pestycydy
-
huba021292
pestycydy
Mam pewną wątpliwość czy pestycydy chodzi głównie o fungi i insektycydy wnikają do wnętrza
owocu? Czy znajdują się w jego skórze? Czy po jakimś okresie całkowicie zostają usuwane?
owocu? Czy znajdują się w jego skórze? Czy po jakimś okresie całkowicie zostają usuwane?
Re: pestycydy
s,ą pestycydy systemiczne i kontaktowe.
-
huba021292
Wiem to nawet z praktyki ale nie wiem jak to jest czy np w soku owocowym znajdę pestycyd?
Pewnie ślad - tak. Ale poczytaj sobie o karencji.
-
huba021292
Czytałem tylko konkretów brak, jakoś dopuszczalne stężenie mało mnie satysfakcjonuje, przypuśćmy że mamy ślady w 1 jabłku ale jak zjadamy np 10 kg miesięcznie? Jestem ciekawy czy te ślady mamy także w miękiszu owoców czy tylko w skórce i el. przewodzących.
huba021292 pisze:Jestem ciekawy czy te ślady mamy także w miękiszu owoców czy tylko w skórce i el. przewodzących.
a po za tym musisz poszukać w kiteraturze fachowej badań na temat pozostałości pestycydów.s,ą pestycydy systemiczne i kontaktowe.
-
huba021292
Dobrze tylko gdzie? w jakich/czyich publikacjach?
biblioteki uczelni i instytutów rolniczych
Google: pozostałości pestycydów
Google: pozostałości pestycydów
Przeglądałem publikację, w której zestawiono wyniki, co najmniej kilkuset analiz owoców i warzyw na pozostałości pestycydów. Dopuszczalne poziomy niekiedy były przekraczane, jednak oceniono, że nie stanowiło to zagrożenia dla zdrowia ludzi.
-
huba021292
Tak nie stanowi zagrożenia, tylko że zawsze w badaniach testuje sie jeden pestycyd a nie całą gamę na jednym osobniku.
Oczywiście 100% pewności nigdy nie ma. Jednak procedury w których określa się maksymalne dopuszczalne pozostałości są rygorystyczne. Np. dawki które długoterminowo nie wywierają wpływu na najbardziej wrażliwe zwierzęta doświadczalne dzieli się zazwyczaj jeszcze przez 100 i dopiero wtedy uznaje za bezpieczne dla człowieka.
-
huba021292
Ale skąd wiemy że np za kilkadziesiąt lat jakiś środek się skumuluje w środowisku albo ulegnie przemianie do czegoś toksycznego w organiźmie przy obecność innych substancji.
Tak, pewnych kwestii nie możemy do końca przewidzieć. Chociażby glifosat do niedawna był uważany za całkowicie bezpieczny dla środowiska. Dlatego jeśli chodzi o pozostałości w żywności stosuje się tak rygorystyczne obostrzenia.