pytanie o bład kardynalny
pytanie o bład kardynalny
witam chciałbym was zapytac czy jezeli napisalem w dzisiejszej maturze o tym ze Szymon Gajowiec obchodził obchody konstytucji 3 Maja to to moze byc blad kardynalny , chociaz tak naprawde nie wiem czy tak było , bo bylo napisane ze obchodzilismy tutaj po raz pierwszy po powstaniu styczniowym rocznice konstytucji trzeciego maja moze odnosil sie wtedy do wszystkich polakow a nie do siebie . prosze o odpowiedz czy to moze byc bledem ? Moze tylko rzeczowym ?
Re: pytanie o bład kardynalny
Błąd kardynalny jest wtedy, gdy cała twoja praca opiera się na nieprawdziwych informacjach. Czyli tylko wtedy gdy piszesz na przykład całą pracę o tym, że Baryka był wzorowym patriotą, a Gajowiec wprost przeciwnie. Taki błąd jak twój to nie wiem czy nawet rzeczowy jest, bo w sumie czasownik obchodziliśmy jednoznacznie sugeruje, że w nim uczestniczył.
dzieki wielkie za odpowiedz , miłego wieczoru
A myślicie, że jeżeli ktoś pisał cały czas Cezary Boryna to ma kardynała?
Nie, pomylenie imion czy nazwisk bohaterów to błąd rzeczowysygilaria pisze:A myślicie, że jeżeli ktoś pisał cały czas Cezary Boryna to ma kardynała?
A jak ktoś pomylił przy tym drugim temacie powstanie styczniowe z listopadowym to kardynał ?
To też błąd rzeczowy.Edenista pisze: przy tym drugim temacie powstanie styczniowe z listopadowym to kardynał ?
Dla następnych pytających:
Kod: Zaznacz cały
zapytaj.onet.pl/Category/015,003/2,22536055,Blad_kardynalny_a_blad_rzeczowyroznice.htmlRe: pytanie o bład kardynalny
błąd kardynalny to synonim błędu rzeczowego, lol
No właśnie nie. Błąd kardynalny zeruje całą prace, za rzeczowy nie można unieważnić pracy. Co najwyżej parę punktów stracić, ale to już bardziej od sprawdzającego zależy. Proste
No właśnie nie. To synonimy na 100%. Cała bezsensowność polega an różnym ich wartościowaniu, a więc to o czym piszesz. To tak jakby powiedzieć, że kartofel jest większy, a ziemniak mniejszy, choć w rzeczywistości to synonimy [niepełne, gdyż kartofel to nazwa bardziej [.] plebejska].
Błąd rzeczowy nie jest błędem kardynalnym i nie zeruje sie za niego pracygt
-
randomlogin
gej, ale klocisz sie o znaczenie slow w jezyku polskim, czy o sprawdzanie matur? Bo slowo kardynalny znaczy co innego niz rzeczowy - wiec jakie synonimy. I na maturze rowniez istnieja dwie kategorie. Czy moze chodzi o to, ze tak zwany blad kardynalny jest tak naprawde dokladniej mowiac kardynalnym bledem rzeczowym (a nie np kardynalnym bledem ortograficznym)?
o znaczenie słów
zadzwoniłem do ciotki, wykłada na UW, potwierdza moją wersję
basta!
zadzwoniłem do ciotki, wykłada na UW, potwierdza moją wersję
basta!