Właśnie przygotowuję sie do egzaminów wstępnych i za cholerę nie mogę sobie przypomniec jak się robilo zadania z zastosowaniem stałej równowagi.
zadanie mam takie:
Reakcja przebiega wedłóg równania A2+B2<=2AB, oblicz stezenia rownowagowe [A] i oraz wartość stęŻeniowej stałej równowagi jesli stęŻenie początkowe A=1mol/dm3 a B=0,6mol/dm3, a po ustaleniu stanu równowagi [AB]=0,8mol/dm3
wiem ze stala bedzie taka
K=[AB]2/[A2][B2]
tylko jak ta tabelke teraz ulozyc?
i skad te stezenia rownowagowe się dostaje.?
:x
Blagam pomóŻcie bo spać po nocy nie mogę :(
moderator: 3/4 tego dzialu to zadania z chemii, naprawde goraca prosba: zakladajac temat dobierajcie konkretny tytul!
zadania z zastosowaniem stałej równowagi
-
kama22
zadania z zastosowaniem staŁej równowagi
Ostatnio zmieniony 7 cze 2006, o 11:27 przez kama22, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Blagam o pomoc-zadania z chemii
kama22 pisze:Właśnie przygotowuję sie do egzaminów wstępnych i za cholerę nie mogę sobie przypomniec jak się robilo zadania z zastosowaniem stałej równowagi.
zadanie mam takie:
Reakcja przebiega wedłóg równania A2+B2<=2AB, oblicz stezenia rownowagowe [A] i oraz wartość stężeniowej stałej równowagi jesli stężenie początkowe A=1mol/dm3 a B=0,6mol/dm3, a po ustaleniu stanu równowagi [AB]=0,8mol/dm3
wiem ze stala bedzie taka
K=[AB]2/[A2][B2]
tylko jak ta tabelke teraz ulozyc?
i skad te stezenia rownowagowe się dostaje.?
Blagam pomóżcie bo spać po nocy nie mogę
wystarczy wykorzystac stechiometrie rownania
wiadomo ze w stanie rownowagi stezenie molowe AB=0.8 mol/dm3
ze stechiomtrii wynika ze:
jesli wiesz ze 1mol/dm3 A2 przereaguje 2 mol/dm3 AB
to ile mol A2 przereaguje z 0.8 mol/dm3 AB
czyli proporcja wyglada tak: 12
x0.8
czyli x=0.4 mol/dm3 czyli tyle A2 w stanie rownowagi bedzie reagowalo z AB
nasze stezenie poczatkowe jest jednak 1 mol/dm3 a wiemy juz z obliczn ile moze przereagowac czyli 1-0.4=0.6
to samo robimy z B2 i otrzymujemy =0.1
reszte juz sama mozesz chyba policzyc. Powodzenia