chemia...

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
żabka

chemia...

Post autor: żabka »

hymm. jest juz prawie lipiec, rekrutacje trwaja, na niektorych uczelniach juz zakonczyli przyjmowanie dokumentow (tych co juz mamy ) a ja nadal nie wiem co dokladnie chce studiowac. wiecie moze gdzie mozna studiowac chemie farmaceutyczna lub kliniczna? jakie to dokladnie studia, perspekywy zatrudnienia, co sie po tym robi. itd. Czy zeby np pracowac przy produkcji lekow lepiej studiowac chemie farmaceutyczna czy farmacje? a i jeszcze moze o kosmetycznej sie ktos wypowie
z gory thx
chemik-praktyk

Re: chemia...

Post autor: chemik-praktyk »

Farmacja, Farmacja, Farmacja. niby chemia, leki, ale tak na prawdę to po farmacji to praca albo w laboratorium przy produkcji leków lub w aptece. Ja sam nie chciał bym iść na farmację, początkowo myślałem o tym, ale myśl o tym, Że mam kończyć studia które trwają sześć lat a później stać za ladą i podawać słoiczki lub tubki w pudełkach kartonowych to raczej odpada. Owszem Ci co skończyli farmacje nie mają źle za ladą bo leki były, są i będą potrzebne, a ich ceny są astronomiczne więc zysk jest ale gdzie spełnienie się w zawodzie? Jeśli komuś to odpowiada to ok, ale ja osobiście nie pójdę na farmację no chyba, Że w ostateczności gdzieś do laboratorium do produkcji leków. Myslę, Że jeśli ktoś jest fanatykiem chemii to najbardziej by chciał pracować w bardzo dobrze wyposaŻonym i płatnym laboratorium, niestety dla większości nie jest to moŻliwe ze względu na brak moŻliwości wyjazdu albo brak miejsc w laboratoriach. Jednak jest dobra wiadomośc, ostatnio zauwaŻono ogromny wypływ ludzi nauki z Polski na zachód co jest dobrą wiadomością dla tych którzy nie mogą lub nie chcą wyjechać bo na pewno gdzieś zwolnią się miejsca pracy.
Jesli natomiast ktoś nie czuje się na siłach jako prawdziwy chemik moŻe zostać farmaceutom to głownie wybierają fanatycy biologii.
żabka

Re: chemia...

Post autor: żabka »

chemik-praktyk pisze: Jesli natomiast ktoś nie czuje się na siłach jako prawdziwy chemik może zostać farmaceutom to głownie wybierają fanatycy biologii.
tak. a potem jecza ze co to za studia, co to ma wspolnego z biologia/ medycyna, i co to wogole ma byc
ODPOWIEDZ