Czy mam jeszcze szansę na Olchem? :(

Wzajemna pomoc osób przygotowujących się do olimpiady chemicznej. Wykaz niezbędnych materiałów. Opis atmosfery panującej na egzaminach.
Awatar użytkownika
Smile_Forever

Re: Czy mam jeszcze szansę na Olchem? :(

Post autor: Smile_Forever »

Galloper, myślę, że tak, jeśli na wakacjach przerobisz podstawę programową z liceum i porobisz trochę zadań z pierwszych etapów, to zdobędziesz wiedzę wystarczającą do przejścia na etap drugi. Pracując systematycznie od września nad książkami specjalistycznymi masz szansę przyswoić naprawdę dużo wiedzy . Systematyczność i regularna nauka mogą zdziałać cuda. A tak na marginesie - świetnie, że jesteś taka ambitna i tak trzymaj!
buforowy

Post autor: buforowy »

Glikoproteina,
Nitrogenium32 pisze:Bioguah0, tak jak Glikoproteina napisała - jeśli człowiek ma chęci, to da radę. Ja akurat kończę II klasę, w tym roku co prawda się wycofałem z udziału, bo nic się jednak nie uczyłem. Dla mnie pozostała jedna jedyna szansa. Ale wierzę w siebie i może mi się uda.
Mam pytanie w sprawie organicznej. Zamierzam się niedługo (w zasadzie pewnie już pod koniec miesiąca) zaopatrzyć w książki, tyle że mam problem. Lepszy McMurry czy Morrison Boyd? Dodam, że zbyt dużo kasy na książki nie powinienem wydawać. A, i jeszcze jedno, czy warto zaopatrywać się w coś takiego jak Rozwiązywanie problemów"?

PS. Czy wyjaśni mi ktoś, dlaczego nigdzie nie można kupić nowej pierwszej części Boyda?
Jak nie możesz dostać, to ja bym chętnie odsprzedał, no i Boyd lepszy raczej
Swoją drogą, zamierzasz zdawać 6 rozszerzeń? Ogromne wyzwanie
Awatar użytkownika
Nitrogenium32

Post autor: Nitrogenium32 »

buforowy, już sobie skombinowałem obydwa tomy Boyda. Całe szczęście, że istnieje Allegro.pl. W sumie dziwię się, dlaczego na księgarni PWN nie ma pierwszego tomu, przecież on jest dwa razy grubszy od drugiego i bez niego ani rusz.
Co do sześciu rozszerzeń. Z biologią mogę mieć największy problem, z resztą pewnie dobrze mi pójdzie.
Awatar użytkownika
Bioguah0

Post autor: Bioguah0 »

Nitrogenium32 pisze:buforowy, już sobie skombinowałem obydwa tomy Boyda. Całe szczęście, że istnieje Allegro.pl. W sumie dziwię się, dlaczego na księgarni PWN nie ma pierwszego tomu, przecież on jest dwa razy grubszy od drugiego i bez niego ani rusz.
Co do sześciu rozszerzeń. Z biologią mogę mieć największy problem, z resztą pewnie dobrze mi pójdzie.
Grunt to wiara w siebie

Awatar użytkownika
Smile_Forever

Dokładnie, prawda jest taka, że im więcej człowiek ma na głowie, tym sobie potrafi lepiej czas zorganizować i często wszystko mu przynosi bardzo dobre efekty .
Awatar użytkownika
Bioguah0

Post autor: Bioguah0 »

A swoją drogą pochwalę się, że kończę przerabiać I część podręcznika do LO, do końca lipca dałam sobie czas na drugą. W sierpniu jakieś zadania z A i B na luzie (oczywiście jednocześnie czytając Bielańskiego i McMurrego i w listopadzie może wezmę udział, żeby zobaczyć co i jak (ewentualnie przejść do II etapu ) a w 3 klasie druga, ostatnia już próba. Dodam tylko, że od września zaczynam uczęszczać na koło dla olimpijczyków i zajęcia laboratoryjne

Awatar użytkownika
Nitrogenium32

Post autor: Nitrogenium32 »

Bioguah0 pisze:zajęcia laboratoryjne
U mnie z czymś takim będzie ciężko.
Galloper

Post autor: Galloper »

Ja chyba jednak nie będę porywać się z motyka na słońce i pójdę sobie na kuratoryjny, stwierdziłam, że olchem chyba jeszcze nie na moją wiedzę i zostawię go sobie na liceum, a przez wakacje bd uczyć się licealnej biologii i chemi do kuratoryjnego
Awatar użytkownika
Smile_Forever

Galloper, dobry pomysł, żeby już się uczyć licealnej biologii i chemii, bo skoro masz laureata z konkursu kuratoryjnego, to warto wakacje i trzecią klasę wykorzystać, żeby poszerzyć horyzonty. Jak sobie dobrze przerobisz program licealny, będzie Ci zdecydowanie łatwiej potem uczyć się stricte pod kątem olimpiad
ODPOWIEDZ