Zadanie z przewodnictwa impulsów nerwowych

Forum neurobiologiczne, którego przedmiotem dyskusji są badania nad układem nerwowym człowieka i innych organizmów
agniesiaaaaaa

Zadanie z przewodnictwa impulsów nerwowych

Post autor: agniesiaaaaaa »

Natrafiłam na taki problem.

Mamy Preparat mięśniowy żaby
Drażnimy ten preparat, przez nerw, obserwujemy szybkie skurcze po pewnym czasie nerw słabnie i odmawia posłuszeństwa. Przeniesienie drażnienia bezpośrednio na mięsień powoduje skurcze mięśnia.

Ma ktoś może pomysł jak to łatwo wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
Litawor

Re: Zadanie z przewodnictwa impulsów nerwowych

Post autor: Litawor »

Jedyny mój pomysł jest taki, że w pierwszym przypadku wyczerpała się acetylocholina, która jest neuroprzekaźnikiem w synapsach nerwowo-mięsniowych. Ale tylko zgaduję.
agniesiaaaaaa

Post autor: agniesiaaaaaa »

tak. pierwszy przypadek jeszcze jakoś mogę zrozumieć tylko nie rozumiem dlaczego skoro już przypadkowo wyczerpała się acetylocholina, działając prądem bezpośrednio mięsień dalej zauważamy jego skurcz
Awatar użytkownika
Mårran

Post autor: Mårran »

Depolaryzować się może zarówno błona neuronu jak i miocytu, więc wydaje mi się, że po zadziałaniu prądem w mięśniu mogą rozchodzić się impulsy i może się on kurczyć, nawet jak nie działa już nerw czy synapsa
Pani Buka
yeast

Post autor: yeast »

skoro już przypadkowo wyczerpała się acetylocholina, działając prądem bezpośrednio mięsień dalej zauważamy jego skurcz
Bo potem stymulujesz miesien bezposrednio depolaryzujac blone, wiec neuroprzekaznik nie jest ci potrzebny.
ODPOWIEDZ