Wykrywanie zawartości witamin

Forum chemiczne dla osób chcących podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie badań chemicznych
Jadwiga
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2019, o 22:21

Wykrywanie zawartości witamin

Post autor: Jadwiga »

Witam,
mam za zadanie zaplanować i przeprowadzić eksperyment. Myślałam o sprawdzeniu, jak w danych warzywach zmienia się zawartość jakiejś witaminy pod wpływem mocnych zmian temperatur (gotowanie, pieczenie, mrożenie).

Moje pytanie: jakie witaminy jest stosunkowo łatwo wykryć? Chodzi mi o to, żeby przygotowanie odczynników nie było zbyt skomplikowane, a prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak, było jak najmniejsze ;)
Zastanawiałam się nad witaminą C lub A, ale chciałabym usłyszeć opinię kogoś bardziej doświadczonego i obeznanego ode mnie.

Z góry dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości