. Jest to dobry kierunek, ale aby dożyć sędziwego wieku można znaleźć również inne sposoby. O najnowszych badań na ten temat można przeczytać w artykułach dostępnych na stronach internetowych. [mod]
-
Jak dla mnie super żywność to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Jako właścicielka restauracji nigdy na tym nie oszczędzam. Kilka lat temu zaopatrzyłam moją chłodnię w nowy agregat chłodniczy [mod] i teraz mam dostęp do zdrowych produktów przez cały rok. Rewelacja!