Matura 2013 - ktoś ze starszaków?
Re: Matura 2013 - ktoś ze starszaków?
Jakie to pocieszenie, że są tu osoby z 91 Jak widziałam, że 93 już narzekają na to że są za starzy i ile można poprawiać maturę/strata czasu to ogarniało mnie mega zdziwienie, bo sama się staro nie czuję. Uczyć mogę się jeszcze długo i z przyjemnością. Dopiero po tegorocznej chemii naszła mnie myśl czy jest sens siedzenia rok w domu, co możliwe że mnie czeka. Za rok to dopiero będę STARA!
Aryaa, a jak Ci poszła tegoroczna matura, że myślisz o rocznej posiadówce w domu? Też nie czuję się staro, najgorszy ból to ten związany z odpłatnościami za drugi kierunek . (w moim przypadku to byłby trzeci )
A login oznacza fankę Gry o Tron ?
A login oznacza fankę Gry o Tron ?
zazu24 właściwie to fankę Pieśni. bo miałam to szczęście, że zaczęłam od książek
Mam biologię z tamtego roku na 88%, więc w tym poszłam tylko na chemię i nie będę ukrywać, że spodziewałam się wyniku grubo ponad 90% bo naprawdę szło mi wszystko świetnie. Wiem, że nie można tak gdybać, ale ja po prostu obiektywnie oceniam swoje możliwości. I cała opowiastka skończyłaby się kolorowo, gdyby nie fakt że w nocy, przed maturą spałam niecałe 2 godziny Stres, który mnie zeżarł. ta świadomość że wypadałoby się już ustatkować na jakiś studiach, bo jesteś ekhm ekhm w podeszłym wieku nie pozwoliła mi zmrużyć oka przez noc Także, żeby w ogóle dojść do szkoły musiałam wypić energetyka, zadania czytałam po 3 razy, fenol podpisałam jako etanolobojętny, więc nie wzięłam go do teorii kwasowych, zadanie z treścią robiłam dla sacharozy nie maltozy co dla mnie jest osobiście numerem jeden nie podpisywałam nad strzałką warunków, bo przeczytanie tak długiego tekstu nie pozwoliło mi na zapamiętanie tego co mam zrobić i kilka innych takich uroczych kwiatków wynikających po prostu z tego, że ja robiłam swoje a mój mózg swoje. A na drugi dzień po wyspaniu z przerażeniem stwierdziłam, że była w sumie prosta
A z tego co się orientowałam (proszę, żebym się tylko nie myliła!) jako że studiuję 3 lata bez przerwy jeden kierunek (w tym roku kończę I stopień), a ustawa weszła w życie później niż ja studia zaczęłam, to mogę wybrać kolejny kierunek bez odpłatności jeszcze.
Mam biologię z tamtego roku na 88%, więc w tym poszłam tylko na chemię i nie będę ukrywać, że spodziewałam się wyniku grubo ponad 90% bo naprawdę szło mi wszystko świetnie. Wiem, że nie można tak gdybać, ale ja po prostu obiektywnie oceniam swoje możliwości. I cała opowiastka skończyłaby się kolorowo, gdyby nie fakt że w nocy, przed maturą spałam niecałe 2 godziny Stres, który mnie zeżarł. ta świadomość że wypadałoby się już ustatkować na jakiś studiach, bo jesteś ekhm ekhm w podeszłym wieku nie pozwoliła mi zmrużyć oka przez noc Także, żeby w ogóle dojść do szkoły musiałam wypić energetyka, zadania czytałam po 3 razy, fenol podpisałam jako etanolobojętny, więc nie wzięłam go do teorii kwasowych, zadanie z treścią robiłam dla sacharozy nie maltozy co dla mnie jest osobiście numerem jeden nie podpisywałam nad strzałką warunków, bo przeczytanie tak długiego tekstu nie pozwoliło mi na zapamiętanie tego co mam zrobić i kilka innych takich uroczych kwiatków wynikających po prostu z tego, że ja robiłam swoje a mój mózg swoje. A na drugi dzień po wyspaniu z przerażeniem stwierdziłam, że była w sumie prosta
A z tego co się orientowałam (proszę, żebym się tylko nie myliła!) jako że studiuję 3 lata bez przerwy jeden kierunek (w tym roku kończę I stopień), a ustawa weszła w życie później niż ja studia zaczęłam, to mogę wybrać kolejny kierunek bez odpłatności jeszcze.
Moja koleżanka, która jest w takiej samej sytuacji jak Ty, też się dowiadywała i też jej powiedzieli, że płatności za drugi kierunek jej nie obejmą, więc Twoja hipoteza jest prawdopodobnie potwierdzonaAryaa pisze: A z tego co się orientowałam (proszę, żebym się tylko nie myliła!) jako że studiuję 3 lata bez przerwy jeden kierunek (w tym roku kończę I stopień), a ustawa weszła w życie później niż ja studia zaczęłam, to mogę wybrać kolejny kierunek bez odpłatności jeszcze.
