Wróżymy progi PUM 2013/2014
Re: Progi PUM 2013/2014
czcze gadanie, to ze tylko 2 uczelnie maja fizyke p moga byc szansa dla wielu chetnych, jak sie solidnie przerobi material to latwo uzyskac dobry wynik z fizyki
Mediana z fizy: 32%, mediana z geo: 50%. Na średniej podobna różnica. Cieżko powiedzieć, ze geo była trudniejsza. Moim zdaniem trudna jeszcze była biola na podstawie.mickey_mouse pisze:nie ma co tak patrzeć, bo z tego by wynikało, że geografia P jest trudniejsza niż fiza P
Jesli arkusz w 2013 nie będzie taki powalony jak z maja 2012 to wynik w granicach 90% jest spokojnie do osiągnięcia. Piszac testowo arkusz z czerwca 2012 udało mi sie przekroczyć 90%, bo sama matura była już sporo przyjemniejsza.
Generalnie bardziej sie nastawiam na wysoki wynik właśnie z fizyki, a nie z chemii, z której z reszta nie czuje sie zbyt pewnie. Przy 90% z fizy, 70% z chemii powinno mi od biedy wystarczyć na lek/stome, mając 245pkt. Ale to taki plan ekstremalny. Celuje oczywiście w wyższy wynik z chemii.
- mickey_mouse
Było brać za rogi fizę R, 10 konkretnych zadań i po maturze
Co do biologii, to odnoszę wrażenie, że na podstawie wbrew pozorom pytają o konkretniejsze rzeczy, może jest nieco mniej do opanowania, ale pytania są jasne, z ich treści nie bije ukryta informacja napisz co chcesz, klucz i tak tego nie uzna ^^
Co do biologii, to odnoszę wrażenie, że na podstawie wbrew pozorom pytają o konkretniejsze rzeczy, może jest nieco mniej do opanowania, ale pytania są jasne, z ich treści nie bije ukryta informacja napisz co chcesz, klucz i tak tego nie uzna ^^
Jakby była uczelnia biorąca w rekrutacji fize R niewymienną na matme R (jak za starych, dobrych czasów), to na pewno bym wziął sie za rozszerzenie. Niestety, zbytnio nie mam zamiaru konkurować z tymi co piszą matme R. Zwłaszcza jakby ona miała byc taka łatwa jak rok temu, przy tak zrytej wtedy fizyce.mickey_mouse pisze:Było brać za rogi fizę R, 10 konkretnych zadań i po maturze
Poza tym, Wrocław mi bardziej odpowiada niż Uć czy Olsztyn.
- mickey_mouse
Nie ma co się matmą sugerować - z roku na rok coraz łatwiejsza, a to progowi w Łodzi nie przeszkadza spadać 232/226/218 - 3 ostatnie lata. Nie miałabym nic przeciwko, żeby ta tendencja chociaż do tegorocznej rekrutacji się utrzymała
Do Wrocławia tez spadają 249245240 (ostatnie 3 lata), ale to raczej wina trudnej chemii w maju 11 i fizy w maju 12. (czerwiec był imho sporo łatwiejszy, ale tez mało kto wtedy pisze)
Generalnie coraz mniej osób zdaje 3 przedmioty, tak więc konkurencja też jest mniejsza.
BTW, próg do Szczecina w 2012 wynoszący 210 na lek i 199 na stomę, był wręcz cudowny! Nie wiem jak mogłem zmarnować taką okazje.
Generalnie coraz mniej osób zdaje 3 przedmioty, tak więc konkurencja też jest mniejsza.
BTW, próg do Szczecina w 2012 wynoszący 210 na lek i 199 na stomę, był wręcz cudowny! Nie wiem jak mogłem zmarnować taką okazje.
Motywacja do powtórek fizy rośnie:P jak sie utrzyma przez 2 tygodnie to jednak nie odpuszczegoodman pisze: Generalnie coraz mniej osób zdaje 3 przedmioty, tak więc konkurencja też jest mniejsza.
Heh, jak to fajnie, że do Szczecina mam tylko 750km
mickey_mouse pisze:Było brać za rogi fizę R, 10 konkretnych zadań i po maturze
patrząc po majowej 2012 nie takich konkretnych
Święta racjagoodman pisze:Jakby była uczelnia biorąca w rekrutacji fize R niewymienną na matme R (jak za starych, dobrych czasów), to na pewno bym wziął sie za rozszerzenie. Niestety, zbytnio nie mam zamiaru konkurować z tymi co piszą matme R.
Haha no właśnie wszystko fajnie, ale dla większości Szczecin to koniec świata:P s perspektywa bycia w domu 2 razy w roku trochę odstrasza:Pgoodman pisze:Heh, jak to fajnie, że do Szczecina mam tylko 750km
Chyba, żeby kupić stare tico za 500zł i wozić się przez Deutscheautobahn
- mickey_mouse
nie ma co się śmiać, chcąc wyjechać ze Szczecina łatwo można trafić na autostradę prowadzącą do Berlina, miałam kiedyś taką sytuację a pierwszy zjazd jest po ok. 30 km, także zanim wróciłam, mój operator zdążył mnie zasypać smsami ze szczegółowymi informacjami na temat stawek za poszczególne usługi w Niemczechlycha13 pisze:Chyba, żeby kupić stare tico za 500zł i wozić się przez Deutscheautobahn
Ale macie rację, Szczecin to taka troszkę Polska B, brzydki, smutny i nic się w nim nie dzieje
dobrze gada polać jej! nie składajcie tam papierów mówie wam non sens
W końcu lekarz