Biologia i ciekawostki biologiczne dla miłośników przyrody, uczniów i maturzystów, studentów i naukowców, w ramach dyskusyjnego forum przyrodniczego serwisu Biolog.pl
W celu rozpoczęcia posłużę się nieco zmienionym cytatem z ww. wątku:
A więc piszmy tutaj, czego nie przerobiliśmy pod koniec każdego dnia, czy w zasadzie kiedy się komuś podoba, z biologii i chemii. Również jak ktoś zdaje fizykę czy matematykę, to też może śmiało pisać.
Dzięki temu, każdy kto chcę, będzie się mógł tu wylać swe żale i wyznać innym, czego to nie udało mu się dziś zrobić. Być może komuś to pomoże. Zapraszam do narzekania
To ja znaczne z racji tego ze przerobilam dzisiaj 60 zadań z chemii to nie przerobilam calych 2 tomów witka z bio i reszty czyli jakieś 2000 zadań z chemii. Nie ogarnelam wszystkich arkuszy jakie istnieją i nie przeczytalam calego villego :(
To ja też się pochwalę: nie powtórzyłam całego materiału z biologii oprócz bakterii, protistów, genetyki i ekologii. I całej chemii oprócz organicznej (ale tylko do kwasów karboksylowych ) i prostych zadań z roztworów.
Powinnam wybrać się nad rzekę i rzucić z mostu, albo przynajmniej popaść w przyzwoitą depresję, niestety czuję się bardzo radośnie
goodman w którymś wątku pisałeś, że jeśli taki temat powstanie, na pewno do niego nie zajrzysz
(skoro we wszechświecie panuje symetria, rozpoczynam poszukiwania mojego anty-ego, które wszystko umie:))
Ciekawy wątek powstał
Z chemii do przerobienia charakterystyka pierwiastków, której nie chce mi się robić a co gorsza nie widzę w tym większego sensu (zwłaszcza, że teoria to połowa II tomu Rożaka)
Z biologii:
metabolizm, komórka, część ewolucjonizmu, fizjologia roślin, układ hormonalny i nerwowy człowieka
Wspaniały wątek, dużo lepszy od oryginału.
Ja nie przerobiłem komórki, metabolizmu i roślin, co do reszty to idę z powtórkami zgodnie z planem i w połowie lutego mam zamiar zabrać się z biologii za arkusze i powtórki powtórek
Z chemii muszę jeszcze powtórzyć elektroshit, a z fizyki podstawowej. Nie wiem co powtarzać
EDIT: jeszcze genetyka dochodzi, czyli mam już do przerobienia połowę arkusza z biologii