Amfoteryczność
-
ufoludek123
Amfoteryczność
Witam
Mam jedno zadanko z amfoteryczności, które było na kolokwium z chemii, jednak nie do końca rozumiem jego treść i chce się upewnić czy dobrze je rozwiązuje
Na przykładzie azotanu(III)arsenu(III) wykaż amfoteryczny charakter metalu:
A więc najpierw stworzyłem sobie z powyższej soli osad As(OH)3
As(NO2)3 + 3NaOHAsOH3 + 3NaNO2
A następnie mam 2 polecenia do zadania
a)typowe zachowanie metalu:
As(NO2)3 + 3HClAsCl3 + 3H2O
b)amfoteryczne zachowanie metalu:
As(NO2)3 + 3NaOHNa3AsO3+3H2O
Mam jedno zadanko z amfoteryczności, które było na kolokwium z chemii, jednak nie do końca rozumiem jego treść i chce się upewnić czy dobrze je rozwiązuje
Na przykładzie azotanu(III)arsenu(III) wykaż amfoteryczny charakter metalu:
A więc najpierw stworzyłem sobie z powyższej soli osad As(OH)3
A następnie mam 2 polecenia do zadania
a)typowe zachowanie metalu:
As(NO2)3 + 3HClAsCl3 + 3H2O
As(NO2)3 + 3NaOHNa3AsO3+3H2O
Re: Amfoteryczność
As + NaOH + 3H2O = Na[As(OH)4] + 1i1/2H2
metalu a nie jego soli, tak mi sie wydaje.
As + NaOH + 3H2O = Na[As(OH)4] + 1i1/2H2
- Giardia Lamblia
slayer9, nie brałbym się na Twoim miejscu za rozwiązywanie zadań ze studiów mając wiedzę z liceumNa przykładzie azotanu(III)arsenu(III)
A, nie doczytałem tego.
-
ufoludek123
W dalszym ciągu nie wyjaśnił się mój problem, to jak jest to dobry tok myślenia czy zły?
nie ma metali amfoterycznych, amfoteryczne mogą być ich związki (wodorotlenki i tlenki)slayer9 pisze:
Chodziło mi o to, że w pewnym stopniu wykazuje właściwości amfoteryczne reagując z kwasami i zasadami.DMchemik pisze:nie ma metali amfoterycznych, amfoteryczne mogą być ich związki (wodorotlenki i tlenki)slayer9 pisze:
tyle że to nie jest reakcja samego metalu, tylko jego wodorotlenku, który tworzy się w reakcji metalu z wodą, a ten roztwarza się w zasadzie.
-
bartek_s1992
Ja bym zrobił tak:
I teraz ten osad zadaję mocnym kwasem i mocną zasadą:
As(OH)3+3HCl AsCl3+ 3H2O (osad roztworzył się)
As(OH)3 + 3KOH K3[As(OH)6] - osad roztworzł się więc jest As ma charakter amfoteryczny
As(OH)3 + 3KOH K3[As(OH)6] - osad roztworzł się więc jest As ma charakter amfoteryczny
- Giardia Lamblia
Właśnie wykazałeś amfoteryczny charakter wodorotlenku arsenu (III), a nie metalu w jego soli.bartek_s1992 pisze:Ja bym zrobił tak:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 20:57 przez Giardia Lamblia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bartek_s1992
To jak ma być ?
As(NO2)3 + 3NaOH.
As(NO2)3 + HCl -.
Tak
As(NO2)3 + 3NaOH.
As(NO2)3 + HCl -.
Tak
chodzi o to, że jak potraktujesz As(NO2)3 zasadą, to otrzymasz As(OH)3. Ten związek możesz potraktować następną porcją zasady i otrzymać arsenian (III) sodu lub potraktować go kwasem, np. HCl i otrzymasz AsCl3. Raz As(OH)3 zachowuje się jak kwas, a drugi raz jak zasada.
W zadaniu jest błąd w treści, bo w chemii powinniśmy się posługiwać językiem ścisłym i jednoznacznym, pominę już fakt, że azotan (III) arsenu (III) raczej nie istnieje w wodnych roztworach a i co do występowania jako wolna sól to mam wątpliwości.
W zadaniu jest błąd w treści, bo w chemii powinniśmy się posługiwać językiem ścisłym i jednoznacznym, pominę już fakt, że azotan (III) arsenu (III) raczej nie istnieje w wodnych roztworach a i co do występowania jako wolna sól to mam wątpliwości.