zadania z chemii,chyba proste?
-
Pomocy-Piotr
Re: zadania z chemii,chyba proste?
Mam prosbe bardzo bardzo wielka musze jutro max po jutrze oddac zadania z chemi dlatego prosze was o pomoc o to zadania :
1.Obliczyć masę:
a)2dm^3 tlenu azotu odmierzonego w warunkach normalnych
b)0,5dm^3 azotu odmierzonego w warunkach normalnych
2.W 3 naczyniach w identycznych warunkach cisnienia i temperatury umieszczono:5gr azotu, 5gr tlenku wodoru i 5 gr etylenu (C2H4) Czy objetosc tych naczyn sa rowne?
3.Ktora z prubowek zawiera wieksza liczbe czasteczek: 1)mol tlenu czy mol ozonu 2) dm^3 czy dm^3 ozonu 3) gram tlenu czy gram ozonu ?
4.Ile gramow glinu mozna utlenic do tlenku glinu majac 0,15 mola tlenu czasteczkowego?
Bardzo zalezy mi na czasie wiec PROSZE o jak najszybsz pomoc bo ja z tej chemi jestem ciemny jak cholera :( wiec licze na was
1.Obliczyć masę:
a)2dm^3 tlenu azotu odmierzonego w warunkach normalnych
b)0,5dm^3 azotu odmierzonego w warunkach normalnych
2.W 3 naczyniach w identycznych warunkach cisnienia i temperatury umieszczono:5gr azotu, 5gr tlenku wodoru i 5 gr etylenu (C2H4) Czy objetosc tych naczyn sa rowne?
3.Ktora z prubowek zawiera wieksza liczbe czasteczek: 1)mol tlenu czy mol ozonu 2) dm^3 czy dm^3 ozonu 3) gram tlenu czy gram ozonu ?
4.Ile gramow glinu mozna utlenic do tlenku glinu majac 0,15 mola tlenu czasteczkowego?
Bardzo zalezy mi na czasie wiec PROSZE o jak najszybsz pomoc bo ja z tej chemi jestem ciemny jak cholera :( wiec licze na was
-
Qbi
aa pomóŻcie, mam na jutro zadanie, a jestem cienki z chemii
Oblicz procentową zawartość wody w następujących hydratach:
a)w gipsie CaSO4 . 2H2O
b)w sześciowodnym chlorku wapnia CaCl2 . 6 H2O
To coś z masami trzeba chyba, a jak się je oblicza i co dalej PROSZÊ
a)w gipsie CaSO4 . 2H2O
To coś z masami trzeba chyba, a jak się je oblicza i co dalej PROSZÊ
Najpierw obliczasz masę całego związku, potem masę wody w tym związku, a potem dzielisz masę wody przez masę związku i mnożysz to razy 100%Qbi pisze:aa pomóżcie, mam na jutro zadanie, a jestem cienki z chemii
a)w gipsie CaSO4 . 2H2O
To coś z masami trzeba chyba, a jak się je oblicza i co dalej PROSZĘ
a) mCaSO4 . 2H2O = 40u + 32u + 4*16u +2*18u = 172u
m H2O w hydracie = 2*18u = 36u
% wody = 36u*100% / 172u = 21%
b) mCaCl2 . 6 H2O = 219u
m H2O w hydracie = 6*18u = 108u
% wody = 108u*100% / 219u = 49%
[ Dodano: Czw Maj 25, 2006 19:30 ]
To teraz chyba moja odpowiedź nie miałaby dla Ciebie wartości:) Pewnie już te zadania w klasie zrobiliście. Ale dam Ci taka radę - swoje zadania umieszczaj pod nowym tematem, bo inaczej nikt w czas nie zauważy Twojego pytania. Ludzie chcący pomóc w pierwszej kolejności wchodzą do tematów bez odpowiedzi.Pomocy-Piotr pisze:Mam prosbe bardzo bardzo wielka musze jutro max po jutrze oddac zadania z chemi dlatego prosze was o pomoc o to zadania
Bardzo zalezy mi na czasie wiec PROSZE o jak najszybsz pomoc bo ja z tej chemi jestem ciemny jak cholera wiec licze na was
Pozdrawiam
ile moli wodoru pottrzeba do utwardzenia 1 mola trioleinianu gliceryny? zaczynając od tego ze nie mam woru to to jest na jutro więc błagam o pomoc poza tym jest dzień dziecka.
