Zdrowie

Woda dla zdrowia

Woda to główny składnik zarówno naszego ciała, jak i pożywienia. Dostarcza niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu makro- i mikroelementy. O jej znaczeniu będą rozmawiali uczestnicy konferencji naukowej Woda dla zdrowia 12 i 13 maja w Krakowie. Będą oni dyskutować o uwarunkowaniach zdrowotnych dotyczących różnego rodzaju wód, o możliwościach i warunkach ich pozyskiwania, a także o znaczeniu dla zdrowia podstawowych biopierwiastków i sposobach uzupełniania potrzeb organizmu dzięki wodom mineralnym.

„Celem konferencji jest uzyskanie materiałów i opinii o znaczeniu wody jako
podstawowego środka spożywczego dostarczającego organizmowi niezbędnych do jego
funkcjonowania składników mineralnych, których niedobór występuje w przeciętnej
diecie naszej populacji” – informują organizatorzy konferencji.

Konferencję organizuje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana
Aleksandrowicza wraz z Wydziałem Ochrony Zdrowia Collegium Medicum Uniwersytetu
Jagiellońskiego, Wydziałem Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie,
Katedrą Towaroznawstwa Żywności Akademii Ekonomicznej w Krakowie oraz Zakładem
Hydrogeologii i Ochrony Wód Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, przy
współudziale Polskiej Izby Gospodarczej „Przemysł Spożywczy”.

Wystąpienia zaprezentują m.in.:

* mgr Tadeusz Wojtaszek, Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. J.
Aleksandrowicza Oddział w Krakowie – Woda mineralna jako czynnik ekologicznej
profilaktyki zdrowotnej;

* prof. Alfreda Graczyk, Instytut Optoelektroniki, Pracownia Biochemii i
Spektroskopii Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie – Rola biopierwiastków
w wodach mineralnych oraz zawartość metali ciężkich w wodach do picia;

* prof. Zofia Zachwieja, Zakład Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu
Jagiellońskiego w Krakowie – Magnez i wapń w wodach mineralnych i wodach
wodociągowych a zapotrzebowanie na nie organizmu człowieka;

* prof. Maria Krełowska-Kułas, Katedra Towaroznawstwa Żywności Akademii
Ekonomicznej w Krakowie – Preferencje konsumentów związane ze spożywaniem wód
butelkowanych;

* prof. Lech Walasek, Zakład Promocji Zdrowia Collegium Medicum Uniwersytetu
Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy – Walory polskich naturalnych wód mineralnych;

* prof. Andrzej Lewenstam, Wydział Inżynierii Chemicznej, Uniwersytet Abo
Akademi, Abo-Turku, Finlandia i Wydział Inżynierii Materialowej i Ceramiki
Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie – Doświadczenia Finlandii w profilaktyce
zdrowotnej z użyciem twardej wody;

* dr inż. Lucyna Rajchel, Wydział Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska
Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie – Wykorzystanie szczaw karpackich w
profilaktyce zdrowotnej;

* dr Ewa Gulczyńska, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi – Wpływ
magnezu na zdrowie kobiet w ciąży i noworodków;

* dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Wydział Ochrony Zdrowia Collegium
Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie – Woda–normy i zalecenia
żywieniowe.

Szczegóły dotyczące konferencji można znaleźć na stronie www.wodadlazdrowia.pl

Nauka w Polsce, Bogusława Szumiec-Presch

Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce

Dodaj komentarz