MATURA USTNA ROSYJSKI 2013

Informacje, porady, pomoc od osób przygotowujących się oraz poprawiających maturę. Pomoc w wyborze kierunków studiów.
ewelinawew

MATURA USTNA ROSYJSKI 2013

Post autor: ewelinawew »

Ktoś już zdawał? Podzielcie sie arkuszami
Awatar użytkownika
gej

Re: MATURA USTNA ROSYJSKI 2013

Post autor: gej »

To nieuczciwe. Zdałem na 100%. Proste. Nie bój się.
ewelinawew

Post autor: ewelinawew »

Czemu nieuczciwe? Można się tym podzielić i przy okazji pomóc innym
pryncypalek

Post autor: pryncypalek »

Hej, dołączę do rozmowy. Może nie jest to do końca uczciwe że jedni znają wcześniej arkusze a inni idą nie znając żadnych tegorocznych zestawów. Jednak to normalna sprawa że co roku w internecie dostępne są zestawy ustne. Z pewnością dam wam znać co miałam i co mieli moi znajomi, jednak mam maturę ustną dopiero 27.05.2013 więc myślę że niewiele osób z tego skorzysta. Język rosyjski mimo wszystko nie jest wciąż tak popularny jak np j. angielski i dlatego w sieci ciężko jest dostać przykładowe zestawy które juz były. I ja uważam że nie jest to oszustwo, ponieważ mając np 40 zestawów nie jesteśmy w stanie nauczyć sie wszystkich na pamięć. Możemy na nie spojrzeć i powtórzyć sobie to czego nie znamy jeszcze. Możemy rozwinąć swoje zdolności poprzez powtarzanie tych zadań, a i tak nie wiadomo który zestaw dostaniemy. Jednak na mature idziemy bardziej pewni siebie.
pawel1234q

Post autor: pawel1234q »

Właśnie, jeżeli ktoś miał bardzo proszę niech napisze. Będę bardzo wdzięczny ja będę miał 17 to napiszę co było
Dominika794

Post autor: Dominika794 »

Ja mam 16:) czy do tego czasu któs bedzie zdawał ustny rosyjski
jesli tak prosze wstawcie jakies zestawy:)
BariCade

Post autor: BariCade »

Ja mam dopiero 28. Ale chyba zestawy sa inne na wojewodztwa? Jak wy uwazacie?
Dominika794

a wiecie gdzie można znaleść zestawy z zeszlego roku moja kolezanka zdawała angielski już i mowiła że sie zestwy powtarzaja
Dominika794

moze podobnie jest z rosyjskim:d
pryncypalek

Post autor: pryncypalek »

Moja nauczycielka powiedziała że mamy szukać w internecie zestawów bo co roku jak już ktoś miał ustną to są tak miłe osoby że wrzucają swój zestaw do internetu, a my mamyh późno maturę więc może coś znajdziemy. A na całą Polskę jest tylo 40 lub 50 zestawów - nie pamiętam dokładnie. Więc to naprawde niedużo. Jedna grupa w której jest 20 osób zdających ten języ to już połowa zestawów. Dlatego proszę, jak już ktoś miał to dajcie znać co mieliście i co mieli wasi znajomi z grupy.
naatka17

Post autor: naatka17 »

Hej. Wczoraj zdawałam ustny rosyjski i chętnie podzielę się z Wami tym co było ( znaczy tym co miałam i moi znajomi)
W rozmowie sterowanej miałam wizytę u fryzjera, termin wizyty, zniżki i usługi z jakich chciałabym skorzystać. Obrazek- dość łatwy. Dzieci siedzące w klasie na lekcji geografii, w zadaniu numer 3 miałam trzy samochody i miałam wybrać ten, który podoba mi się najbardziej i chciałabym nim pojechać na wakacje i oczywiście dlaczego numer mojego zestawu to 36 Ogólnie cała nasza grupa miały numerki powyżej 30 Koleżanki miały obrazki takie jak : las i ludzi zbierających śmieci, była też galeria. W rozmowach pojawiało się dziecko, które zaginęło i należało opowiedzieć jak go szukaliście. Dziś dowiem się dokładniej co miały i jeszcze napiszę Ogólnie nie jest taka straszna i nie ma się czego bać
Dominika794

ok dziekuje:) jakbyś coś jeszcze wiedziała to pisz:)
BariCade

Post autor: BariCade »

oj jest straszna gdyz ja nic jesio nie umiem:P dzieki za info. jak by ktos mial jeszcze prosze pisac razem z numerami zestawu!:))
ODPOWIEDZ