Olimpiada chemiczna

Wzajemna pomoc osób przygotowujących się do olimpiady chemicznej. Wykaz niezbędnych materiałów. Opis atmosfery panującej na egzaminach.
Awatar użytkownika
Lizzy

Re: Olimpiada chemiczna

Post autor: Lizzy »

Oby, oby
Zobaczymy jak wyniki się pojawią
Lekarz Rezydent.
Awatar użytkownika
Lizzy

No to niestety czeka mnie matura z chemii.szkoda, ale zawsze będę Olchem wspominać jako fajną przygodę. A Wam jak poszło?
Lekarz Rezydent.
Awatar użytkownika
Eus

Post autor: Eus »

Mnie też się nie udało.

Ale cóż, pocieszam się faktem, że mam jeszcze dwa lata.
Awatar użytkownika
Lizzy

Łee to masz czas ja zaczynałam w 2 klasie, może trzeba było w 1.zresztą zawsze trzeba mieć trochę szczęścia do zadań i w ogóle w każdym razie nie płaczę, nie rozpaczam, tylko idę do przodu. Matura jest zawsze celem ostatecznym
Lekarz Rezydent.
Awatar użytkownika
witamina110

Post autor: witamina110 »

Lizzy, Eus szkoda że nie przeszliście.
Ale jestem pewna, że Lizzy zdasz maturę na 100% A Ty Eus.wow, podziwiam w 1 klasie i już okręgowy.
Awatar użytkownika
an_an

Post autor: an_an »

Mi też nie poszło, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej
aanja

Post autor: aanja »

A czy ktoś brał udział w Olchem i OB naraz? I jaką oceniacie jako trudniejszą? Tak sobie myślę,że startując i ucząc się do takiej olimpiady chemicznej ,maturę pewnie ma się w jednym paluszku .
maszynkadomiesa

Post autor: maszynkadomiesa »

O, to bardzo dobre pytanie! Myślicie, że uda się dostać do centralki z obydwu olimpiad?
Arnold

Post autor: Arnold »

No, ja tak miałem. Oczywiście jest to do zrobienia, ale w jeden rok bardzo ciężko. Miałem też kilku znajomych co tak zrobili. Wynik był taki: matura z bio i chemii . Więc raczej nie polecam, która trudniejsza Obie są ciężkie, bo do OCh trzeba umieć rozwiązywać często trudne zadania na które trzeba mieć dobry aparat matematyczny i dodatkowo opanowane pewne umiejętności pracy w labie.
Natomiast OB to Ville to podstawa (a jest trochę tego) + rozpoznawanie fauny i flory + dobry temat do pracy badawczej
Nie wiem, bo maturę z bio napisałem na 70% więc nie jest to raczej obiektywne
aanja

Chciałabym w tym roku startować ,ale sama już nie wiem czy lepiej z bioli ,czy chemii. Niby bardziej lubię się uczyć chemii ,bo nie trzeba tyle zakuwać jak z biologii ,ale jak piszecie że raczej trzeba być typowym umysłem ścisłym to nie wiem ,bo z matmy nie jestem aż taka dobra Ale znowu zakuwać tyle materiału z bio .
Arnold

Post autor: Arnold »

Jak czytasz podręczniki do fizycznej i wiesz co oni chcą to znasz matmę wystarczająco .
aanja

A tak jeżeli chodzi o całokształt ,to łatwiejsza OCh ,czy biologiczna? Do której łatwiej się przygotować przede wszystkim ?
Awatar użytkownika
Lizzy

Zależy co wolisz. Ja bym powiedziała, że chyba OB, chociaż startowałam w niej tylko w 2 klasie.po prostu dużo testów, dużo teorii, książek i tyle. Natomiast na Olchem oprócz wiedzy teoretycznej potrzebnej do rozwiązywania zadań trzeba też być dobrym z laba i ćwiczyć dużo doświadczeń, a tego nie do końca da się zrobić na sucho Ja oprócz startowania w Olchemie i tak uczyłam się regularnie biologii, matura poszła na 90%, więc jest dobrze
Nauka do obu olimpiad chyba może być warta w 2 klasie, natomiast w 3.olimpiada to nie do końca to, co matura. Czasami świetnie przygotowani olimpijczycy np. z biologii, którym b.mało brakowało do finału piszą słabo maturę. Więc przygotowanie do olimpiady moim zdaniem nie do końca daje gwarancję na sukces na maturze
Lekarz Rezydent.
ODPOWIEDZ