Wiek na studia?

Matura 2019 - Forum maturzystów i kandydatów na studia. Nie wiesz jaki wybrać kierunek? Nie wiesz jak wygląda rekrutacja? Masz pytanie dotyczące toku studiów?
Ania

Wiek na studia?

Post autor: Ania »

Witam. Mam na imię Ania. Chciałabym za rok zdawać na medycynę albo farmację. Rozwiązuję zadania maturalne i biorę korepetycję. Tylko jest mały problem.mam 22 lata. I dopiero zacznę za rok studia. Niestety z przyczyn rodzinnych nie mogłam wcześniej. I tu mam do was pytanie. Chodzi o to, Że jak pójdę na studia to bedę mieć 23 lata. Na roku bedą młodsi ode mnie. Mogą mnie nie polubić lub nawet nazwaćmamą". Pomyślą Że jestem za stara by z niby rozmawiać. Co mam zrobić? Chcę iść na studia ale boję się reakcji otoczenia. Czy to nie wstyd Że zacznę tak póŻno studia Będą się ze mnie śmiać? A moŻe się nie przyznawać Że mam tyle lat?
cahala

Re: Wiek na studia?

Post autor: cahala »

na medycynie często zdarzają się na roku duŻe rozbieŻności w wieku studiujących moim zdaniem kompletnie nie masz czym się martwić
ania

Post autor: ania »

cahala pisze:na medycynie często zdarzają się na roku duŻe rozbieŻności w wieku studiujących :) moim zdaniem kompletnie nie masz czym się martwić :)

A jeśli będę w grupie gdzie róŻnica między mną a innymi to 4 lata?
Magnolia

Post autor: Magnolia »

Chyba nie zamierzasz rezygnować ze swoich marzeń ze względu na to, że jesteś odrobinę starsza niż tego być chciała?! Bez przesady, jeśli masz szansę dostania się na studia, korzystaj, na pewno nie będziesz żałowała tego kroku. Hmmm a gdy ludzie skończą studiować jeden kierunek i myślą o drugim, to też powinni zastanawiać się, czy warto startować, skoro już dawno ukończyli szkołę średnią?!
Pasja

Post autor: Pasja »

Aniu ja mam 20 lat.Teraz właśnie nie dostałam się 2 raz na medycyne.Za rok będę zdawać ponownie-3 raz.Będę mieć 21 lat.Będę nie wiele młodsza od Ciebie.Też mnie martwi to jak zareaguje na mnie grupa.Jednakże nie będę z tego powodu rezygnować z marzeń.Poza tym wiem,że każdego roku na medycyne idą ludzie w róznym wieku.Nawet w tym na listacH przyjętych byli ludzie z roczników 1980,1982.I było ich naprawdę dużo.
Zatem nie martw się innymi ,tylko realizuj własne marzenia i startuj na medycyne.
A poza tym mogę śmiało powiedzieć,że podziwiam Cię,że masz marzenia o medycynie i nie chcesz się poddać.To jest już połowa sukcesu.
Wierzę,że się dostaniesz,a grupa napewno Cię zaakceptuje.
milka

Post autor: milka »

Wtrące się do tematu.mam prawie podobny problem. Zdałam maturę. Chciałam na medycyne ale się nie dostałam więc spróbuję za rok a moŻe i maturę jeszcze raz napisze. Tylko, Że moja rodzicielka mówi, Żebym poszła na studia i nie siedziała w domu. Stracę tylko rok, zapomne wiele rzeczy, bedę chodzic na studia zdziećmi", wszyscy studiują tylko nie ty itd. Ale wg mnie to głupie chodzić na studia które sie ledwo lubi i niepotrzebnie się męczyć i stresować. A świadomość Że za rok i tak pójdę gdzie indziej tylko spowoduję Że będę olewać ten rok. A moŻe powinnam posłuchać i iść na studia by nie było krzywych opini? Zaznaczam Że praca zamiast studi odpada(kontuzja po wypadku).Proszę o odpowiedzi.
Zgoodeck

Post autor: Zgoodeck »

