Mikrofotografia - pierwsze kroki. Zaczynasz? Zapraszamy (:
Mikrofotografia - pierwsze kroki. Zaczynasz? Zapraszamy (:
Spodobala mi sie sugestia zalozenia takiego watku wiec jest.
Nie obawiajacie sie zaczac i pokazac efektow swojej pracy. Nie porownujcie sie do osob z duzym doswiadczeniem. Skupcie sie na przyjemnosci i satysfakcji z odkrywania mikroswiata i jego dokumentacji (: My postaramy sie pomoc i odpowiedziec na podstawowe problemy i zaoferowac rozwiazanie (:
Sam zaczynalem od takich zdjec:
Nie obawiajacie sie zaczac i pokazac efektow swojej pracy. Nie porownujcie sie do osob z duzym doswiadczeniem. Skupcie sie na przyjemnosci i satysfakcji z odkrywania mikroswiata i jego dokumentacji (: My postaramy sie pomoc i odpowiedziec na podstawowe problemy i zaoferowac rozwiazanie (:
Sam zaczynalem od takich zdjec:
Re: Mikrofotografia - pierwsze kroki. Zaczynasz? Zapraszamy
Podpisuję się pod apelem kolegi wszystkimi kończynami
Publikujcie, bo tylko tak można się rozwijać
Publikujcie, bo tylko tak można się rozwijać
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2015, o 09:55 przez Wojtek37, łącznie zmieniany 1 raz.
-
makiflaki1985
planapo, Witaj, Mam fajne zdjęcie i chce opublikować, tylko nie wiem jak zrobić żeby było normalnych rozmiarów,ostre i nie w kółku Mam program Gimp 2.8
Kołko czyli tzw. winieta - trzeba inaczej dobrac adapter, nie pamietam czego uzywasz. Albo mozna wykadrowac w programie.
Kazdy program ma tzw. save for web czyli optymalizacje/kompresje do sieci - na ekranie wyglada tak samo, a zajmuje 10% pliku w jakosci do druku. Tak samo ustawienia wielkosci zdjecia w pixelach - ustawiasz recznie np. 1000 px i voila.
Kazdy program ma tzw. save for web czyli optymalizacje/kompresje do sieci - na ekranie wyglada tak samo, a zajmuje 10% pliku w jakosci do druku. Tak samo ustawienia wielkosci zdjecia w pixelach - ustawiasz recznie np. 1000 px i voila.
Moje stare zdjęcia z kamerki mikroskopowej 1.3 Mpi
(ob. 100X, oświetlenie skośne)
(ob. 100X, oświetlenie skośne)
A. pamietam jak mnie w tamtych czasach inspirowal ten turkus z PZOwskiego DICa (:
Meridion circulare i bardzo pierwsze proby z lepszymi obiektywami. Jak do tej pory nigdy nie trafilem ponownie tych okrzemek w takiej ilosci jak wtedy.
Meridion circulare i bardzo pierwsze proby z lepszymi obiektywami. Jak do tej pory nigdy nie trafilem ponownie tych okrzemek w takiej ilosci jak wtedy.
wrzucilem juz do glonow, ale tu tez pasuje
pierwsze w zyciu foto mikroskopowe
pierwsze w zyciu foto mikroskopowe
Bedzie pamiatka i punkt odniesienia (: Zaczynasz z zupelnie innego punktu niz my (: Wrzucaj (:
od paru dni sie mecze z pewnym problemem. za kazdym razem jak znajde cos ciekawego i probuje polozyc szkielko nakrywkowe to ten organizm ulega zniszczeniu, zgniata sie.
te zdjecia powyzej to ogromny crop bo musialem zrobic je PF10x i PA20x bez szkielka nakrywkowego (stad taka slaba jakosc).
jak sobie radzic z tym problemem?
te zdjecia powyzej to ogromny crop bo musialem zrobic je PF10x i PA20x bez szkielka nakrywkowego (stad taka slaba jakosc).
jak sobie radzic z tym problemem?
No no, zaczyna sie zabawa (:
- ostroznie nakladac szkielko,
- dac raczej wiecej wody niz mniej (ale wtedy taki nauplius to Ci bedzie gonil i moze wyjsc poza szkielko),
- ostroznie z odsysaniem chusteczka nadmiaru wody,
- podkladki z szkielek nakrywkowych - glowne szkielko lezy na tych co sa po bokach - preparat robi sie grubszy (to raczej do troszke wiekszych organizmow),
- w wersji poszerzonej podwojne lub potrojne podkladki albo basen w ktorym nie zgnieciesz nawet wielkiej daphni magna
Co ja praktykowalem:probuje polozyc szkielko nakrywkowe to ten organizm ulega zniszczeniu, zgniata sie.
- ostroznie nakladac szkielko,
- dac raczej wiecej wody niz mniej (ale wtedy taki nauplius to Ci bedzie gonil i moze wyjsc poza szkielko),
- ostroznie z odsysaniem chusteczka nadmiaru wody,
- podkladki z szkielek nakrywkowych - glowne szkielko lezy na tych co sa po bokach - preparat robi sie grubszy (to raczej do troszke wiekszych organizmow),
- w wersji poszerzonej podwojne lub potrojne podkladki albo basen w ktorym nie zgnieciesz nawet wielkiej daphni magna
Dodałbym, że szkiełka nakrywkowe, które posiadasz są naprawdę doskonałe, ale do cienkich preparatów i dużych powiększeń.
Kup kwadratowe 20x20 mm lub 22x22 mm, zdecydowanie dłużej trzymają odpowiednią grubość".
Kup kwadratowe 20x20 mm lub 22x22 mm, zdecydowanie dłużej trzymają odpowiednią grubość".
Moze rzeczywiscie zaopatrze sie w mniejsze a co za tym idzie lzejsze szkielka. Te moje rzeczywiscie sa fajne, ale ciezko z nimi o ogladania stosunkowo duzych organizmow. Swiatnie za to mozna ogladac okrzemki w duzym powiekszeniu.
Moze moim bledem tez bylo, ze dosc duzo wody zbieralem chusteczka przed polozeniem szkielka.
Moze moim bledem tez bylo, ze dosc duzo wody zbieralem chusteczka przed polozeniem szkielka.