Herbata i wino napojami zdrowia
Zielona herbata i czerwone wino korzystnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Skuteczność działania przeciwutleniaczy demonstrował dr Marek Wasek z Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie podczas pokazu, który odbywał się w sobotę w ramach Dnia Nauki. Wolne rodniki (utleniacze) albo przedostają się do ciała z zewnątrz, albo powstają w organizmie, np. w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych.
Zdolność wolnych rodników do utleniania związków takich jak tłuszcze, białka
a nawet DNA sprawia, że są one przyczyną poważnych chorób, m.in. miażdżycy i
niektórych nowotworów.
„Zdrowy, młody organizm sam się broni przed wpływem utleniaczy, ale z wiekiem
skuteczność tej obrony się zmniejsza. Wtedy warto wiedzieć, czym możemy wspomóc
swoje ciało. Inaczej mówiąc należy sprawdzić, który produkt zawiera najwięcej
skutecznych przeciwutleniaczy” – wyjaśniał Wasek.
Aby zbadać, które substancje najlepiej zwalczają wolne rodniki, w Akademii
Medycznej opracowano metodę dokładnego pomiaru liczby wolnych rodników w próbce
cieczy. Dodając do próbki dwa testowane produkty i mierząc ubytek wolnych
rodników można porównać, który z nich działa lepiej.
„Przez siedem lat – odkąd posługujemy się tą metodą – przebadaliśmy miliony
substancji. Zajmowaliśmy się m.in. najbardziej znanym przeciwutleniaczem, czyli
witaminą C. W naturze najbogatszym jej źródłem okazały się owoce dzikiej róży” –
opowiadał badacz. Bardzo skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników okazały się też
czerwone wino i zielona herbata.
„Zaobserwowano, że mężczyźni z krajów śródziemnomorskich nie chorowali na
miażdżycę, chociaż jedli tłuste i ciężkostrawne dania, głównie wieczorem i w
nocy. Badania potwierdziły, że przyczyną były przeciwutleniacze, zawarte w
skórkach winogron, z których wino pija się do posiłków właśnie w tych okolicach”
– podkreślił Wasek.
Dzięki uprzejmości: PAP
– Nauka w Polsce, Urszula Jabłońska