Milka, jasne, że masz rację. Nie przejmuj się żadnymi krzywymi opiniami, bo jestem pewien, że takich będzie niewiele. Jeśli będziesz powtarzać trochę przez ten rok to nie zapomnisz wiele, a i wskazane byłoby to gdybyś chciała pisać maturę jeszcze raz. Jeśli po tym dostaniesz się na wymarzone studia, to chyba nie można będzie powiedzieć, że zmarnowałaś rok. Zdziećmi nie będziesz chodzić, bo medycyny nie studiują czternastolatki - biorąc pod uwagę różnicę jednego roku to jest to trochę śmieszne stwierdzenie.

I przede wszystkim dogadaj się z mamą - to wszak najważniejsze.
garbage

Post autor: garbage »

zdawaj w przyszlym roku i nie martw sie tym ze bedziesz starsza.nie ty jedna patrzac na regoroczna rekrutacje Ale ja na twoim miejscu poszlabym na studia na kierunek podobny do medycyny moze analistyke albo elektroradiologie- cos z czwgo mogliby ci przepisac czesc ocen jezeli dostaniesz sie w przyszlym roku czego ci mocno zycze
Ucząc sie na egzaminy z kierunkow przyrodniczych przez caly rok przypominalabys sobie tresci maturalne i uczylabys sie jeszcze poziom wyzej co byloby duzym plusem poim zdaniem. decyzja nalezy do Ciebie, ale jesli i tak nie mozesz isc na ten rok do pracy to studia bylyby dla ciebie dobrym rozwiazaniem. Moze jesli kierunek by ci sie spodobal moglabys ciagnąć 2 naraz. przemysl to siedzac w domu napewno nie bedziesz sie ciagle uczyc a studia cie dotego zmusza
Pasja

Milka jestem w trochę podobnej sytuacji. Nie dostałam się na medycyne za pierwszym razem.I w moim wypadku to ja sie uparłam ,żeby coś studiować,rodzina chciała żebym została w domu.Efekt był taki,że wylądowałam na fizyce biomedycznej i dosłaownie olewałam ten kierunek,aż w końcu zrezygnowałam.
Teraz poprawiałam mature(fizyka i chemia),ale niestety nie dostałam się i za 2 razem na medycyne.Źle mi poszła chemia:(.
W tym roku dostałam się na elektroradiologie i chyba złoże deklaracje.Przypomnę sobie sporo rzeczy które przydadzą mi się do poprawy matury za rok ,no i będę miała przedmioty z których będą mogli mi przepisać oceny jak dostanę się za rok na lekarski.A nie wspomnę już,że ten kierunek jest o niebo ciekawszy od fizyki biomedycznej.

Jeśli zamierzasz poprawiać mature to idź tak jak radzi Garbage na elektroradiologie albo zostań na rok w domu.

Trzymam kciuki i wierzę ,że podejmiesz słuszną decyzje. No i,że dogadasz się z mamą.
milka

A napiszcie co to jest ta elektroradiologia i jakie tam chcą przedmioty na rekrutację? A jakie potem przepiszą jak dostane się na med? A jeśli pójdę na farmację to teŻ jakieś oceny przepiszą?
Pasja

Przedmioty na elekroradiologi na 1 roku:anatomia prawidłowa,anatomia radiologiczna,diagnostyka obrazowa,radiologia kliniczna,fizjologia,patofizjologia,histologia,medycyna wewnetrzna,etyka,psychologia,filizofia,statystyka. Na rekrutacji biorą pod uwage biologie i chemie rozszerzone oczywiscie.Co Ci przepisza trudno powiedziecTo zalezy od uczelni.To samo z farmacją,to zależy od uczelni.Moja kolezanka dostala sie w tamtym roku na farmacje,w tym poprawiała mature i dostala sie na lekarski i przepisali jej tylko chemie ,język obcy i w-f.
milka

a gdzie po tym kierunku mogę znaleŻć pracę? Ciekawy nawet kierunek i nawet zbliŻony do farmacji
milka

Miało byc zblizony do medycyny a nie do farmacjimój błąd
ODPOWIEDZ