Większość można wypożyczyć. Rozpiski znajdują się indywidualnie dla każdej katedry, w gablotach. (Postaram się później, gdy wrócę do domu, przygotować rozpiskę literatury na każdy z przedmiotów.)khaleesi pisze:Gdzie znajduje się rozpiska potrzebnych książek? Można wypożyczyć większość książek z biblioteki, czy trzeba kupować?
ŚUM lek-dent - wszystko co kandydat wiedzieć powinien
Re: lek-dent- wszystko co kandydat wiedzieć powinien
Duże nie muszą być lewePatrycjaW94 pisze:A duże dłonie bardzo utrudniają pracę?
- PatrycjaW94
Pytam, bo kiedyś gdzieś u dentysty usłyszałam o koledze mojej dentystki, który właśnie przez duże dłonie nie tyka się leczenia kanałowego na zębach powyżej czwórek.mrsdavis pisze:Duże nie muszą być lewe
LITERATURA
Histologia:
Książki nie są specjalnie wymagane, można ewentualnie wypożyczyć/ kupić Wheatera ("Histologia. Podręcznik i atlas"). Cała wiedza bazuje na skrypcie uczelnianym i notatkach z wykładów.
Biofizyka:
Biologia:
Podstawy genetyki dla studentów i lekarzy - Drewa, Ferenc
Zarys parazytologii lekarskiej - Kadłubowski
Parazytologia i akaroentomologia medyczna - Deryło
Informatyka:
Informatyka medyczna - Robert Rudowski
Zdrowie publiczne i stomatologia społeczna:
Higiena epidemiologia i zdrowie publiczne naszej pani Profesor, kierownik Katedry. Do pobrania w internecie.
Chemia:
Wystarczające i konieczne są skrypty, o których pisałam.
Protetyka:
Modelarstwo i rysunek w protetyce stomatologicznej - Krocin
Materiałoznawstwo:
Ja osobiście korzystałam z Materiałów stomatologicznych - Powers, Wataha, do wypożyczenia w bibliotece.
Anatomia:
Wypowiadałam się co do atlasu i książek. Ja osobiście korzystałam z Narkiewicza (można wypożyczyć) i bardzo go chwalę, jednak tutaj panuje dowolność.
Histologia:
Książki nie są specjalnie wymagane, można ewentualnie wypożyczyć/ kupić Wheatera ("Histologia. Podręcznik i atlas"). Cała wiedza bazuje na skrypcie uczelnianym i notatkach z wykładów.
Biofizyka:
Biologia:
Podstawy genetyki dla studentów i lekarzy - Drewa, Ferenc
Zarys parazytologii lekarskiej - Kadłubowski
Parazytologia i akaroentomologia medyczna - Deryło
Informatyka:
Informatyka medyczna - Robert Rudowski
Zdrowie publiczne i stomatologia społeczna:
Higiena epidemiologia i zdrowie publiczne naszej pani Profesor, kierownik Katedry. Do pobrania w internecie.
Chemia:
Wystarczające i konieczne są skrypty, o których pisałam.
Protetyka:
Modelarstwo i rysunek w protetyce stomatologicznej - Krocin
Materiałoznawstwo:
Ja osobiście korzystałam z Materiałów stomatologicznych - Powers, Wataha, do wypożyczenia w bibliotece.
Anatomia:
Wypowiadałam się co do atlasu i książek. Ja osobiście korzystałam z Narkiewicza (można wypożyczyć) i bardzo go chwalę, jednak tutaj panuje dowolność.
mrsdavis baardzo dziękuję za wszystkie informacje, podziwiam za dobre chęci i czas nam poświęcany
Z tą obecnością na wykładach bym nie przesadzał. Jeśli chcecie mieć więcej czasu dla siebie to odpuście je sobie. Są co prawda wykłady z ważneijszych przedmiotow typu histo, ale zawsze znajdzie się ktoś kto użyczy notatek lub ewentualnie zdobędziecie je z poprzednich lat. Oczywiście jeśli chcecie mięć piątki i walczyc o stypednium to nie słuchac mnie!
