Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?

Wybór uczelni o kierunku ekologia i ochrona środowiska. Zasady punktacji i rekrutacji na uczelniach. Wykaz materiałów i ciekawostek ekologicznych.
ariel0s

Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?

Post autor: ariel0s »

jesli taki temat był to przepraszam. Ale gdzie lepiej się wybrać na ochrone środowiska?
Zdun

Re: Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?

Post autor: Zdun »

przede wsyztskim ochrona na uniwerku i na polibudzie to 2 rozne rzeczy :]
ariel0s

Dlatego prosilbym o wyjasnienie.
jaka roznica i co lepsze. zeby znalezc pozniej prace :)
Awatar użytkownika
Vinci

Post autor: Vinci »

uniwersytet:

*uczysz sie wszystkiego po trochu, konczysz i zdajeszsobie sprawe ze niczego tak na pprawde nie umiesz
*zajecia terenowe polegają na łapaniu robactwa na łakach i polach lub wyławianiu moczarki kanadyjsiej ze stawu, w sumie nieczmu to nie sluzy
*na praktykach nic sie nie robi, moze poza siedzeniem spokojnie poniewaz nikt nie dopusci do jakichs powazniejszych zadan
*jak zrobisz dodaktowe kursy moze dostaniesz prace, raczej w administracji niz w terenie

politechnika:
* konczysz i masz tutuł inzyniera, mozesz robic projekty, nadzorowac budowy
* zajecia ukierunkowane bardzej na stronę techniczną (technologiczną)
* zdobywasz wiedzę bardzej praktyczną (do obslugi oczyszczalni wody na przykład))

podsumowując: z praca w zawodze jest ciezko i tu i tu ale jakbym mial wybierac ponownie to poszedłbym na politechnikę zdecydowanie
fiatlux

Post autor: fiatlux »

częściowo się zgodzę z Vinci, bo rzeczywiście uniwersytet daje niewielką wiedzę praktyczną, jednak
Vinci pisze:zajecia terenowe polegają na łapaniu robactwa na łakach i polach lub wyławianiu moczarki kanadyjsiej ze stawu, w sumie nieczmu to nie sluzy

u mnie raczej problemem było to że zajęć terenowych było mało, bo jeśli juz je mielismy w większości były bardzo ciekawe
Vinci pisze:na praktykach nic sie nie robi, moze poza siedzeniem spokojnie poniewaz nikt nie dopusci do jakichs powazniejszych zadan
z tym to jest różnie w zależności od zakładu, część moich znajomych naprawdę nauczyła się wiele na takich praktykach
Vinci pisze:konczysz i masz tutuł inzyniera, mozesz robic projekty, nadzorowac budowy
i tutaj mam pytanie, bo sama nie wiem
teoretycznie mam tytuł inżyniera, jednak do pewnych rzeczy to nie wystarczy, czy ktoś sie orientuje jakie uprawnienia warto zrobić, aby pracować np. jednostkach kontrolnych, bądź opiniodawczych
ariel0s

jeszcze chcialem sie zapytac czy ukonczenie OŚ na politechnice nie wyklucza pracy w administracji?
makra

Post autor: makra »

Ja cxhciałąm isc na politechnike ale łatwo tam z powodu matmy wypasc wiec ide na us na jakies przyrodnicze
Awatar użytkownika
jillian

Post autor: jillian »

Na politechnice nie jest trudno, tylko na początku, potem jak jazda z górki
makra

Post autor: makra »

To zalezy gdzie na potitechnice.
Marek

Post autor: Marek »

Studiuje na Politechnice Warszawskiej pierwszy rok. W sumie nie jest źle ale matematyka i fizyka mnie załamują. Żałuje że nie uczyłem się tych przedmiotów na poziomie rozszerzonym.
Na zajęciach terenowych też łowiliśmy moczarkę kanadyjską.
ODPOWIEDZ