Matura biologia na rozszerzeniu

Informacje, porady, pomoc od osób przygotowujących się oraz poprawiających maturę. Pomoc w wyborze kierunków studiów.
martusiaczek71

Matura biologia na rozszerzeniu

Post autor: martusiaczek71 »

Aktualnie jestem w 3 klasie w technikum i z tego powodu żadnych przedmiotów w trakcie lekcji nie mam na rozszerzeniu. Zawsze wiedziałam, że będę zdawać maturę z biologii. Myślałam, że skoro mam podstawę to zdam podstawę i będzie dobrze. Ale ostatnio doszłam do wniosku, że moje szanse na dostanie się na studia takie jakie mnie interesują może radykalnie się zmniejszyć, bo zdaję maturę na starych wymaganiach, ale w 2014 r. razem ze mną zdaje rocznik z liceum idący na nowym programie. Cały ten rocznik ma obowiązek zdawać rozszerzenie, wydaje mi się, że progi punktowe znacznie wzrosną. Rozszerzenie x2 jest liczone.
Doszłam do wniosku, że muszę zdawać rozszerzenie. U mnie nie ma żadnych zajęć pozalekcyjnych w szkole, bo pani przyjeżdża tylko na 2h biologii.
Będę musiała sama przygotować się, nie muszę zdawać na nie wiadomo ile, ale 50-60% to już będzie bardzo dobrze.
Doradźcie czy mam kupić od razu repetytorium do matury i się z niego uczyć, czy też najpierw kupić podr do rozszerzenia i z niego się uczyć, a potem dopiero z repetytorium. (proszę o dokładnie tytuły jakie polecacie)
Słyszałam też, że bardzo dużo osób poleca notatki z persila, ale czy mogę na nich bazować przy uczeniu się czy jedynie wykorzystać je do powtórzenie nauczonej wiedzy?

A i ogólnie to jestem zainteresowana studiowanie dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku- próg ubiegłoroczny wynosi 80pkt (czyli 40% z rozszerzenia), ale jak już mówiłam podejrzewam, że progi znacznie ulegną zwiększeniu. Ewentualnie może mi coś się odmienić z tymi studiami lub też mogę się nie dostać, ale na każdy kierunek jakim się interesuje jest mi potrzebna biologia więc to bez znaczenia.

Może któraś z was studiuje na tym kierunku i się wypowie w temacie?
montreux

Re: Matura biologia na rozszerzeniu

Post autor: montreux »

Do nauki od zera ja bym polecała podręczniki (sporo osob chwali PWN, ja miałam Operon, ale średnio poszła mi maturalt), a zamiast repetytorium zbiór zadań maturalnych (np. Witowski lub Persona). Na wyższe wyniki są super książki Barbary Bukały Trening przed maturą", jest ich chyba 7 tomów, ale trochę wykraczają poza poziom rozszerzonej biologii w liceum.

annusza

Post autor: annusza »

Zgadzam się z poprzedniczką, zdecydowanie kup serię podręczników. Wydawnictwo jest już mniej ważne, tutaj na forum przewijają się bardzo różne. Ja używam Operonu i jest w porządku. Nie da się bazować na żadnych notatkach, repetytoriach itp. Można sobie uzupełniać naukę, ale bazą jest podręcznik .
12346546548745

Post autor: 12346546548745 »

martusiaczek71, sprawdź kryteria przyjęć, bo z dietetyką często jest tak, że wynik z podstawy i rozszerzenia liczy się tak samo (z tego co się orientuję to na uczelnię, którą jesteś zainteresowana, też), po co więc zdawać rozszerzenie, jeżeli można zdawać podstawę i zdobyć wyższy wynik? Ale to taka luźna sugestia, sprawdź to jeszcze dokładnie, żebys potem nie żałowała złej decyzji (chociaż wydaje mi się, że dobrze sie orientuję w temacie). Aha i rocznik 2014 pisze maturę na starych zasadach chyba, że miałaś na myśli 2015, bo piszesz, że teraz jesteś w 3. klasie technikum.
tchorz

Post autor: tchorz »

Notatki persila są jak najlepsze vademecum.Ale wpierw trzeba się pouczyć z podręczników
martusiaczek71

Balinotia: sprawdzalam i rozszerzenie jest liczone x2, a wiem, ze ja zdaje na starych zasadach, tylko ze w tym samym czasie rok mlodsi z liceum zdaja mature na nowych zasadach i pewnie na rekrutacji nie beda patrzec czy zdawalam stara czy nowa tylko na punkty. A moim zdaniem to logiczne ze jezeli ktos jest zmuszony do zdawania rozszerzenia to lepiej napisze, niz np ja uczaca sie do rozszerzenia przez 1,5 roku. Chyba zamotalam to wszystko, ale bardziej zrozumiale nie potrafie napisac

martusiaczek71

martusiaczek71 pisze:Bailinotia: sprawdzalam i rozszerzenie jest liczone x2, a wiem, ze ja zdaje na starych zasadach, tylko ze w tym samym czasie rok mlodsi z liceum zdaja mature na nowych zasadach i pewnie na rekrutacji nie beda patrzec czy zdawalam stara czy nowa tylko na punkty. A moim zdaniem to logiczne ze jezeli ktos jest zmuszony do zdawania rozszerzenia to lepiej napisze, niz np ja uczaca sie do rozszerzenia przez 1,5 roku. Chyba zamotalam to wszystko, ale bardziej zrozumiale nie potrafie napisac

12346546548745

Post autor: 12346546548745 »

Jak nie będą patrzeć? pewnie zrobią nowy przelicznik i tyle, tak jak do starej matury. No ja widziałam, że się liczy tak samo, popatrz jeszcze dokładnie, ale rób jak uważasz i nie panikuj z powodu nowego rocznika, bo on ma więcej powodów do zmartwień niż Ty.
Awatar użytkownika
agentka91

Post autor: agentka91 »

Ja bym poleciła nie ulegać forumowej modzie na wertowanie każdej możliwej książki i przerabianie milionów zadań, bo to się może skończyć nerwicą i majową klapą. Spokojnie wystarczy komplet podręczników. Osobiście korzystam z Operonu, który miałam w szkole i z Operonu starego wydania (wydanie z 97, 2000 i 2003). To drugie poczytuję", bo wiele informacji jest ponad program i staram się wyłapywać tylko rzeczy ważne. Poleciłabym też zbiory z Medyka i trochę arkuszy, ale to już w klasie maturalnej. Wszystko dostępne na chomikuj, wystarczy poszperać. Co prawda na dietetyce nigdy nie byłam, ale z relacji koleżanek mogę powiedzieć, że należy się przygotować na sporą dawkę chemii. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Mårran

Post autor: Mårran »

Właśnie na forum często się powtarza, że nadmiar podręczników też szkodzi Ale co do zbiorów, to bym tak nie panikowała, można nie zdążyć, ale sporo zadanek zrobić warto
Pani Buka
ODPOWIEDZ