CH2-O-C(=O)-C17H33
|
CH-O-C(=O)-C17H33 + 3H2
|
CH2-O-C(=O)-C17H33
CH2-O-C(=O)-C17H35
|
CH-O-C(=O)-C17H35
|
CH2-O-C(=O)-C17H35
czyli 3 mole H2
a jesli chodzi o wzór trioleinianu gliceryny to jest ester gliceryny i kwasu oleinowego w stosunku molowym 1:3 (tri- czyli 3 czasteczki kwasu na 1 czasteczke gliceryny)
i to się tworzy tak:
CH2-OH
|
CH-OH + 3C17H33COOH
|
CH2-OH
CH2-O-C(=O)-C17H33
|
CH-O-C(=O)-C17H33 + 3H2O
CH2-O-C(=O)-C17H33
(zabierasz wodór z grupy OH w alkoholu i gr. OH z kwasu i łączysz tam gdzie są wolne wiażania (jak sobie narysujesz wzory połstrukturalne to zobaczysz o co chodzi )
ps wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka
ja juz niby jestem za stara, ale podobno wszyscy jestesmy dziecmi
mam nadzieje, ze zdazylam
|
CH-O-C(=O)-C17H33 + 3H2
|
CH2-O-C(=O)-C17H33
CH2-O-C(=O)-C17H35
|
CH-O-C(=O)-C17H35
|
CH2-O-C(=O)-C17H35
czyli 3 mole H2
a jesli chodzi o wzór trioleinianu gliceryny to jest ester gliceryny i kwasu oleinowego w stosunku molowym 1:3 (tri- czyli 3 czasteczki kwasu na 1 czasteczke gliceryny)
i to się tworzy tak:
CH2-OH
|
CH-OH + 3C17H33COOH
|
CH2-OH
CH2-O-C(=O)-C17H33
|
CH-O-C(=O)-C17H33 + 3H2O
CH2-O-C(=O)-C17H33
(zabierasz wodór z grupy OH w alkoholu i gr. OH z kwasu i łączysz tam gdzie są wolne wiażania (jak sobie narysujesz wzory połstrukturalne to zobaczysz o co chodzi )
ps wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka
ja juz niby jestem za stara, ale podobno wszyscy jestesmy dziecmi
mam nadzieje, ze zdazylam
to ja mam w ogole siedem tych zadań
w reakcji hydrolizy tłuszczu otrzymano 128g kwasu palmitynowego i 71g kwasu stearynowego. co to za tłuszcz + wzór
[ Dodano: Czw Cze 01, 2006 22:53 ]
44g siarczku zelaza (II) rozpuszczono w kwasie solnym i otrzymano siarkowodór z wydajnością 85%. obliczyć ile md sześciennych siarkowodoru odmierzonego w warunkach normalnych otrzymano w wyniku doswiadczenia.
obliczyć wartościowość baru w związku powstającym podczas reakcji 2,74 g baru z wodą, jeślei wydzieliło się 0.04g wodoru.
obliczyć wartościowość uranu w soli powstajacej podczas reakcji 0.1g uranu z kwasem, jeżeli wydzieliło się 18.8cm sześciennych wodoru ( warunki normalne)
wodorek pierwiastka E reaguje z woda według równania
EH2 +2H2O E(OH)2 + 2H2
te niektóre dwójki to sa takie małe jak przy wodzie albo wodorze
błagam niech mi ktoś pomoze juz więcej o nic was nie poprosze
[ Dodano: Czw Cze 01, 2006 23:08 ]
do jutra do 9.00 plisss
w reakcji hydrolizy tłuszczu otrzymano 128g kwasu palmitynowego i 71g kwasu stearynowego. co to za tłuszcz + wzór
[ Dodano: Czw Cze 01, 2006 22:53 ]
44g siarczku zelaza (II) rozpuszczono w kwasie solnym i otrzymano siarkowodór z wydajnością 85%. obliczyć ile md sześciennych siarkowodoru odmierzonego w warunkach normalnych otrzymano w wyniku doswiadczenia.
