Dylematy

Informacje, porady, pomoc od osób przygotowujących się oraz poprawiających maturę. Pomoc w wyborze kierunków studiów.
Sweetmuffin

Dylematy

Post autor: Sweetmuffin »

Witam!
Wybaczcie, jeśli podobny temat już był
W tym roku po raz pierwszy zdawałam maturę. Rozszerzona biologia i chemia poszły mi fatalnie. Liczyłam na 60/70% według wstępnych odpowiedzi. Jednak okazało się, że grubo się przeliczyłam. Wyniki oscylowały wokół 40%. Od pewnego czasu rozmyślam co robić dalej. Przeglądam różne wątki i widzę, że zdania są podzielone. Moim niespełnionym marzeniem jest kierunek lekarski, ale jednocześnie interesuję mnie dietetyka. Do większych miast typu Wrocław czy Poznań nie miałam szans. Teraz czekam na wyniki ze Szczecina i Łodzi. Tutaj pojawia się problem. Czy ktoś z Was zna lub sam tego dokonał, chodzi mi o poprawę matury z 40 do 90% z obu przedmiotów? Czy można pogodzić studia na nieco lżejszym kierunku z jednoczesną nauką do poprawy matury? Błędem jaki popełniłam to olanie arkuszy maturalnych. Nie przerobiłam praktycznie żadnego, licząc, że sama wiedza książkowa mi wystarczy. Jak myślicie, lepiej pozostać w domu, czy wyjechać do innego miasta na studia(dietetyka) i próbować poprawić maturę w przyszłym roku?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
AnnaWP

Re: Dylematy

Post autor: AnnaWP »

Moim zdaniem studiowanie czegokolwiek, z zamiarem poprawy i zmiany kierunku, jest bez sensu.
Zastanów się, czego chcesz od życia - i nie jest to sarkazm, przeciwnie. Studia to zaledwie początek całej dalszej części dorosłego życia, nie chodzi o to, żeby zaliczyć, dostać dyplom i mieć to z głowy. Jeżeli tak na to patrzeć, to obojętne co się studiuje.

Aby próbować na lekarski musisz znacząco podnieść wynik. Masz kilka tygodni - popróbuj te arkusze, zobacz, czy jesteś w stanie na szybko poprawić wynik o jakiś poziom sensowny. Jeżeli tak, to zastanów się, czy to rzeczywiście jest dla Ciebie praca, zawód lekarza wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Ale nikt nie wie lepiej od Ciebie, co powinnaś zrobić, czy powinnaś próbować.
cassie1234

Re: Dylematy

Post autor: cassie1234 »

Ja na twoim miejscu zostałabym w domu. W tamtym roku stałam przed takim samym dylematem, poszłam na studia i co prawda udało mi się poprawić maturę, ale nie o tyle żeby dostać się w tym roku na lek. Teraz strasznie żałuję, że nie zostałam w domu, w końcu nawet na lekkie studia trzeba poświęcić sporo czasu i z nauką do matury może być ciężko. Rok to nie jest dużo, jeśli nawet nie udałoby Ci się poprawić wystarczająco wyników przynajmniej będziesz mieć poczucie, że próbowałaś
ODPOWIEDZ