Olimpiada chemiczna

Wzajemna pomoc osób przygotowujących się do olimpiady chemicznej. Wykaz niezbędnych materiałów. Opis atmosfery panującej na egzaminach.
Awatar użytkownika
witamina110

Re: Olimpiada chemiczna

Post autor: witamina110 »

Bielańskiego tak o ściągnęłam. Zacznę oczywiście od ogólnej, nieorganicznej.od organicznej heh, nie zrozumiałabym dużo rzeczy. Jak w bibliotece w szkole będzą książki to wypożyczę, zawsze lepiej, bo kupić nie mam mowy.
Także od Atkinsa od września zaczynam. Może w 1,5 roku to wszystko opanuje.
Awatar użytkownika
woicieh

Post autor: woicieh »

Bielański na olimpiadę raczej jest zbędny, no chyba, że nie miałaś wcześniej pojęcia o chemii nieorganicznej.

A jakie są wasze przemyślenia dotyczące chemii fizycznej?
Awatar użytkownika
Lizzy

Post autor: Lizzy »

Fizyczna.hmm no ja nic nie mam do fizycznej, patrząc na zadania z folderu ten rozpad promieniotwórczy nie straszy więc powinno być ok ogólnie do fizycznej polecam nieśmiertelnego Atkinsa.
Bielański.mam tą książkę, ale rzadko zaglądam.
Ogólnie coraz bardziej przekonuję się do McMurrego z organiki.
Lekarz Rezydent.
Awatar użytkownika
witamina110

Hej, odświeżam temat. Jak idą Wam przygotowania?

Co myślicie o Kolditzie do nieorganicznej?

A może o Kolditzu? DM
Batha

Post autor: Batha »

dużo bardziej szczegółowy niż Bielański. I ogólnie bardziej podobał mi się w nim schemat- każdy pierwiastek omawiany osobno, a nie typy związków pierwiastków w grupie.
asiula93

Post autor: asiula93 »

Chciałam sobie w tym roku zobaczyć, jak to wyglada. Nawet nie zalezy mi na przejściu do dalszego etapu, ale nie chcę się zupełnie skompromitować, a nawet nie wiem jak to wygląda. Opowiecie mi coś o tym?
Arnold

Post autor: Arnold »

Są 5 zadań, każde za 20 punktów. Najczęściej jest 1 zadanie jest z nieorganów, 1 z fizycznej i 2 z organiki. Jednak te zadania są interdyscyplinarne", bo np. w zadaniu z organów trzeba coś wyliczyć z fizycznej a często coś z analitycznej się znajdzie. Podobnie z innymi zadaniami.
Awatar użytkownika
witamina110

Mam pytanie, do których działów chemii będzie mi potrzebna matematyka rozszerzona?
Arnold

Ogólnie cała chemia fizyczna jest tłumaczona pochodnymi i rachunkiem całkowym, więc do zrozumienia podręczników akademickich z fizycznej coś z matmy się by przydało . Jednak nie pamiętam, zadania na którym trzeba było by używać wyższej matmy
Awatar użytkownika
woicieh

Post autor: woicieh »

Do fizycznej można dodać jeszcze chemię kwantową, ale to już jest nawet nie rozszerzenie, a matematyka wyższa.
Arnold

Kwantówka jest niezmiernie ciekawa, lecz tutaj trzeba liczyć się z matmą
Awatar użytkownika
witamina110

Dzięki za odpowiedź. Czyli będę musiała przyswoić całki i pochodne.

Na razie, tak jak wcześniej pisałam, zaczynam ch. ogólną. Przerobiłam cały dział 7 (budowa atomu) z Atkinsa w kilka dni, więc chyba jest dobrze.
Choć przebrnąć przez dwa grube tomiska nieorganicznej jak się nic nie wiem praktycznie, to jest trudne. Boję się, że nie zdążę z organiką.
Arnold

witamina110, a w której jesteś klasie? Zależy na 1 etap na pewno wyższa matma nie jest potrzebna, na 2 etap nie widziałem a na 3 etap to nie wiem, bo tam już nie zaszedłem .
ODPOWIEDZ