obliczyć wartościowość baru w związku powstającym podczas reakcji 2,74 g baru z wodą, jeślei wydzieliło się 0.04g wodoru.
obliczyć wartościowość uranu w soli powstajacej podczas reakcji 0.1g uranu z kwasem, jeżeli wydzieliło się 18.8cm sześciennych wodoru ( warunki normalne)
wodorek pierwiastka E reaguje z woda według równania
EH2 +2H2O E(OH)2 + 2H2
te niektóre dwójki to sa takie małe jak przy wodzie albo wodorze
błagam niech mi ktoś pomoze juz więcej o nic was nie poprosze
do jutra do 9.00 plisss
-
bagatha
Pytanie do korzystajacych z tego tematu
Wolicie dodawac kolejne zadania z chemii w tym temacie (powiekszac go) czy zakladac nowe tematy dla poszczegolnych zadan?
pytam z ciekawosci, bo latwiej bedzie odszukiwac zadania na podstawie tematow, niz przegladac kazda wypowiedz w jednym temacie.
tak mysle, ale co Wy na to?
Wolicie dodawac kolejne zadania z chemii w tym temacie (powiekszac go) czy zakladac nowe tematy dla poszczegolnych zadan?
pytam z ciekawosci, bo latwiej bedzie odszukiwac zadania na podstawie tematow, niz przegladac kazda wypowiedz w jednym temacie.
tak mysle, ale co Wy na to?
jak sie tak zastanowić to to byłby lepszy pomysł ale ja tu jestem pierwszy raz i to była w sumie ostatnia rzecz o jakiej pomyslałam
prosic mozesz zawsze tylko troszke wczesniej jak bys napisala od razu wszystkie to moze bym jeszcze cosik zrobiła a tak to poszlamluluKasia1234 pisze: błagam niech mi ktoś pomoze juz więcej o nic was nie poprosze
do jutra do 9.00 plisss
-
aga czeka na pomoc
mam do was dwa pytania , a przyznam sie jestem bardzo cienka z chemi .
1) Ile gramow soli kuchennej i ile wody nalezy wziasc , aby otrzymac 200 gramow roztworu 15% .
2) zawartosc soli w wodzie morskiej wynosi 3.5 % ile kg soli pozostanie po odparowaniu 100 kg wody morskiej .
3) jesli ktos jeszcze moglby to zrobic to prosze - Do 80 gramow 15 % roztworu kwasu siarkowego dodano 20 gram wody. Jakie jest stezenie proce3ntowe otrzymanego roztworu .
do 300 cm3 roztworu o stezeniu 15% i gestosci 1.2 gram
- dodano 60 cm3 wody. oblicz stezenie procentowe otrzymanego roztworu.
jesli ktos jest z wroclawia i jest dobry z chemi moze muglby mi dac korepetycie
muj numer gg 2537684
1) Ile gramow soli kuchennej i ile wody nalezy wziasc , aby otrzymac 200 gramow roztworu 15% .
2) zawartosc soli w wodzie morskiej wynosi 3.5 % ile kg soli pozostanie po odparowaniu 100 kg wody morskiej .
3) jesli ktos jeszcze moglby to zrobic to prosze - Do 80 gramow 15 % roztworu kwasu siarkowego dodano 20 gram wody. Jakie jest stezenie proce3ntowe otrzymanego roztworu .
muj numer gg 2537684
zad 1)aga czeka na pomoc pisze:mam do was dwa pytania , a przyznam sie jestem bardzo cienka z chemi .
muj numer gg 2537684
Cp=ms/mr*100%
dane: szukane:
Cp=15% mrozp=?
mr=200g ms=?