Hitem był przedmiot prawo i etyka w stomatologii. Chyba z 20h wykładów, nie wiem czy ktoś się pojawił na tym, a zaliczenie dostał każdy. Taki przedmiot widmo :p
PS. W życiu bym nie powiedział ze z socjo byly jakiegolwiek wyklady
Hitem był przedmiot prawo i etyka w stomatologii. Chyba z 20h wykładów, nie wiem czy ktoś się pojawił na tym, a zaliczenie dostał każdy. Taki przedmiot widmo :p
PS. W życiu bym nie powiedział ze z socjo byly jakiegolwiek wyklady
A ja mam pytanie co do przygotowywania prezentacji. Chodzi o wygłaszanie prezentacji z pamięci czy puszczenie poprostu z laptopa z PowerPointa?
konda, cóż. W momencie, gdy byłam jedyną osobą, która zjawiała się na wykładzie, było mi wstyd za cały rok. To prawda, że nie każdy wykład był ciekawy, ale moim zdaniem w ten sposób okazuje się szacunek drugiej osobie.
Rozumiem, że w I semestrze czasu było mało, ale ja osobiście pojawiałam się na każdym wykładzie i skończyłam go ze świetnymi ocenami. Wszystko jest kwestią dobrej organizacji.
Moim zdaniem lepiej się choć minimalnie przyłożyć i zdobyć zwolnienie z egzaminu ze stomatologii społecznej i zaliczenia ze zdrowia publicznego (obydwa pisemne), bo zwyczajnie nie warto tracić na to czas. A zdarzały się osoby, które miały po dwie poprawki.
Rozumiem, że w I semestrze czasu było mało, ale ja osobiście pojawiałam się na każdym wykładzie i skończyłam go ze świetnymi ocenami. Wszystko jest kwestią dobrej organizacji.
Na każdym była lista, którą Pani prowadząca rzetelnie sprawdzała przy wpisywaniu ocen.konda pisze:PS. W życiu bym nie powiedział ze z socjo byly jakiegolwiek wyklady
Racja, olewusi też sobie na tych studiach radzą.konda pisze:Oczywiście jeśli chcecie mięć piątki i walczyc o stypednium to nie słuchac mnie!
Były osoby, które czytały tekst zawarty na slajdach. Były osoby, które pierwszy raz w życiu widziały prezentację w momencie, gdy pokazywały ją na zajęciach. Zdały, ale na zwolnienia się nie załapały. Ponadto gdy trafiło się na ćwiczenia z Panią profesor (Mam tutaj na myśli stomatologię społeczną.), można było załapać za takie podejście dwóję i tracić później czas na szukanie jej i poprawianie.Ketimun pisze:Chodzi o wygłaszanie prezentacji z pamięci czy puszczenie poprostu z laptopa z PowerPointa?
Moim zdaniem lepiej się choć minimalnie przyłożyć i zdobyć zwolnienie z egzaminu ze stomatologii społecznej i zaliczenia ze zdrowia publicznego (obydwa pisemne), bo zwyczajnie nie warto tracić na to czas. A zdarzały się osoby, które miały po dwie poprawki.
- MrBrightside
Take my like, sir!Bob Kelso pisze:Powiedziałbym, że brak potrzeby ciśnięcia pierdół z jakiejś np. histologii żeby mieć 5, to bardziej zdrowy rozsądek niż olewanie.mrsdavis pisze:Racja, olewusi też sobie na tych studiach radzą.
Średnica pęcherzyka płucnego to przecież elementarna wiedza, bez niej ludzie będą umierać!
Uderz w stół, nożyce się odezwą. Przecież to jasne, że do wszystkiego trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem i znaleźć złoty środek.Bob Kelso pisze:brak potrzeby ciśnięcia pierdół z jakiejś np. histologii żeby mieć 5, to bardziej zdrowy rozsądek niż olewanie.
Mam bardzo głupie pytanie(ale ponoć kto pyta nie błądzi ) gdzie można kupić skrypty, o których pisała mrsdavis
khaleesi, od starszych kolegów- albo kupić używane przez nich, albo uśmiechnąć się i dostać w formie elektronicznej.
mrsdavis, dobra robota
szkoda że nie ma takiego FAQ dla II rokult
szkoda że nie ma takiego FAQ dla II rokult