Notatki na medycynę - czyli jak notujecie

Porady jak się dostać na medycynę, na kierunek lekarski. Wykaz punktów na poszczególnych uczelniach. Materiały do nauki, testy. Wzajemna pomoc w nauce.
Łysy i rudy

Notatki na medycynę - czyli jak notujecie

Post autor: Łysy i rudy »

Dzień dobry, witam wszystkich forumowiczów,

Jestem studentem IV roku kierunku lekarskiego i mam pytanie, raczej od strony technicznej.

Stoję przed wyborem - papier albo notatki wyklikane na laptopie. Pierwsza opcja ma tę zaletę, że można wszystko rozrysować w postaci schematów odręcznych czy tabel, co jest sporym ułatwieniem. Warto jednak zaznaczyć, iż jest to mozolna praca - w końcu takie pisanie jest zwyczajnie wolne. Stanęło więc na laptopie. Jest to zdecydowanie szybsze rozwiązanie, a schematy zawsze można "zapożyczyć" z google.

Zastanawiam się jednak nad wyborem oprogramowania do tego celu. Jest go dość spory wybór i szczerze powiedziawszy nie wiem który software będzie odpowiedni do moich potrzeb. Pozwolę sobie zaznaczyć, że przede wszystkim chciałbym mieć możliwość wydrukowania notatek, bo w formie papierowej uczy mi się lepiej. Dodatkowo zachęca mnie czytelność napisanej w ten sposób treści.

Oczywiście OneNote odpada, podobnie jak Evernote. Aplikacje te słabo wspierają drukowanie materiałów - z tego co zauważyłem, niezbyt dobrze rozkładają się grafiki i tekst na kolejnych drukowanych stronach, przynajmniej w OneNote.

A w jaki sposób wy prowadzicie notatki? Z pewnością nie jest to strata czasu - w końcu przeczytanie 50 stron notatek jest lepsze niż kartkowanie 300 stron podręcznika przed kolokwium. Tym bardziej, że mam sporo czasu na takie rozwiązania.
ODPOWIEDZ