Biologia i chemia w pół roku
-
matkaziemia
Biologia i chemia w pół roku
Cześć, przepraszam jeśli zły dział/temat i w ogóle.
Jestem w ciężkiej sytuacji pod względem kwestii psychicznej więc wybaczcie.
Czy jest możliwe przygotowanie się do matury rozszerzonej z biologii i chemii w pół roku? Jakie polecacie studia przyrodnicze, po których będę mogła znalezc pracę? Muszę jakoś wyjść na prostą i odmienić swoje życie.
Jestem na 2 roku studiów, których nie lubię, zdawałam rozszerzoną matematykę i angielski, ale bałam się w szkole i matematyki i fizyki, ale tkwiłam na tym mat-fizie, bardzo dużo się uczyłam, ale rezultaty były kiepskie.
Jestem w ciężkiej sytuacji pod względem kwestii psychicznej więc wybaczcie.
Czy jest możliwe przygotowanie się do matury rozszerzonej z biologii i chemii w pół roku? Jakie polecacie studia przyrodnicze, po których będę mogła znalezc pracę? Muszę jakoś wyjść na prostą i odmienić swoje życie.
Jestem na 2 roku studiów, których nie lubię, zdawałam rozszerzoną matematykę i angielski, ale bałam się w szkole i matematyki i fizyki, ale tkwiłam na tym mat-fizie, bardzo dużo się uczyłam, ale rezultaty były kiepskie.
Re: Biologia i chemia w pół roku
Co do matury z biologii i chemii ja mam zamiar w pół roku zrobić całe rozszerzenie, więc skoro i ja na taki pomysł wpadłam to chyba jednak jest to możliwe
-
matkaziemia
Z tym, że ja jeśli zacznę to od 0", a ty? Jesteś w klasie maturalnej czy zdajesz na nowo te przedmioty? Jesteś po biol-chemie?
Jeśli u Ciebie wchodzi w grę opcja rzucenia studiów i poświęcenia się tylko biologi i chemii to byłoby to najlepsze rozwiązanie. W tym roku poprawiałam rozszerzoną biologię (po czterech latach, więc dla mnie było to prawie jak nauka od zera) i łączyłam to z pracą. Było ciężko, nie jestem z gatunku tych, co przeczytają raz i pamiętają do śmierci. Na pewno nie zostawaj na studiach, których nie lubisz, bo to nie ma sensu. Na pocieszenie powiem, że sama rzuciłam studia po dwóch latach, a teraz, dwa lata później, studiuję wymarzony kierunek. Będziesz potrzebowała dużo samozaparcia, bo jednak rzucanie studiów trochę źle pływa na samopoczucie. Przynajmniej ja tak miałam. Ale.było w a r t o.
Uczę się praktycznie rzecz biorąc od zera, bo ani biologia, ani chemia nie była u mnie na rozszerzeniu. Ja w tym roku zdaję maturę i mam o tyle ciężej, że jestem w technikum i mam na głowie jeszcze przedmioty zawodowe (i egzaminy zawodowe). O ile jeszcze może z biologii podstawowej dużo umiem, bo zawsze lubiłam lekcje biologii, zwłaszcza te o ludzkim ciele to chemia to totalna masakra u mnie. Nauczyciel z technikum może i chemikiem dobrym był, ale na nauczyciela nie nadawał się kompletnie, z jego lekcji pamiętam tylko chaos. No ale jak ktoś czegoś bardzo chce to niezależnie od wszystkiego da radęmatkaziemia pisze:Z tym, że ja jeśli zacznę to od 0", a ty? Jesteś w klasie maturalnej czy zdajesz na nowo te przedmioty? Jesteś po biol-chemie?
To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie - jeśli jesteś w stanie sama z siebie przysiąść i zakuwać (bo dla kogoś uczącego się od 0 to będzie dużo materiału do przyswojenia), to jest to możliwe. Ale trzeba się nastawić na ciężką pracę.
-
matkaziemia
Dziękuję i proszę o dalsze opinie.
Btw. Studiuje ktoś jakieś kierunki przyrodnicze i widzi po nich jakąś szansę na pracę?
Btw. Studiuje ktoś jakieś kierunki przyrodnicze i widzi po nich jakąś szansę na pracę?
Ja w tym roku rzuciłam studia po dwóch latach (w sumie trzech-rok dziekańskiego). Kiedyś próbowałam sama się przygotowac do matury rozszerzonej z biologii i chemii. Niestety nie udało mi się, ale w tym roku próbuje znowu,zmotywowana bardziej niż kiedykolwiek, bo wiem czego chce i mam nadzieję, że mi się to uda sama będziesz się przygotowywać do matury? Wydaje mi się, że po czymś związanym z chemią są wieksze szanse na pracę, ale różnie to bywa. W każdym bądź razie życzę Ci dużo samozapracia i cierpliwości podczas nauki do matury, jeżeli się zdecydujesz
-
yorkshire34
Hej matkaziemia ! ( super nick ). Ja mysle , ze dasz rade ! Na studiach psychologicznych mielismy taki temat o motywacji i tam było , ze jesli sie chce , to sie uda (czy jakos tak) , ale to wymaga poświeceń . Pozatym nie wiem czy jestes odpowiednio nastawiona jesli chcesz dasz rade na 100% ) Kup dobre zbiorki moze być Pazdro a z biologi polecam podreczniki z Operonu te stare ! Możesz isc na korki ja chodze od dawna i bardzo mi one pomagają . 3mam kciuki za Cb .
-
matkaziemia
Dziękuję wam bardzo za wsparcie W sumie to nie wiem dokładnie co bym mogła studiować<moze podczas nauki mnie coś zajara" ale jakoś chcę się odbić trochę od tej matmy i fizy (zdawałam rozszerzenie matma&ang i oba zdałam po 85%, ale do matmy trzeba mieć jednak ten analityczny umysł) Pewnie wezmę dziekankę na ten rok i zobaczymy co wyjdzie, najwyżej to będzie taki gap year.
-
yorkshire34
pewnie ! dasz rade , wystarczy chciec ! 3mam kcuki za Cb, 3maj sie !
-
matkaziemia
, a polecacie naukę z podręczników czy od razy z jakiś vademecum/repetytoriów?
Jeśli chodzi o biologię, to dużo czytaj. Mówisz, że masz matmę R na 85% - zatem dodaj sobie do tego biologię na 85% i możesz iść na lekarski.matkaziemia pisze:, a polecacie naukę z podręczników czy od razy z jakiś vademecum/repetytoriów?