Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?
Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?
jesli taki temat był to przepraszam. Ale gdzie lepiej się wybrać na ochrone środowiska?
Re: Ochrona Środowiska - UŚ czy Politechnika Śl. ?
przede wsyztskim ochrona na uniwerku i na polibudzie to 2 rozne rzeczy :]
-
ariel0s
Dlatego prosilbym o wyjasnienie.
jaka roznica i co lepsze. zeby znalezc pozniej prace :)
jaka roznica i co lepsze. zeby znalezc pozniej prace :)
uniwersytet:
*uczysz sie wszystkiego po trochu, konczysz i zdajeszsobie sprawe ze niczego tak na pprawde nie umiesz
*zajecia terenowe polegają na łapaniu robactwa na łakach i polach lub wyławianiu moczarki kanadyjsiej ze stawu, w sumie nieczmu to nie sluzy
*na praktykach nic sie nie robi, moze poza siedzeniem spokojnie poniewaz nikt nie dopusci do jakichs powazniejszych zadan
*jak zrobisz dodaktowe kursy moze dostaniesz prace, raczej w administracji niz w terenie
politechnika:
* konczysz i masz tutuł inzyniera, mozesz robic projekty, nadzorowac budowy
* zajecia ukierunkowane bardzej na stronę techniczną (technologiczną)
* zdobywasz wiedzę bardzej praktyczną (do obslugi oczyszczalni wody na przykład))
podsumowując: z praca w zawodze jest ciezko i tu i tu ale jakbym mial wybierac ponownie to poszedłbym na politechnikę zdecydowanie
*uczysz sie wszystkiego po trochu, konczysz i zdajeszsobie sprawe ze niczego tak na pprawde nie umiesz
*zajecia terenowe polegają na łapaniu robactwa na łakach i polach lub wyławianiu moczarki kanadyjsiej ze stawu, w sumie nieczmu to nie sluzy
*na praktykach nic sie nie robi, moze poza siedzeniem spokojnie poniewaz nikt nie dopusci do jakichs powazniejszych zadan
*jak zrobisz dodaktowe kursy moze dostaniesz prace, raczej w administracji niz w terenie
politechnika:
* konczysz i masz tutuł inzyniera, mozesz robic projekty, nadzorowac budowy
* zajecia ukierunkowane bardzej na stronę techniczną (technologiczną)
* zdobywasz wiedzę bardzej praktyczną (do obslugi oczyszczalni wody na przykład))
podsumowując: z praca w zawodze jest ciezko i tu i tu ale jakbym mial wybierac ponownie to poszedłbym na politechnikę zdecydowanie
częściowo się zgodzę z Vinci, bo rzeczywiście uniwersytet daje niewielką wiedzę praktyczną, jednak
u mnie raczej problemem było to że zajęć terenowych było mało, bo jeśli juz je mielismy w większości były bardzo ciekawe
teoretycznie mam tytuł inżyniera, jednak do pewnych rzeczy to nie wystarczy, czy ktoś sie orientuje jakie uprawnienia warto zrobić, aby pracować np. jednostkach kontrolnych, bądź opiniodawczych
Vinci pisze:zajecia terenowe polegają na łapaniu robactwa na łakach i polach lub wyławianiu moczarki kanadyjsiej ze stawu, w sumie nieczmu to nie sluzy
u mnie raczej problemem było to że zajęć terenowych było mało, bo jeśli juz je mielismy w większości były bardzo ciekawe
z tym to jest różnie w zależności od zakładu, część moich znajomych naprawdę nauczyła się wiele na takich praktykachVinci pisze:na praktykach nic sie nie robi, moze poza siedzeniem spokojnie poniewaz nikt nie dopusci do jakichs powazniejszych zadan
i tutaj mam pytanie, bo sama nie wiemVinci pisze:konczysz i masz tutuł inzyniera, mozesz robic projekty, nadzorowac budowy
teoretycznie mam tytuł inżyniera, jednak do pewnych rzeczy to nie wystarczy, czy ktoś sie orientuje jakie uprawnienia warto zrobić, aby pracować np. jednostkach kontrolnych, bądź opiniodawczych
jeszcze chcialem sie zapytac czy ukonczenie OŚ na politechnice nie wyklucza pracy w administracji?
Ja cxhciałąm isc na politechnike ale łatwo tam z powodu matmy wypasc wiec ide na us na jakies przyrodnicze
Na politechnice nie jest trudno, tylko na początku, potem jak jazda z górki
To zalezy gdzie na potitechnice.
Studiuje na Politechnice Warszawskiej pierwszy rok. W sumie nie jest źle ale matematyka i fizyka mnie załamują. Żałuje że nie uczyłem się tych przedmiotów na poziomie rozszerzonym.
Na zajęciach terenowych też łowiliśmy moczarkę kanadyjską.
Na zajęciach terenowych też łowiliśmy moczarkę kanadyjską.