Pomarańczowy kalafior-mutant
Odkrycie genu odpowiedzialnego za pomarańczowy kolor naturalnej odmiany kalafiora może doprowadzić do opracowania bardziej odżywczych roślin uprawnych – na przykład kukurydzy, ziemniaków ryżu, sorgo i pszenicy – informuje serwis internetowy Cornell University.
Pomarańczowy kalafior-mutant pojawił się 30 lat temu na polu białych kalafiorów, należącym do kanadyjskiego farmera.
Zespół naukowców z Cornell University, kierowany przez genetyka Li Li, wyizolował z komórek kalafiora mutację genu, która pozwala gromadzić więcej karotenu, barwiącego roślinę na kolor żółtopomarańczowy. Karoten może być przekształcony w ważną dla ludzkiego organizmu witaminę A.
Niedobór witaminy A, częsty w krajach rozwijających się, prowadzi do osłabienia układu odpornościowego i jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku przez niedożywione dzieci. Powszechne wprowadzenie uprawy roślin wzbogaconych w witaminę A pozwoliłoby złagodzić ten problem. Na razie w Cornell prowadzone są prace nad pomarańczowymi kartoflami.