NaOH roztwór + winian
NaOH roztwór + winian
Witam
Przygotowuje roztwór do czyszczenia monet miedzianych zaatakowanych trądem miedzi.
Roztwór ten to NaOH (5 procentowy roztwór) 10g/100ml winianu sodowo-potasowego.
nie jestem chemikiem, ale przygotowałem go w taki sposób (nie mając wagi analitycznej)
95 ml wody + około 2,5 ml NaOH - otrzymałem roztór około 5-procentowy
Do roztworu dodałem 5,5 ml winianu
Czy otrzymałem prawidłowy roztwór. Czy taki roztwór jest niebezpieczny dla postronnych lub materii martwej?
Podczas rozpuszczania NaOH w wodzie słoik zaczął robić się ciepły. Czy proces NaOH + H2O jest procesem egzotermicznym?
Pozdrawiam
Przygotowuje roztwór do czyszczenia monet miedzianych zaatakowanych trądem miedzi.
Roztwór ten to NaOH (5 procentowy roztwór) 10g/100ml winianu sodowo-potasowego.
nie jestem chemikiem, ale przygotowałem go w taki sposób (nie mając wagi analitycznej)
95 ml wody + około 2,5 ml NaOH - otrzymałem roztór około 5-procentowy
Do roztworu dodałem 5,5 ml winianu
Czy otrzymałem prawidłowy roztwór. Czy taki roztwór jest niebezpieczny dla postronnych lub materii martwej?
Podczas rozpuszczania NaOH w wodzie słoik zaczął robić się ciepły. Czy proces NaOH + H2O jest procesem egzotermicznym?
Pozdrawiam
Re: NaOH roztwór + winian
bayo84,
Proces rozpuszczania NaOH w H2O jest silnie egzotermiczny. W skrajnych warunkach dojdzie do wrzenia wody, gdyż rozpuszczalność NaOH w wodzie jest wysoka.
Co do trawienia monet": nie słyszałem, żeby robić to w środowisku alkalicznym. Podaj przepis, który skądś tam wziąłeś to jakoś ocenię to.
Zasadniczo monety/wyroby ze srebra oczyszcza się z użyciem kwasu fosforowego oraz nieznacznego użycia HCl ( na podstawie danych z markowej firmy ).
Proces rozpuszczania NaOH w H2O jest silnie egzotermiczny. W skrajnych warunkach dojdzie do wrzenia wody, gdyż rozpuszczalność NaOH w wodzie jest wysoka.
Co do trawienia monet": nie słyszałem, żeby robić to w środowisku alkalicznym. Podaj przepis, który skądś tam wziąłeś to jakoś ocenię to.
Zasadniczo monety/wyroby ze srebra oczyszcza się z użyciem kwasu fosforowego oraz nieznacznego użycia HCl ( na podstawie danych z markowej firmy ).
"Konserwacja monet i medali - Marek Kołyszko - publikacja raczej poważna - po pierwszych próbach muszę powiedzieć, że wyniki są zadawalające. Niestety nie jestem chemikiem dlatego działam nieco w ciemno - dlatego dokonuje prób na destruktach szukając dobrej metody. Wiadomo, że NaOH jest żrące - czy w takim 5% roztowrze nadal jest zagrożeniem (dla oczu/skóry) Tak czy siak działam w okularkach i rękawiczkach lateksowych, ale pytam z ciekawości
Poczytałem o ługu sodowym wiem już wiem czy roztwór jest groźny A jaka substancja powstaje z połączeniu NaOH z winianem sodowo-potasowym? W słoiku na dnie powstaje biały osad, który po wstrząśnięciu się rozpuszcza. Pozdrawiam
Skoro się rozpuszcza, to nie powstaje żaden nowy związek raczej, może się chwilowo strącić winian sodu, który ponownie się rozpuszcza, czasem obserwuje się takie zjawiska podczas mieszania roztworów.