Wasze zdjęcia i filmy mikroskopowe

Fotografia przez mikroskop - nasze zdjęcia i filmy; obróbka zdjęć na komputerze, programy do edycji, stackowanie; konkursy mikrofotografii;
Awatar użytkownika
sebba28

Re: Wasze zdjęcia i filmy mikroskopowe

Post autor: sebba28 »

kelvin,na pierwszy rzut oka powinienes zmienic (WB) balans bieli, iso najlepiej ustaw na najnizsza wartosc.Trudno tez jest dokladnie powiedziec co i jak masz ustawic poniewaz kazdy z nas tutaj na forum ma inny aparat i roznie sie sprawuja z roznymi mikroskopami.Musisz kombinowac.
Aparat masz zamontowany na jakims adapterze czy pstrykasz z reki?
Mozesz tez pokombinowac ze Stackowaniem czyli skladaniu kilku zdjec o roznej ostrosci w jedno gdzie ostrosc jest na calym polu widzenia.
Fotka calkiem nie zla.
Awatar użytkownika
sebba28

hehe planapo wyprzedziles mnie ,chyba odpisywalismy w tym samym czasie
kelvin

Post autor: kelvin »

pstrykam z reki iso zawsze 80 nigdy wieksze jesli mam za malo swiatla dluzej naswietlam.przedzial od 1/30 do 1/640 matryca 14 mln jakosc fotki nie wspolmierna z tym co widze na zywo nie wiem co robic
Awatar użytkownika
planapo

Post autor: planapo »

ilosc pikseli w skali w jakiej prezentujemy tu zdjecia jest bez znaczenia. na zywo zazwyczaj oaz jest lepszy. jesli robisz z reki to moje zdjecia moga stanowic punkt odniesienia bo robie je tak samo. przez juz dosc spory okres zabawy w ten sposob calkiem ladnie udalo mi sie podcjagnac ich jakosc, ale prawda jest ze wychodza nierowno - od naprawde niezlych po bardzo slabe, o stackach tez raczej moge zapomniec.
Awatar użytkownika
SylwekG

Post autor: SylwekG »

planapo - ilość pikseli daje nieco większą możliwość kadrowania. Ważna jest jak już wcześniej pisałem także wielkość przedniej soczewki obiektywu aparatu - im mniejsza tym większy kadr możemy uzyskać bez użycia zooma aparatu.

Ps. Ja robię foto z iso 100, ale czasy naświetlania wynoszą ok. 1/15, 1/10 sek. - wynika to pewnie z faktu, że używam mikroskopów z lusterkiem na światło dzienne.
Awatar użytkownika
planapo

tak, wiadomo ze mozesz pokadrowac/powiekszyc bardziej, tylko jezeli ustawienie aparatu na mikroskopie jest zle to nie ma to znaczenia bo zarejestrowany obraz i tak jest zly.

u mnie zoom nic nie daje. poza oczywistym wydluzeniem czasow naswietlania.

wzialem obiektyw pzo na warsztat zeby wykorzystac swiatlo sloneczne (:
leoo

Post autor: leoo »

Witam, przepraszam zaintrygowales mnie tym co napisales . Ważna jest jak już wcześniej pisałem także wielkość przedniej soczewki obiektywu aparatu - im mniejsza tym większy kadr możemy uzyskać bez użycia zooma aparatu. .
Moglbys bardziej rozwinac, wyjasnic?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SylwekG

leoo - chodzi o to że jeżeli mamy powiedzmy okular mikroskopowy szerokopolowy z soczewką o średnicy 18mm i dwa aparaty: jeden z małym obiektywem powiedzmy 16mm, a drugi tzw. duży zoom z soczewką o śr. 40mm t w pierwszym przypadku po przyłożeniu aparatu do okularu soczewka całkowicie zostanie zasłonięta przez okular, w drugim natomiast soczewka aparatu oprócz obrazu z okularu będzie zbierać światło z poza niego. Mówimy oczywiście o sytuacji robienia zdjęć przez okular. Jutro wrzucę foto.
Awatar użytkownika
sebba28

planapo, świetne fotki. W DF sproboj w PS zmienic troche poziomy tak by przyciemnic tlo i minimalnie rozjasnic obiekt da to duzo lepszy efekt.
Awatar użytkownika
SylwekG

Również mam coś do oznaczenia. Obiektyw Row 24x
Awatar użytkownika
planapo

SylwekG - prawdopodonie jest to Dileptus, dosc charakterystyczny orzesek.
Awatar użytkownika
SylwekG

planapo - dzięki, nie miałem 100% pewności.
Awatar użytkownika
planapo

mam ich teraz sporo w probce (: bardzo charakterystycznie sie poruszaja.

wlos - zdjecie niespecjalne, ale chodzi o to, ze tak sciety potrafi wbic sie w skore na kilka mm (przed chwila usuniety), kiedys nawet wyjmowalem podobny z podeszwy stopy (!) co teoretycznie wydawaloby sie niemozliwe. nigdy nie lubilem chodzic do fryzjera wlasnie dlatego bo zawsze cos potem gdzies gryzlo, ale nie sadzilem, ze potrafia sie wbijac tak gleboko w skore.
Zablokowany