MATURA USTNA ROSYJSKI 2013

Informacje, porady, pomoc od osób przygotowujących się oraz poprawiających maturę. Pomoc w wyborze kierunków studiów.
naatka17

Re: MATURA USTNA ROSYJSKI 2013

Post autor: naatka17 »

powtórzcie sobie również krawca i krawcową, ochronę przyrody. i wiem, że o świętach jest tylko jeden obrazek będe Was na bieżąco powiadamiać jak mi coś powiedzą
kejti55

Post autor: kejti55 »

Mialam zestaw nr 1 i pierwsze zadanie to opowiedziec o kradziezy u swojego sasiada, co ukradziono jak zareagowl itp, drugie czyli ilustracja to zdjecie gdzie elka stoi przed znakiem stopu w miescie i pytanie o kierowcow i opowiedziec o swoim egzaminie jakims. trzecie otwarty jest w miesci klub sportowy dla kobiet i jestem pracownikiem, musze wybrac plakat. na pierwszym jest kobieta podnoszaca ciezary na drugim kilka babek tanczyltchyba na trzecim kobieta mierzaca swoja talie. Kolezanka miala nr 2 i byla ilustracja o koncercie, z przodu kobieta spiewa, z tylu mezczyzna z gitara. wiem ze w jednym z zestawow byl temat kosmosu w jednym o kocie i jego pielegnacji itp.
Dominika794

Post autor: Dominika794 »

witajcie. Jestem już po maturze ustnej:)dostałam 80%
Miałam zestaw nr 2. pierwsze zadanie było o zawodach sportowych w innym mieście i miałam powiedzieć w jakim gdzie bedziemy mieszkać jak tam dojechaliśmy i jakie otrzymaliśmy nagrody i które miejsce. zadanie 2 obrazek jak chlopiec siedzi na tronie ma korone na głowie dużo dzieci obok. i 2 kobiety przebrane trzymają w rekach tort.a ostatnie to miałam, na rysunku 2 wizytówki tłumacza i wybrać która mi się bardziej podoba.
Mam nadzieję ,że pomogłam:)
Awatar użytkownika
kuszumai

Post autor: kuszumai »

Ja mam we wtorek i też się podzielę. Swoją znajomość rosyjskiego oceniam na C1-C2, ale ze stresu to nawet nie będę pamiętać jak nazywa się coś tak abstrakcyjnego jak krawcowa.^^
pawel1234q

Post autor: pawel1234q »

Ja dzisiaj miałem, trochę pozapominałem, ale podam to co pamiętam. W pierwszym zadaniu miałem: kolega/koleżanka mieszka z tobą w akademiku zachorowała spytaj się jak się czuje, powiedz jej co jest zadane, jak może nadrobić zaległości.W drugim zadaniu obrazek: nauczycielka i około niej dużo dzieci na stole leży dużo nut nauczycielka pokazuje im nuty. W trzecim o pomocy zwierzętom wybrać obrazek coś takiego.
abracadabra

Post autor: abracadabra »

miałam zestaw 49.
W pierwszym zadaniu trzeba zachecic kolege/kolezanke do udzialu w kursie j.rosyjskiego za granica. poinformuj ile razy w tygodniu beda odbywac sie zajecia,jakie korzysci. obrazek do opisania to dzieci robiace grila w lesie,z tylu siedza rodzice . w 3 zadaniu mialam wybrac obrazek ze sportem (jazda na rowerze,plywanie i siatkowka)

BariCade

Post autor: BariCade »

nie takie strasznie jak sie wydaje? Zwlaszcza ze nie oceniam swojej wiedzy na poziom sredni nawet
Awatar użytkownika
kuszumai

Post autor: kuszumai »

Już za mną - zdane na 28/30, czyli 94%. Byłam przygotowana, że odejmą mi punkt za akcent (jestem wzrokowcem, a że mieszkam daleko od naszej wschodniej granicy to nie mam z kim porozmawiać i walę tak jak napisano) i jeden za to, że z rozpędu rzuciłam tołko i wsiego". Ale nie było tak źle, matura ustna z polskiego w porównaniu do tego to była apokalipsa i Wielka Improwizacja.
BariCade

to co tam miales opowiadaj:p hehe.
alewioali

Post autor: alewioali »

Nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zagląda, bo większość już pokończyła matury, no ale może to komuś pomoże. To i ja się podzielę miałam zestaw nr 6, maturka zdana na 27/30 pkt = 90% (po 4 latach nauki tego języka od podstaw)

Zadanie 1 polegało na tym, że w mojej szkole był organizowany Dzień Sportu, w chmurkach było: program Dnia Sportu, uczniowie i nauczyciele, nagrody, atrakcje albo niespodzianki (nie pamiętam już dokładnie)
Zadanie 2 to na obrazku miałam dwie dziewczyny stojące z puszką WOŚP i gościa ze służby celnej, który wrzucał kasę do puszki i pora roku to była zima. Pytanie jakie mi zadały to: W jakich akcjach brałaś udział? I dlaczego uważasz, że jest to dobry pomysł?
Zadanie 3 to było, że idę z koleżanką do kina i mam wybrać film, na który chcę iść. Była jakaś maska tak jakby ducha na czarnym tle (czyli pewnie jakiś horror), drugie to Prince of Persia, a trzecie to była jakaś tuląca się para (czyli pewnie jakieś romansidło )Pytania jakie mi zadały to: Czy wolisz oglądać filmy w kinie czy w telewizji? Jakie filmy lubi oglądać współczesna młodzież?
pryncypalek

Post autor: pryncypalek »

Przyda się, jeszcze zostało troche osób które mają tą maturę dopiero przed sobą
alewioali

Post autor: alewioali »

No tak, ale to już maleńki odsetek osób które dopiero będą odpowiadać mimo wszystko życzę powodzenia i podzielcie się jak będziecie już po, jak wam poszło
BariCade

ja po mialem o 16 28 maja wazne ze zdane. dzieki wszystkim za zestawy]
ODPOWIEDZ