Wyniki matur na gorąco

Informacje, porady, pomoc od osób przygotowujących się oraz poprawiających maturę. Pomoc w wyborze kierunków studiów.
soade

Re: Wyniki matur na gorąco

Post autor: soade »

Lunette pisze:
soade pisze:Chem R 90 %, Bio R 78%. Patrząc na progi punktowe z zeszłego roku i na to, że matura trudnością była porównywalna do ubiegłorocznej, jest jakiś cień szansy by dostać się na lekarski lub lekarsko-dentystyczny? Składałem do Poznania, Gdańska, Bydgoszczy oraz Katowic. Tak w ogóle to posprawdzałem sobie punkty za poszczególne zadania z matury z biologii i widzę, że są pewne niedociągnięcia w moim wyniku. W 2 zadaniach mam słowo w słowo odpowiedź jaka jest umieszczona w kluczu CKE, wiec wyslalem faxem prosbe o wglad do pracy do OKE w Poznaniu. Liczę na jakieś od 2 do 5 (MAX) punktów. Teraz wychodzi mi niby 168 i w zeszłym roku był to rezultat wystarczający aby dostać się na którąś z tych uczelni na lek/lek-dent. Mam nadzieję, że dociągną mi 2 punkty z biologii do 82 i byloby 172, zawsze moje szanse są większe. Dodam, że najbardziej pragnę studiować właśnie w Poznaniu. Jak oceniacie moje szanse
- na lek-denta starczy Ci już w tej chwili w Katowicach i być może Gdańsku
- na lekarski - nie mam pojęcia
- gdyby Ci dołożyli te 4% faktycznie (co jest fizycznie niemożliwe, bo mogą Ci dołożyć albo 3 pkt = 5%, albo 2 pkt = 3%) to w Poznaniu będziesz.
Lunette, jest mozliwe ze dostane 4% więcej, bo wychodzi mi z tych 2 punktów 81,6% wiec zaokrąglamy do 82 . I mam pytanko małe, czy wiecie jak często zdarza się podwyzszenie wyniku z egzaminu maturalnego z biologii No jeżeli to byłoby te 4 punkty wiecej to myślę, że w Poznaniu w październiku zawitam. Kto się tam z Was wybiera? Dzięki za odp Peace
Natfi

Post autor: Natfi »

138 punktów, z farmacją można się chyba pożegnać, co?
Awatar użytkownika
mickey_mouse

Post autor: mickey_mouse »

Jak czytałam ubiegłoroczne posty osób, które miały 170< pkt i się bały, czy się gdzieś dostaną - chciało mi się śmiać. Teraz ich rozumiem, bo sama czuję jakiś wewnętrzny niepokój Złożyłam do Poznania, Gdańska (gdzie na pewno nie dostanę się z 1-wszej listy - 176 pkt) oraz do Łodzi (492 pkt) i trochę mnie przeraża fakt, że prawdopodobnie będę musiała jeździć po Polsce z papierami jak ten głupek
&#3semka8 pisze:Ja też coraz poważniej myślę o Poznaniu. pomimo odległości.
a skąd jesteś? I czemu akurat Poznań? (zbieram opinie nt. róznych uczelni )
asikass

Post autor: asikass »

biologia 85% (było 72%)
chemia 88% (było 68%)
matematyka (p) 96%

Czy jest szansa na WUM?! Proszę o odpowiedź, bo z tą matmą to nic niewiadomo
Awatar użytkownika
Olivka1312

Post autor: Olivka1312 »

matma 100 %
chemia 100 %
biola 88 %

= UMP
Awatar użytkownika
mickey_mouse

Jak widzę te wyniki po milion punktów to naprawdę zaczynam się bać czy skromne 176 pkt wystarczy do Poznania, a tak się wczoraj cieszyłam ^^ przy Waszych wynikach jednak wypadam blado ]
Awatar użytkownika
paaula

Post autor: paaula »

ja też się boję że moje 272pkt i 174 pkt nie starczy na stome Do Krakowa lub Poznania
a jeszcze przed wynikami mogłabym się zabić za takie wyniki
Awatar użytkownika
mickey_mouse

paaula, ja to samo przed wynikami chciałam chociaż 70% z bio, żeby do Łodzi wystarczyło, a jak dostałam więcej to biadolę, że z kolei na Poznań za mało
aniulka019

Post autor: aniulka019 »

soade, zdarza się, ale nie liczyłabym na to jakoś stuprocentowo. W OKE Łódź jest tak, że zanim Ci dadzą do wglądu pracę to ją ponownie sprawdzą, jeśli byly jakieś niedociągnięcia to Ci podwyższą - i to jest ta szansa na dodatkowe pkt. Bo pisanie i walczenie już po obejrzeniu pracy jest przede wszystkim długie i żmudne (ale też czytałam o historiach w których się udało), idź i zobacz

mickey_mouse, Łódź z takimi punktami na lajcie 1 próg - a że 1 lista tu jest chyba najpóźniej to sama wiesz
Awatar użytkownika
Ósemka8

Post autor: Ósemka8 »

mickey_mouse pisze:
&#3semka8 pisze:Ja też coraz poważniej myślę o Poznaniu. pomimo odległości.
a skąd jesteś? I czemu akurat Poznań? (zbieram opinie nt. róznych uczelni )
Ja jestem z Krakowa. Pozostawiłam sobie do wyboru 3 uczelnie: Katowice, Lublin i Poznań.
Mam kilku znajomych studiujących w Katowicach i mówią, że do przeżycia, ale jakby mieli możliwość wyboru to poszli by gdzie indziej, a za Katowicami przemawiała w ich wypadku tylko odległość.

O Lublinie słyszałam nawet dobre opinie jeśli chodzi o uczelnię, głównie, że jest tam miła atmosfera w porównaniu do innych miast. Kolega jednak przeprowadził się tam na I rok studiów (innych niż medycyna) i mówi, że jakoś nie może się odnaleźć w tym mieście.

Jeśli chodzi o Poznań to mam opinię od osoby która rekrutowała się rok temu wybrała Łódź, ale podobno tam dużo osób będzie poprawiało rok więc poleca mi właśnie Poznań. jako uczelnię gdzie jest wysoki poziom, ale też atmosfera nie najgorsza.
Poznań podoba mi się też jako miasto i chyba też to, że w sumie nie mam tam znajomych i będę musiała poznać zupełnie nowych ludzi.
Awatar użytkownika
paaula

Post autor: paaula »

Ósemka8, też jestem z małopolski i zastanawiam się nad Poznaniem bo dużo dobrych opinii o nim słyszałam, tylko właśnie ta odległość jest najgorsza
Awatar użytkownika
mickey_mouse

aniulka019, a Ty też składasz do Łodzi? To Twoja uczelnia 1-go wyboru"?

Ósemka8, ja o Poznaniu słyszałam jeszcze, że jest stosunkowo łatwo zdać ^^ nie wiem ile w tym prawdy, mam nadzieję, że będzie nam dane się przekonać
Awatar użytkownika
Ósemka8

Post autor: Ósemka8 »

paaula, jedyne właśnie, co mnie skłania ku innym uczelniom to odległość, ale znajomi studiujący daleko od miejsca zamieszkania twierdzą, kilka godzin nikogo nie zbawi, bo i tak się stosunkowo rzadko wraca do domu zwłaszcza jak się ma dużo nauki.

mickey_mouse, właśnie też słyszałam, że jak już się dostanie do Poznania, gdzie w sumie z dwu przedmiotowych uczelni jest najwyższy próg to właśnie jest większe prawdopodobieństwo ukończenia tych studiów niż w innych miastach.
ODPOWIEDZ