Pytanie: Reakcja miedzi z chlorkiem żelaza III
Pytanie: Reakcja miedzi z chlorkiem żelaza III
Dlaczego zachodzi ta reakcja
Cu+FeCl3→Fe+CuCl2
przecież tutaj metal mniej aktywny wypiera metal bardziej aktywny co nie jest możliwe
FeCl3 hydrolizuje na Fe(OH)3 i HCl ale HCl nie reaguje z Cu więc o co tu chodzi
Cu+FeCl3→Fe+CuCl2
przecież tutaj metal mniej aktywny wypiera metal bardziej aktywny co nie jest możliwe
FeCl3 hydrolizuje na Fe(OH)3 i HCl ale HCl nie reaguje z Cu więc o co tu chodzi
-
persil1991
Re: Pytanie: Reakcja miedzi z chlorkiem żelaza III
Miedz metaliczna rozpuszcza sie w srodowisku utleniajacym. FeCl3 jest slabym utleniaczem i to wystarcza by reakcja zachodzila. Nawet tlen z powietrza wystarcza by miedz reagowala z woda i dwutlenkiem wegla
Znalazłem w googlach
Znalazłem w googlach
taka reakcja nie zachodzi, z Fe(3+) miedź reaguje inaczej:mariovccg pisze:Dlaczego zachodzi ta reakcja
Cu+FeCl3→Fe+CuCl2
Cu+2FeCl3===CuCl2+2FeCl2
natomiast na podstawie szeregu aktywności metali mielibyśmy reakcję Cu z FeCl2, bo na zasadzie wypierania metali przez inne matale mamy do czynienia z układem Fe/Fe(2+) i Cu/Cu(2+) i wiemy, na podstawie szeregu napięciowego metali, że reakcja
Cu+FeCl2=== CuCl2+Fe nie zajdzie, za to zajdzie reakcja przeciwna.
Natomiast układ Fe(3+)/Fe(2+) nie jest półogniwem metalicznym (forma zarówno utleniona jak i zredukowana jest jonem, a nie wolnym metalem Fe), tylko należy do szerszej grupy półogniw redoks. Każde półogniwo metaliczne jest półogniwem redoks, ale nie każde półogniwo redoks jest półogniwem metalicznym.
potencjał standardowy układu Cu/Cu(2+)=0,34 V
natomiast układu Fe(3+)/Fe(2+)=0,77 V
A to oznacza, że takim ogniwie to Cu będzie anodą
PS jestem po piwie, ale chyba w miarę zrozumiale napisałem.
Dzięki za wyjaśnienie. Zaciekawiła mnie ta reakcja kiedy brat mnie spytał czy chlorek żelaza III którym wypala płytki PCB nie rozpuści mu mosiężnej sztabki.
bardzo ładnie wyjaśnione, lepiej sama bym tego nie ujęła
sama na początku się zdziwiłam, ale już kminię
sama na początku się zdziwiłam, ale już kminię