Zazu a jak z Twoją sytuacją? Widzę, że raczej dobrej myśli jesteś Jakie uczelnie priorytetowe?
Ja jestem co roku dobrej myśli i co roku nic z tego nie ma ale na farmie nie zostanę, onienienie, więc KIEDYŚ w końcu mi się uda
jeśli chodzi o maturę to zrozpaczona nie jestem, ale do euforii też mi daleko, wszystko zależy od klucza i dobrego serca egzaminatora.
a jeśli chodzi o uczelnie to dla mnie Zabrze jest priorytetem (właśnie gdzieś w innym wątku przeczytałam, że ŚUM dla nikogo nie jest uczelnią pierwszego wyboru . otóż dla mnie jest )
a Ty Arya co studiujesz? i jaka uczelnia Ci się marzy?
jeśli chodzi o maturę to zrozpaczona nie jestem, ale do euforii też mi daleko, wszystko zależy od klucza i dobrego serca egzaminatora.
a jeśli chodzi o uczelnie to dla mnie Zabrze jest priorytetem (właśnie gdzieś w innym wątku przeczytałam, że ŚUM dla nikogo nie jest uczelnią pierwszego wyboru . otóż dla mnie jest )
a Ty Arya co studiujesz? i jaka uczelnia Ci się marzy?
Mam jedną koleżankę, która za to żeby być na farmie chyba by wszystko oddała. A tu proszę inny punkt widzenia
A ja? Poznań, Poznań, Poznań
A ja? Poznań, Poznań, Poznań
Wiem, wiem . Wiele osób mi powtarza, że są setki ludzi, którzy by chcieli być na moim miejscu, a ze mnie taki niewdzięcznik . No ale co poradzę, że lekarski ponad wszystkoAryaa pisze:Mam jedną koleżankę, która za to żeby być na farmie chyba by wszystko oddała. A tu proszę inny punkt widzenia
zazu a na weterynarii da sie odnalezc? lepiej farmacja?
[Link] Matura 2013 - ktoś ze starszaków?
addict, weterynaria dużo bardziej mi pasowała, teraz żałuję, że z niej zrezygnowałam, ale wtedy byłam dobrej myśli, że się dostanę na lekarski
jak ktoś lubi zwierzęta to zdecydowanie polecam weterynarię, dużo nauki, ale bardzo ciekawy kierunek
Mod: Dyskusja o płatnym drugim kierunku została wydzielona do nowego wątku p-atny-drugi-kierunek-vt49995.htm
jak ktoś lubi zwierzęta to zdecydowanie polecam weterynarię, dużo nauki, ale bardzo ciekawy kierunek
Mod: Dyskusja o płatnym drugim kierunku została wydzielona do nowego wątku p-atny-drugi-kierunek-vt49995.htm
Załamałam się po tegorocznej maturze.Jestem rocznikiem 94, więc pisałam ją pierwszy raz. Przez trzy lata liceum ciężko harowałam, a te dwa dni(matury z bioli i chemii) popsuły wszystko. chciałam iść na medycynę, a nie mam chyba szans nawet na farmację. Jedyną nadzieją byłyby dla mnie niskie progi w tym roku.
Spokojnie miałam lat samo trzy lata temu. Ale do przeżycia Popłaczesz pewne trochę, z czasem przejdzie, ale trzeba żyć dalej. Jest za mało czasu żeby się załamywać i marnować sobie życie przez głupi egzamin. Nic straconego jak nie teraz to innym razemkwiatek55 pisze:Załamałam się po tegorocznej maturze.Jestem rocznikiem 94, więc pisałam ją pierwszy raz. Przez trzy lata liceum ciężko harowałam, a te dwa dni(matury z bioli i chemii) popsuły wszystko. chciałam iść na medycynę, a nie mam chyba szans nawet na farmację. Jedyną nadzieją byłyby dla mnie niskie progi w tym roku.
Nie przejmuj się i dąż do spełnienia swojego marzenia. Nie w tym roku to w następnym. Czas szybko zleci )kwiatek55 pisze:Załamałam się po tegorocznej maturze.Jestem rocznikiem 94, więc pisałam ją pierwszy raz. Przez trzy lata liceum ciężko harowałam, a te dwa dni(matury z bioli i chemii) popsuły wszystko. chciałam iść na medycynę, a nie mam chyba szans nawet na farmację. Jedyną nadzieją byłyby dla mnie niskie progi w tym roku.
Btw. Czy nie myślicie, że ludzie trochę przesadzają z tym, że progi na pewno wzrosną? Moim zdaniem matura w tamtym roku była łatwiejsze niż w tym i oprócz tego jeszcze się wtedy nie płaciło za drugi kierunek )