Nie rozumiem zasady rekrutacji
Nie rozumiem zasady rekrutacji
"1. W roku akademickim 2007/2008 podstawą przyjęcia na studia będzie punktacja wynikająca z podsumowania:
a) wyników egzaminu maturalnego (nowa matura) na poziomie podstawowym i rozszerzonym lub egzaminu dojrzałości (stara matura) części pisemnej i ustnej z jednego przedmiotu kierunkowego obowiązującego na poszczególne kierunki - 80% punktów,
b) wyników z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego i języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (wynik lepszy), albo części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości (ocena lepsza) – 20% punktów."
To jedna z zasad rekrutacji do pewnej szkoły. Nie do końca ją rozumiem. Przyjmijmy, że przedmiotem kierunkowym jest biologia. Czy wg. tej zasady muszę zdać biologię rozszerzoną, czy wystarczy podstawowa? Rozumiem, że polski i np. angielski może być podstawowy?
a) wyników egzaminu maturalnego (nowa matura) na poziomie podstawowym i rozszerzonym lub egzaminu dojrzałości (stara matura) części pisemnej i ustnej z jednego przedmiotu kierunkowego obowiązującego na poszczególne kierunki - 80% punktów,
b) wyników z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego i języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (wynik lepszy), albo części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości (ocena lepsza) – 20% punktów."
To jedna z zasad rekrutacji do pewnej szkoły. Nie do końca ją rozumiem. Przyjmijmy, że przedmiotem kierunkowym jest biologia. Czy wg. tej zasady muszę zdać biologię rozszerzoną, czy wystarczy podstawowa? Rozumiem, że polski i np. angielski może być podstawowy?
Re: Nie rozumiem zasady rekrutacji
b) tak, możesz zdawać polski oraz język nowożytny na poziomie podstawowym choć na rozszerzonym będziesz miał więcej punktów.
[ Dodano: Sob Wrz 08, 2007 20:02 ]
a) Jeżeli przedmiotem kierunkowym jest biologia to możesz ją zdawać. Tylko, że teraz ma być tylko jeden poziom (podstawowy lub rozszerzony) a oni tu chcą dwa. Może się pomylili.albo ja się pomyliłam
[ Dodano: Sob Wrz 08, 2007 20:02 ]
a) Jeżeli przedmiotem kierunkowym jest biologia to możesz ją zdawać. Tylko, że teraz ma być tylko jeden poziom (podstawowy lub rozszerzony) a oni tu chcą dwa. Może się pomylili.albo ja się pomyliłam
wydaje mi sie, ze jezeli ta zasada rekrutacji obowiazywala w czasie, kiedy pisalo sie jeszcze dwa arkusze zdajac rozszerzenie (podstawowy i rozszerzony), to teraz wystraczy jeden, ale wlasnie rozszerzony, gdyz widac, na jakim poziomie im zalezy.pzdr
Czasem biorą pod uwagę przelicznik Giertycha, więc niekoniecznie. Z resztą przyjrzyj się co jest napisane w 1 poście -W roku akademickim 2007/2008".Gregor7 pisze:wydaje mi sie, ze jezeli ta zasada rekrutacji obowiazywala w czasie, kiedy pisalo sie jeszcze dwa arkusze zdajac rozszerzenie (podstawowy i rozszerzony),
Widać od razu, że korzystniej jest zdawać rozszerzenie, bo według zasad podstawa i rozszerzenie będą sumowane. Z samą podst z rozszerzenia masz 0 punktów.naso pisze:Przyjmijmy, że przedmiotem kierunkowym jest biologia. Czy wg. tej zasady muszę zdać biologię rozszerzoną, czy wystarczy podstawowa?
Polski i angielski może być podstawowy - to z resztą korzystniejsza opcja.naso pisze:rozumiem, że polski i np. angielski może być podstawowy?
trochę to tak dziwnie napisane. Wątpię żeby się pomylili bo zdawanie jednego poziomu obowiązywało już i w tegorocznej rekrutacji a jeśli sprawdzałeś to w tym roku to raczej są to aktualne informację.
Ale jeżeli jest przy językach sprecyzowane że można zdawać podstawowy albo rozszerzony to może być tak że z biologii wymagany jest rozszerzony bo trudno powiedzieć jak to punktują ale zawsze można zadzwonić na uczelnię i dowiedzieć się dokładnie.
Może być tak jak pisze Dib00. Bo jeżeli piszesz na poziomie rozszerzonym to na świadectwie będzie wynik z poziomu rozszerzonego oraz podstawowego (po przeliczeniu) i może być to sumowane wtedy żeby mieć jakieś szanse trzeba zdawać poziom rozszerzony z biologii
Ale jeżeli jest przy językach sprecyzowane że można zdawać podstawowy albo rozszerzony to może być tak że z biologii wymagany jest rozszerzony bo trudno powiedzieć jak to punktują ale zawsze można zadzwonić na uczelnię i dowiedzieć się dokładnie.
Może być tak jak pisze Dib00. Bo jeżeli piszesz na poziomie rozszerzonym to na świadectwie będzie wynik z poziomu rozszerzonego oraz podstawowego (po przeliczeniu) i może być to sumowane wtedy żeby mieć jakieś szanse trzeba zdawać poziom rozszerzony z biologii