Dylemat.

Matura 2019 - Forum maturzystów i kandydatów na studia. Nie wiesz jaki wybrać kierunek? Nie wiesz jak wygląda rekrutacja? Masz pytanie dotyczące toku studiów?
pawmoz

Dylemat.

Post autor: pawmoz »

Mam następujący dylemat, a mianowicie dostałem się na biologie na UG i UMK. Gdzie waszym zdaniem lepiej opłaca sie studiowac, która uczelnia posiada lepsze zaplecze naukowe itp. lub daje wieksze moŻliwości.
Dzięki za sugestie.
Pozdrawiam.
tola

Re: Dylemat.

Post autor: tola »

WejdŻ w strony uczelni i tam będzie opisane co dana szkoła oferuje.
P.S jak długo trzeba czekać na klucz aktywacyjny?
Awatar użytkownika
Savok

Post autor: Savok »

Wiele zalezy od tego, w jaki dzial biologii chcesz sie pakowac. Biologie molekularna UG jako tako znam i wiem, ze sa raczej porzadni. Biologii doswiadczalnej nie znam zupelnie.
Awatar użytkownika
pawełmoz

Post autor: pawełmoz »

Własnie interesuje mnie biologia molekularna, czy UG ma dobry poziom w tej dziedzinie i odpowiednie kadry?
Awatar użytkownika
Savok

Post autor: Savok »

Wiec tak, Na UGu mozesz robic specjalizacjebiologia molekularna i wtedy do wyboru masz 3 katedry:
-Mikrobiologii
-Biochemii
-Biologii Molekularnej

Ta ostatnia prowadzi Prof. Wegrzyn. Facet ma leb jak sklep i jest fenomenalnym naukowcem i wykladowca. Jego pracownicy rowniez sa bardzo dobrzy w tym co robia i osiagaja sukcesy na polu miedzynarodowym.

Kat. Mikrobiologii prowadzi Prof. i dr Kaczorowscy. Podobno nie sa zli. Ale jak dla mnie wyklady Kaczorowskiego z mikrobiologii o byla taka zabawna pogadanka, a przedmiotu trzeba bylo i tak sie nauczyc z podrecznika, a wyklady Kaczorowskiej z bioterrotyzmu byly poprostu nie na temat. Do tego znam tam jednego magistranta, to wg mnie pracuje troche przestarzalymi metodami.

O kat. biochemii trudno mi sie wypowiadac, bo wiem nie wiele. Jest zdominowana przez plec piekna, maja tam zdaje sie tylko jednego doktoranta. Prof Lipinska prowadzaca katedre jest calkiem sensowna. Jednak jej doktoranci potrafia wmawiac studentom ze 1ml i 1mm^3 to jest to samo, a stosunek 1:3 to znaczy na 2 czesci rozpuszczalnika 1 czesc subst. rozpuszczanej. no comment.

Jesli itneresuje cie Biologia Molekularna rozwaz rowniez Biotechnologie UG&AMG. Nasz profil to w zasadzie jest biologia molekularna z nastawieniem na urzytecznosc w biotechnologii, jednak wszystko badane jest w skali laboratoryjnej, a wiekszosc projektow to klasyczne badania podstawowe (czyt. zwykla biologia molekularna).

Przy czym prog jest wysoki. W 1 naborze w tym roku nota ~85% maksymalnego wyniku daje note 35 miejsce na 45 mozliwych.
ODPOWIEDZ