ze wzoru
15%=ms/200*100%
ms=30g
mr=ms+mrozp
mrozp=mr-ms=200-30=170g
odp: trzeba dodac 30 g substancji do 170g wody
zad2)3,5% znaczy ze w 100g roztworu jest 3.5 gram substancji
to z proporcji
3.5g100g
x- 1 kg(1000g)
x=35g
zad3)
wypiszmy najpierw dane to zawsze ulatwia:
mamy roztwor o stezeniu Cp=15%
mr przed dodaniem wody=80g
po dodaniu wody bedzie 80+20=100g
15% to znaczy ze na 100g roztworu mamy 15g substancji
my mamy 80g x
x=czyli jest 12 g substancji w 80 g naszego roztworu
teraz dodajemy 20 gram wody wiec musimy policzyc stezenie od nowa gdzyz roztwor rozcienczamy(stezenie powinno zatem wyjsc nizsze od 15%)
nasze dane teraz to:
ms=12g(ja obliczylismy)
mr=100 bo dodalismy do calosci wody
teraz ze wzoru
Cp=12/100*100=12% roztwor
zad 4)
Dam ci rade zamim siadziesz i zaczniesz plakac na spokojnie zrob sobie liste wszystkich wzorow. Potem spokojnie wypisz dane i szukane i sprobuj zrobic to zadanie samodzielnie a dopiero potem popatrz na mje rozwiazanie.
Chemi sie nie da nauczyc inaczej jak przez praktyke im wiecej zadan zrobisz tym lepiej
ok
dane:
Vrozt=300cm3
drozt=i tu nie wiem czy w tresci zadania jest g/dm3 czy g/cm3 bo chyba zgubilac ale jesli tak to tylko trzeba bedzie koncowy wynik podzielic przez 1000 bo ja zakladam ze jest to g/cm3
mozemy teraz obliczyc mase roztworu urzywajac wzoru
d=m/v
czyli mroz=Vrozt*drozt=300*1.2=360g
ale to nie jest nasza koncowa masa roztworu bo dodalismy 60cm3 wody
musimy zatem obliczyc w gramach ile to jet
dwody=1g/cm3
czyli mwody=1*60=60g<tyle w gramach dodalismy
tak wiec nasz koncowy roztwor ma mase=360+60=420g
teraz wiemy ze
15% roztworu 15g subs100g rozt
musimy jednak pamietac ze ilosc substancji sie nie zmieni tak wiec liczymy uzywajac mroz przed dodaniem wody
x-360g
x=54g
teraz ze wzoru na Cp
Cp=54g/420*100%=12.85%
na logike wychodzi dobrze bo po dodaniu wody czyli rozcienczeniu stezenie roztworu powinno zmalec
mam nadzieje ze to ci pomoze
powodzenia
-
Sebastian
Do 100 g 8% NaOH wprowadzono 8 dm3 gazowego chlorowodoru. Jakie substancje będą znajdowały się w mieszaninie poreakcyjnej? odp uzasadnij obliczeniami
Na+ , Cl-, H2O, H+
100 g 8% roztworu czyli jest tam 8 gram NaOH, jeden mol NaOH wazy 40 g, 8 dm3 HCl to 0 ,352 mola, ! mol HCl wazy 36,5 czyli 0,352 wazy 12,8g
NaOH- mocna zasada, HCl- mocny kwas
(Na+) +(OH-) + (H+) + (Cl-) (Na+) + H2O + (Cl-)
NaOH + HCl NaCl + H2O
40g.36,5g
8gX
x= 7,3 z tego wynika ze mamy HCl w nadniarze stad sie bierze jon H+ w poreakcyjnej
100 g 8% roztworu czyli jest tam 8 gram NaOH, jeden mol NaOH wazy 40 g, 8 dm3 HCl to 0 ,352 mola, ! mol HCl wazy 36,5 czyli 0,352 wazy 12,8g
NaOH- mocna zasada, HCl- mocny kwas
(Na+) +(OH-) + (H+) + (Cl-) (Na+) + H2O + (Cl-)
NaOH + HCl NaCl + H2O
40g.36,5g
8gX
x= 7,3 z tego wynika ze mamy HCl w nadniarze stad sie bierze jon H+ w poreakcyjnej